Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι εισαγωγικές ως στρες τεστ

Editorial
25 Αυγούστου 2016 / 18:19

Συγκλονίζονται κάτι τέτοιες μέρες οι τοπικές κοινωνίες, αξιολογώντας τις επιδόσεις των νεαρών βλαστών τους στις εισαγωγικές εξετάσεις. Είναι κάτι σαν στρεσ-τεστ των οικογενειών, του χωριού, της γειτονιάς, του νησιού ολόκληρου.

Ένα μέτρο για να βγάλει κανείς τα συμπεράσματά του, που πάμε. Εργαστήριο κοινωνικής ανόδου, σύμφωνα με τα παλιότερα πρότυπα, που αλίμονο όμως σε πολλές περιπτώσεις αυτά έχουν προ πολλού στρεβλωθεί και παραμορφώνεται έτσι το σήμα. Γίνεται απολογισμός, αποτέλεσμα προς δαπάνη. Κατατίθενται όνειρα γνώσης. Προτύπων προσδοκώμενης ζωής και κοινωνικής καταξίωσης.
Δεν θα το μιζερέψουμε, μέρες πούναι, με αναφορές στην σκληρή πραγματικότητα της οικονομικής συγκυρίας και αναλόγως της εργασιακής προοπτικής των νέων ανθρώπων. Θα πούμε ένα μεγάλο μπράβο σε μαθητές και οικογένειες για την προσπάθεια. Θα δώσουμε συγχαρητήρια από καρδιάς στους επιτυχόντες.
Και χωρίς δεύτερες σκέψεις, εξωραϊσμούς και δήθεν φιλικά χτυπήματα στην πλάτη, θα πούμε σε όσους δεν τα κατάφεραν αυτή τη φορά πως έχουμε γνωρίσει πλείστους όσους επιτυχημένους, που δεν είχαν αποδειχθεί τότε main stream... Που είτε υποχρεωτικά είτε κατ' επιλογήν, είχαν αποστάσεις από το ισχύον μοντέλο και το κυρίαρχο πρότυπο κι όμως ύστερα από χρόνια, η δική τους πορεία μπορεί και να κέρδισε περισσότερα credits από των άλλων.
Άλλωστε οι κανόνες και τα πρότυπα είναι για να ανατρέπονται και να σπάνε, μόνο που αυτό ειδικά μπορεί και να "θέλει" εντέλει περισσότερη προσπάθεια και επιμονή...
Όπως και νάχει, αυτό το μακροβούτι στη γνώση και τα βιώματα της ακαδημαϊκής ζωής είναι ένα πολύ γοητευτικό σαλπάρισμα στην πραγματική ζωή. Κι εδώ ακριβώς είναι που δοκιμάζεται η οικογένεια, που πρέπει να σιγά, σιγά ν' αποδεχθεί πως η ζωή του νέου ανθρώπου είναι πια υπό την ευθύνη του, το κόστος και την προσδοκία των επιλογών του! Καλή τύχη σε όλους!