Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κλειστοί οι ΧΥΤΑ της Ηπείρου για την Λευκάδα

Σκουπίδια
02 Αυγούστου 2016 / 12:54

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Αρνητικοί στο να δεχθούν τα απορρίμματα της Λευκάδας και έτοιμοι να δεχθούν τις συνέπειες του νόμου είναι οι εκπρόσωποι των δήμων της Ηπείρου, που συμμετέχουν στον Περιφερειακό Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων, μετά την εντολή ουσιαστικά της πολιτείας για υποχρεωτική μεταφορά των αποβλήτων του νησιού στην Ήπειρο.

«Θα βρουν τις πόρτες των ΧΥΤΑ κλειστές», ήταν η απάντηση του προέδρου Στάθη Γιαννούλη, σε ερώτηση του «Η.Α» για το τι θα συμβεί αν απορριμματοφόρα έχουν ήδη ξεκινήσει την διαδικασία της μεταφοράς, καθώς η απόφαση που υπέγραψαν οι Γενικοί Γραμματείς Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας-Πελοποννήσου-Ιονίων Νήσων βρίσκεται σε ισχύ από τις 28 Ιουλίου. Η απόφαση αυτή υπογράφηκε αιφνιδίως, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση προς τον περιφερειακό Σύνδεσμο, ούτε καν σε επίπεδο διαδικαστικό.
Η κυβέρνηση επιβάλλει στον Σύνδεσμο και κατ’ επέκταση στους δήμους να αποδεχθούν τη μεταφορά 16.000 τόνων απορριμμάτων μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, ενώ από την άλλη πλευρά οι δήμοι είναι διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν ως «όπλο» τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών που, όπως ξεκαθάρισαν, δεν πρόκειται να επιτρέψουν να συμβεί κάτι τέτοιο. «Αυτοί που διοικούν και λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις, αυτοί αναλαμβάνουν και το ρίσκο», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Γιαννούλης.
Το θέμα απασχόλησε την έκτακτη συνεδρίαση του Συνδέσμου, που επρόκειτο να συνεδριάσει με θέμα το έγγραφο αίτημα του δήμου της Λευκάδας για την μεταφορά 30.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως, για διάστημα τριών ετών. Όμως, οι εξελίξεις πρόλαβαν τα μέλη του συνδέσμου και τον πρόεδρο που ενημερώθηκε λίγες ώρες νωρίτερα, σε επίσκεψή του στην Περιφέρεια Ηπείρου, για την απόφαση που υπέγραψαν οι Γενικοί Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
Η ίδια η απόφαση αναφέρει ότι πρέπει να εφαρμοστεί υποχρεωτικά και, μάλιστα, σε περίπτωση μη εφαρμογής, θα καταλογιστούν ποινικές και αστικές ευθύνες, ενώ παράλληλα προχωρά και σε μια πρώτη κατανομή των 16.000 τόνων, εκ των οποίων έως 2.000 τόνοι θα μεταφερθούν στη Βλαχέρνα και οι 14.000 τόνοι θα κατανεμηθούν στους ΧΥΤΑ Καρβουναρίου και Ελληνικού, με βάση τις δυνατότητές τους. 
Ωστόσο, οι ΧΥΤΑ της Ηπείρου δεν κρίνονται ικανοί να δεχθούν τα απορρίμματα της Λευκάδας και αυτό ήταν και η βασική αντίρρηση που εξέφρασαν τα μέλη του Συνδέσμου. «Αν δεχθούμε τα απορρίμματα αυτά, το μόνο που κάνουμε είναι να μεταφέρουμε το πρόβλημα της Λευκάδας στην Ήπειρο, αργά ή γρήγορα», σημείωσε ο κ. Γιαννούλης, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα μέλη εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται για μια προσωρινή απόφαση, αλλά για κάτι που θα ισχύει για τρία χρόνια τουλάχιστον, σύμφωνα εξάλλου και με το επίσημο αίτημα της Λευκάδας. «Δε με φοβίζει αυτή η απόφαση, η τοπική κοινωνία δε θα το επιτρέψει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.
Σε ότι αφορά το ΧΥΤΑ Ελληνικού, βέβαια, υπάρχουν και αντιδράσεις για την επέκτασή του, με τον δήμαρχο Β. Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ να ζητά συνολική αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού, ώστε αντί της μετατροπής των τριών ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, να κατασκευαστεί ένας ΧΥΤΥ κοντά στο εργοστάσιο απορριμμάτων. Η πρότασή αυτή είχε κατατεθεί παλαιότερα, ωστόσο απορρίφθηκε και δεν ελήφθη υπόψη κατά την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ από την Περιφέρεια.
«Θα μπορούσαμε με τα χρήματα για τις επεκτάσεις των ΧΥΤΑ να καλύψουμε ένα μέρος του κόστους για την κατασκευή ενός ΧΥΤΥ στην Περιφέρεια Ηπείρου», σημείωσε, λέγοντας πως ο λόγος που δεν επιλέχθηκε αυτό, ήταν να μην υπάρξουν νέες αντιδράσεις στην περιοχή που κατασκευάζεται το εργοστάσιο.
Από την πλευρά του δήμου Ιωαννιτών, ο αντιδήμαρχος Δ. Κατηρτσίδης υπεραμύνθηκε της αρχικής του πρότασης να δεχθεί η Ήπειρος μια μικρότερη ποσότητα απορριμμάτων, ωστόσο και αυτός εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για το γεγονός πως δεν γίνεται «διασπορά» των απορριμμάτων και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Ο Σύνδεσμος θα εξετάσει την νομιμότητα της συγκεκριμένης απόφασης, καθώς υπήρξαν επιφυλάξεις ως προς αυτό, ενώ θα ακολουθήσουν άμεσα συναντήσεις τόσο με τον Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης όσο και με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς οι αιρετοί δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους για την «επιβολή» μιας τέτοιας απόφασης, αντίθετα με τις αποφάσεις των αιρετών και των συλλογικών οργάνων τους.
 
Οι ΧΥΤΑ σήμερα
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Γιαννούλης, ο ΧΥΤΑ της Βλαχέρνας έχει κορεστεί με «ζωή» για περίπου 1,5 μήνα ακόμη με τις σημερινές ποσότητες, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η στεγανοποίηση του δεύτερου κυττάρου. Ο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου έχει διάρκεια ζωής για 15 περίπου μήνες, ωστόσο ακόμη δεν έχουν γίνει καν μελέτες για την δημιουργία νέου κυττάρου, οπότε η όποια επιβάρυνσή του θα μειώσει τον χρόνο αυτό. Τέλος, ο ΧΥΤΑ Ελληνικού, με διάρκεια ζωής 3,5 χρόνων, επίσης δεν έχει ξεκινήσει την μελέτη του δεύτερου κυττάρου, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει κορεσμό σε επίπεδο στραγγιδίων, όπως και το Καρβουνάρι. Μάλιστα, λόγω του περιβαλλοντικού κινδύνου που υπάρχει, δόθηκε εντολή για απομάκρυνση και μεταφορά 20 βυτίων στο βιολογικό των Ιωαννίνων, όπως ανέφερε ο κ. Γιαννούλης.
Aπό τον Ηπειρωτικό Αγώνα