Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Καλλιτεχνικός σύλλογος του Αη Μαθιά στην Σερβία

Καλλιτεχνικός σύλλογος του Αη Μαθιά
24 Φεβρουαρίου 2020 / 16:24
Ελένη Κορωνάκη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στα πλαίσια των επαφών και σχέσεων που τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει με τον Σέρβικο λαό, το τετραήμερο

14-17 Φεβρουρίου 2020 η Χορωδία και μέλη του Καλλιτεχνικού συλλόγου Αγίου Ματθαίου επισκέφθηκαν  την Σερβία. Πιο συγκεκριμένα, κεντρικός σκοπός του ταξιδιού αυτού ήταν η επαναπροώθηση των σχέσεων του Αη Μαθιά με την μικρή πόλη του Πέρνιαβορ της περιοχής  του Σἀμπατς. Σχέσεις που για πάνω από 15 χρόνια είχαν μείνει αδρανείς. Εδώ θα πρέπει να ενημερώσουμε τους αναγνώστες ότι το Χωριό του Αη Μαθιά είναι από το 1993 αδελφοποιημένο με την κωμόπολη του Πέρνιαβορ ( 4.500 κάτοικοι σήμερα)  που βρίσκεται στην κεντροδυτική Σερβία, δίπλα στον ποταμό Δρίνα και στα σημερινά σύνορα με την Βοζνία - Ερζεγοβίνη. Επίσης να θυμίσουμε ότι στην περιοχή του Αη Μαθιά είχε καταλύσει την περίοδο 1916-18 η Σέρβικη μεραρχία του Δρίνα (Drinska divizja ). Στα πλαίσια των σχέσεων αυτών ο Καλλιτεχνικός σύλλογος είχε φιλοξενήσει  για μια εβδομάδα (22-29/9 Σέρβικη εβδομάδα μνήμης )  τον περασμένο Σεπτέμβρη μέλη της Περιφερειακής αρχής του Σάμπατς, του Δήμου του Πέρνιαβορ και το διεθνές γνωστό Χορευτικό Ansable του Dom Culture Prnjavor που έδωσε σειρά παραστάσεων στο νησί μας.
H Αγιομαθίτικη αποστολή κατέλυσε στην πόλη του Σάμπατς γιά τρείς διανυκτερεύσεις, και ακόμη μία στην πρωτεύουσα Βελιγράδι. Από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα στην επίσκεψή  αυτή. Με την άφιξη της αποστολής στο Σάμπατσ έγινε επίσημο καλωσόρισμα στο Περιφερειακό Μέγαρο από την περιφερειακή αρχή της πόλης με επικεφαλής τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και πολιτισμού Bozidar Katic, και τον Δήμαρχο Πέρνιαβορ Κο Vasic. Τις επόμενες ημέρες η αποστολή επισκέφθηκε μνημεία τουριστικού ενδιαφέροντος της περιοχής.  Η μικτή χορωδία του συλλόγου και τμήμα του χορευτικού, έδωσαν με ιδιαίτερη επιτυχία δύο παραστάσεις. Η πρώτη το Σάββατο 15/2 στην πόλη του Σάμπατς, και η δεύτερη την επόμενη ημέρα Κυριακή στο κατάμεστο από 700 θεατές δημοτικό θέατρο του Σάμπατς. Ήταν δύο ιδιαίτερα συγκινητικές  βραδιές. Εκεί τα μέλη των καλλιτεχνικών τμημάτων του συλλόγου και της αποστολής είχαν την ευκαιρία να ξανασυναντηθούν με παλιούς γνωστούς και φίλους. Την Δευτέρα 17/2 η αποστολή επισκέφθηκε την πρωτεύουσα Βελιγράδι.  Τα μέλη της αποστολής είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την Κρύπτη της εκκλησίας του Αγίου Σάββα. Εκεί η Χορωδία έψαλε τρείς ύμνους. Την Τρίτη 18/2 τα μέλη της  αποστολής επέστρεψαν στο νησί της Κέρκυρας, με την γλύκα των  όμορφων και αξέχαστων  ανθρώπινων  συγκινητικών στιγμών και αναμνήσεων που έζησαν.






Ελένη Κορωνάκη

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.