Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εδώ μένει κόσμος…(11) - Καλωδιώσεις ηλεκτροδότησης και τηλεφωνοδότησης

Γιώργος Ζούμπος
26 Ιουλίου 2016 / 11:32

Ένα άλλο τμήμα του λεγόμενου «Κανονισμού αστικής λειτουργίας» αφορά τις καλωδιώσεις ηλεκτροδότησης και τηλεφωνοδότησης όπου τα γραφόμενα είναι … ολίγον νεφελώδη. Διαβάζουμε λοιπόν:


«Σε περιοχές που έχουν εκτελεστεί ή πρόκειται να εκτελεστούν έργα υπογειοποίησης δικτύων ΔΕΗ και ΟΤΕ, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων οφείλουν να αναδιατάσσουν τα εσωτερικά δίκτυα µέσω του κλιµακοστασίου, προκειµένου να αποµακρυνθούν σταδιακά τα καλώδια που διατρέχουν τις όψεις και προκαλούν αισθητικές αλλοιώσεις.
Σε περιοχές που δεν έχουν εκτελεστεί ή δεν προβλέπεται να εκτελεστούν ανάλογα έργα, τα καλώδια θα τοποθετούνται σε απόσταση από τις όψεις των κτιρίων µε τη χρήση ειδικών µεταλλικών στοιχείων ανάρτησης. Επίσης, θα δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην άρτια επίλυση των ειδικών λεπτοµερειών (συνδέσεις καλωδίων, διέλευση καλωδίων εγκάρσια στις οδούς κλπ).
Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις θα πρέπει να εκδίδεται άδεια από τις κατά το νόµο αρµόδιες Υπηρεσίες».
Καταρχήν εδώ και χρόνια, όταν ο λεγόμενος «Κανονισμός» ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, οι καλωδιώσεις από τους μετρητές και πέρα τοποθετούνται στα κλιμακοστάσια. Από εκεί και πέρα έχουμε απορίες.
Για την ανάρτηση των καλωδίων με «ειδικά μεταλλικά στοιχεία» δεν μας δίνεται ένα σκαρίφημα να καταλάβουμε τι εννοεί ο συντάκτης του λεγόμενου «Κανονισμού». Αν είναι απλώς κάποια … τσιγκέλια  που κρατούν σωλήνες σε απόσταση από το κτίριο, τότε προτιμάμε να μην σχολιάσουμε την ιδέα γιατί θα γίνουμε … κακοί.
Πιστεύουμε ότι η μόνη λύση- που απλά θίγεται στο λεγόμενο «Κανονισμό» - είναι η «υπογειοποίηση», μόνο που υπόχρεοι και αρμόδιοι δεν είναι οι κάτοικοι (στους οποίους πάνε να φορτώσουν τα πάντα) αλλά οι δύο μεγάλοι οργανισμοί: ΔΕΗ και ΟΤΕ – ή όποιος άλλος προκύψει . Ας συνεργαστεί ο Δήμος μαζί τους και όχι να προσπαθεί έμμεσα να τα χρεώσει στους κατοίκους.
Το χάλι που υπάρχει  σε κεντρικά  σημεία της Παλιάς Πόλης, ελέω ΔΕΗ,  είναι απίστευτο και στη ΔΕΗ οφείλει να απευθυνθεί ο Δήμος, το Γραφείο Παλιά Πόλης και η Αρχαιολογική Υπηρεσία.  Παρόμοια είναι και η κατάσταση με τα τηλέφωνα όπου επιπλέον στα καντούνια  κάθε λίγα μέτρα  εμφανίζονται «κοτσάνια» καλωδίων οπτικών ινών εδώ και χρόνια μια και ακόμα να τελειώσει το έργο (προφανώς τελείωσαν τα χρήματα). Αυτό βέβαια δεν είναι παράξενο καθώς όποιο έργο ξεκινάει σε αυτήν την πόλη, δεν τελειώνει ποτέ (περιέργως η ευθύνη δεν χρεώνεται στους κατοίκους).
Επειδή ο λεγόμενος «Κανονισμός Αστικής Λειτουργία» είναι ουσιαστικά «Κανονισμός Αστικής μόστρας» δεν θίγει κάτι που ταλανίζει τους κατοίκους (όπως και πολλά  άλλα) και αφορά τη ΔΕΗ. Στις εισόδους των πολυκατοικιών της Παλια Πόλης- οι οποίες δεν είναι και κατά κανόνα ευρύχωροι χώροι- υπάρχουν άφθονα άχρηστα κουτιά μετρητών. Οι ιδιώτες ηλεκτρολόγοι δεν μπορούν να τα απομακρύνουν και η ΔΕΗ … σφυρίζει κλέφτικα. Στην πολυκατοικία όπου διαμένει ο γράφων επί 58 συναπτά έτη, υπάρχουν δεκαοχτώ κουτιά μετρητών και από αυτά τα μισά είναι άδεια (υπάρχουν εννιά διαμερίσματα). Μήπως ο λεγόμενος «Κανονισμός» θάπρεπε να περιλαμβάνει και κάποια πράγματα που θα διευκόλυναν τη ζωή των κατοίκων της πόλης; (έτσι για το θεαθήναι τουλάχιστον).