Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εγκαίνια έκθεσης: «1716. Το ασέδιο των Κορυφών»

Παλαιό Φρούριο
08 Αυγούστου 2016 / 21:40

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εγκαινιάζεται την Τρίτη 9 Αυγούστου στις 20:00 στο Λατινικό Παρεκκλήσιο του Παλαιού Φρουρίου Κέρκυρας η περιοδική έκθεση «Το ασέδιο των Κορυφών», που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 300 χρόνια από την πολιορκία της Κέρκυρας από τους Οθωμανούς (1716).

Η έκθεση βασίζεται σε τεκμήρια από την πλούσια συλλογή του κερκυραίου ιστορικού ερευνητή Σπύρου Γαούτση. Χάρτες, χειρόγραφα, έντυπα, μετάλλια και άλλα έργα που συστηματικά και με ιδιαίτερο ζήλο συγκεντρώνει ο συλλέκτης, επιτρέπουν πολλαπλή ‘ανάγνωση’ του χρονικού της πολιορκίας και του ρόλου του Σάξονα στρατάρχη Johann Matthias von der Schulenburg στην άμυνα της πόλης. Το αφιέρωμα στον στρατάρχη συμπληρώνει η εξαιρετικής τέχνης προσωπογραφία του, έργο του ζωγράφου Παναγιώτη Δοξαρά (1725), από την  Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου.      
Προβάλλεται επίσης η συμβολή των κερκυραίων αγωνιστών, ενώ μοναδικό αντικείμενο της ενότητας αυτής αποτελεί τμήμα ακροστολίου γαλέρας με τη μορφή του αγίου Σπυρίδωνα από την ιδιωτική συλλογή της κ. Μ. Ντάντος-Βεντούρα. 
Η έκθεση ολοκληρώνεται με εικόνες του προστάτη της Κέρκυρας αγίου Σπυρίδωνα από το Εκκλησιαστικό Μουσείο Αγίων Πατέρων Κέρκυρας και το Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας που απεικονίζουν τη θαυματουργική παρέμβασή του στη λύση της πολιορκίας, σε ανάμνηση της οποίας τελείται κατ’ έτος λιτανεία του σκηνώματός του στις 11 Αυγούστου.
 
Διάρκεια έκθεσης: 9 Αυγούστου-15 Δεκεμβρίου 2016.