Λευκάδα, η επόμενη μέρα

ΦΩΤΟ ΙΝΤΙΜΕ/ΣΤ. ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ

Ο πρόεδρος της Βουλής, που βρέθηκε στο νησί, προέδρευσε του Συντονιστικού για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί μετά την καταστροφική φωτιά στο κέντρο της πόλης.

09
Aυγούστου / 2016

ΛΕΥΚΑΔΑ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λευκάδας, καταστράφηκαν από 12 έως 15 σπίτια αλλά και ο ιστορικός κινηματογράφος «Απόλλων».  Διασώθηκε το νεοκλασικό κτήριο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης και ο Ιερός Ναός της Παναγίας των Ξένων.
 
Ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, που βρίσκεται για διακοπές στο νησί, προήδρευσε στην συνάντηση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας. Την Τετάρτη το Συντονιστικό θα συνεδριάσει εκ νέου με την παρουσία και του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων προκειμένου να παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για την αποκατάσταση των πληγέντων και της πληγείσας περιοχής.

Ο Δήμος Λευκάδας

Μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς σήμερα, το πρωί, στο ιστορικό κέντρο της πόλης, ο Δήμος Λευκάδας με παρουσία της δημοτικής αρχής και υπηρεσιακών παραγόντων έσπευσε άμεσα επί τόπου προκειμένου να συνδράμει και να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στις δυνάμεις της Πυροσβεστικής.
 
Αφότου τέθηκε σε έλεγχο η φωτιά, δόθηκε η δυνατότητα λήψης μέτρων και αποκατάστασης των προβλημάτων στα δημοτικά δίκτυα.
 
Μετά την αποκατάσταση της παροχής ρεύματος –εκτός από την πληγείσα περιοχή-, αποκαταστάθηκε περίπου στις 16:00 η λειτουργία του δικτύου αποχέτευσης και σταδιακά της ύδρευσης προς τον δυτικό, κεντρικό και ανατολικό άξονα του νησιού. Μετά τις 17:30 αποκαθίσταται σταδιακά και στην υπόλοιπη πόλη της Λευκάδας.
 
Συνεργείο μηχανικών του Δήμου καταγράφει τις πληγείσες ιδιοκτησίες, καθώς και τον αριθμό χρηστών σε αυτές συλλέγοντας τα αναγκαία στοιχεία. Η Κοινωνική Υπηρεσία προβαίνει σε υποστήριξη και αρωγή των πληγέντων διερευνώντας ενδεχόμενη ανάγκη κάλυψης στέγης και σίτισης. Ως προς το πρόβλημα της διαμονής, προσωρινή λύση για τους πληγέντες είναι οι παιδικές κατασκηνώσεις που ευγενικά διαθέτει προς φιλοξενία η Ιερά Μητρόπολη Λευκάδος κ’ Ιθάκης, ενώ για σίτιση έχει υπάρξει σχετική πρόβλεψη για την οποία ενημερώνονται οι πληγέντες από το αρμόδιο προσωπικό του Δήμου.
 
Ο Δήμος έχει προβεί σε συνεννόηση ώστε ιδιωτικά υδροφόρα οχήματα να βρίσκονται σε ετοιμότητα σε περίπτωση ανάγκης. Επίσης, θα ξεκινήσει άμεσα  καθαρισμός από μπάζα που βρίσκονται στις οδούς και θα ακολουθήσουν καθαρισμοί της πόλης.
 
Ο Δήμος Λευκάδας εκφράζει τη συμπαράστασή του στους πληγέντες και τις πλέον θερμές και ειλικρινείς του ευχαριστίες προς τους πυροσβέστες και τους εθελοντές για τον αγώνα και τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους για κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς. Θα σταθεί σύμμαχος στην προσπάθεια κάλυψης των αναγκών των συνδημοτών μας που καταστράφηκαν οι περιουσίες τους και θα βρίσκεται σε κινητοποίηση για την κατά το δυνατόν πιο άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας του ιστορικού κέντρου.