Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το Μέσον είναι το μήνυμα, παναθεμάτο!

Editorial
28 Ιουλίου 2016 / 15:14

Η σκιά του πολέμου με τον ISIS σκεπάζει πλέον την Ευρώπη. Εξακολουθεί να είναι εντυπωσιακή η αδυναμία της δυτικής σκέψης να συλλάβει την αιτία της αιματηρής αντιπαράθεσης όσο ακαδημαϊκά στοιχειοθετημένη κι αν προβάλλεται η κάθε ερμηνεία της.

Θεωρείται γενεσιουργός αιτία η κατάσταση του μετανάστη κι όχι η μετανάστευση, αυτή ταύτη ως το προϊόν του ξεριζωμού. Προτείνεται η ίδρυση τόπων λατρείας "ιμιτασιόν" και ορισμός των ιμάμηδων από τα φιλοξενούντα, δυτικά κράτη, πιστεύοντας ότι οι Μουσουλμάνοι δεν θα καταλάβουν τη διαφορά (σ.σ. Ή θα καμώνονται πως δεν καταλαβαίνουν τη διαφορά). Υπαινισσόμαστε ότι ο ριζοσπαστισμός είναι μάλλον λοιμώδες νόσημα, παρά το αποτέλεσμα συνθηκών, δράσεων και καταστάσεων.
Εντέλει φρονούμε ότι ο χορτασμένος, δυτικός ορθολογισμός θα επιβληθεί, ίσως θα μεταλαμπαδευτεί  a priori στους αραβικούς πληθυσμούς, που έτσι θα απαρνηθούν τη βία. Θα πάψουν να υπακούνε στην ανάγκη τους. Aντιθέτως θ' αρχίσουν να ασπάζονται την ανάγκη του κάθε αναλυτή να ξημεροβραδιάζεται στις τηλεοράσεις, επαναλαμβάνοντας δυτικές δοξασίες, εύηχες για τον δυτικό καταναλωτή τέτοιων αναλύσεων, που αρέσκεται να δηλώνει ενημερωμένος!
Τούτων δοθέντων δεν υπάρχει ελπίς! Η τυφλή αυτή σύγκρουση θα αναπαράγεται στο διηνεκές, επεκτείνοντας με σύγχρονους τρόπους τη βία και τον πόνο από τα καθ' αυτώ μέτωπα του πολέμου στις ήρεμες, καλοκαιρινές γειτονιές των Ευρωπαίων, κατά τα λοιπά, ευαίσθητων για την ασφαλή αναπαραγωγή της θαλάσσιας φώκιας.
Η πρεμούρα του ISIS να υιοθετήσει κάθε εγκληματική κίνηση κλίμακας στην Ευρώπη (μόνον για τις φάρσες δεν έχει ακόμα αναλάβει την ευθύνη) φανερώνει ότι η στρατηγική του τρόμου είναι κεντρική υπόθεση για ό, τι εν πάσει περιπτώσει στη Μ. Ανατολή θεωρεί τον εαυτό του μη προσκυνημένο στους δυτικούς συμμάχους. Είναι η ιστορική "στιγμή" που ο επικοινωνιακός πολιτισμός παύει να είναι το όχημα της πληροφορίας και γίνεται η ίδια η πληροφορία με σάρκα και οστά, επιβεβαιώνοντας με δραματικό, κυριολεκτικά τρόπο, τον αφορισμό του Καναδού προφήτη των media Μάρσαλ Μακλούαν... Καλά ξεμπερδέματα!