Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Στον κήπο… του λαού»

Γιώργος Ζούμπος
28 Ιουλίου 2016 / 09:49

Ζούμε σε ένα νησί με δεκάδες χορωδίες, μπάντες και θεατρικές ομάδες

όπου το θέμα «Πολιτισμός» είναι  στις καθημερινές μας συζητήσεις για χίλιους δυο λόγους.
Και αυτό είναι αναμενόμενο, καθώς αποτελεί ζήτημα ουσίας και πραγματικής κοινωνικής ανάγκης η ανύψωση του μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου όλων μας και η καλλιέργεια υψηλού αισθητικού κριτηρίου, εφόσον ο Πολιτισμός είναι κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα.
Για να συμμετάσχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στην πολιτιστική ανάπτυξη με ρόλο ενεργητικό και όχι καταναλωτικό των έργων των ειδικών,  η λύση είναι οι ερασιτεχνικοί πολιτιστικοί σύλλογοι και σε αυτήν την κατηγορία υπάγονται όλα τα κερκυραϊκά σωματεία που προαναφέραμε.
 
Καλοκαίρι και Χειμώνας
 
Η πολιτιστική δραστηριότητα στο νησί μας αυξομειώνεται ανάλογα με την εποχή και το καλοκαίρι πραγματοποιούνται οι περισσότερες  εκδηλώσεις. Η πόλη ειδικά έχει την τιμητική της και καθημερινά σχεδόν το ημερολόγιο έχει εκδηλώσεις. Εκδηλώσεις κάθε είδους που απευθύνονται  σε όλες τις προτιμήσεις.
Τα ενεργά μέλη των πολιτιστικών σωματείων είναι συμπολίτες κάθε ηλικίας. Μαθητές που μόλις έφυγαν από τα μαθήματά τους, υπάλληλοι που μόλις τελείωσαν το μεροκάματο, μαγαζάτορες που μόλις έκλεισαν τα μαγαζιά τους, τρέχουν (κυριολεκτικά) στις δοκιμές και μετά στην παρουσίαση στο κοινό. Η αμοιβή τους είναι μόνο ηθική, ενώ σε πολλές περιπτώσεις επιβαρύνονται  οικονομικά.
 
Μια βραδιά με τον… Δημόδοκο
 
Την Τετάρτη το βράδυ, ο «Κήπος του Λαού» - «Κήπος των Ανακτόρων» αν θέλετε- φιλοξένησε τη Δημοτική Χορωδία «Δημόδοκος» με ένα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα. Στο ειδυλλιακό περιβάλλον του «Κήπου του Λαού» η Χορωδία εκτέλεσε γνωστές μελωδίες των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Πλέσσα, Περιστέρη, Σπανουδάκη και άλλων, ενώ απολαύσαμε και σειρά ερμηνειών του Παντελή Κοντού (στην ονομαστική γιορτή του οποίου ήταν αφιερωμένο το τελευταίο τραγούδι). Στο πιάνο συνόδευσε ο Γιάννης Κούρκουλος, ενώ τη Χορωδία διεύθυνε η Δήμητρα Καλογεροπούλου, χαρίζοντάς μας μια υπέροχη βραδιά. Να σημειώσουμε ότι ο «Δημόδοκος»  έχει διαγράψει ήδη μια πολύ καλή πορεία στα καλλιτεχνικά δρώμενα του νησιού.