Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε κριτική ατμόσφαιρα οι τρεις εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, το Σαββατοκύριακο

ΣΥΡΙΖΑ
19 Σεπτεμβρίου 2016 / 16:23

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε τροχιά οργανωτικής ανασυγκρότησης έχει μπει αντικειμενικά ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει συνεδρίου αλλά και διότι μέσα από τις καταστατικά προβλεπόμενες διαδικασίες τώρα δίνεται η ευκαιρία να μετρήσει το "έχει" του, μετά την διάσπαση και την αποχώρηση της μετέπειτα ΛΑΕ το καλοκαίρι του 2015.

Στο πλαίσιο αυτό έγιναν το Σαββατοκύριακο οι προσυνεδριακές συγκεκντρώσεις, τρεις, από μια σε πόλη, Βορρά ((Βελονάδες) και Νότο (Ριγγλάδες) παρουσία του Δ. Σακελλάρη και του Τ. Τόμπρου εκ μέρους της Κ.Ε. και των δυο βουλευτών Κερκύρας, Φ. Βάκη και Κ. Παυλίδη. Τα μέλη του κόμματος που αναταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και πήγαν στις συγκεντρώσεις εμφανίστηκαν ως επί το πλείστον "κουμπωμένα" και σε αρκετές περιπτώσεις επικριτικά. Σύμφωνα μάλιστα με πηγές προσκέιμενες στην τοπική ηγεσία του κόμματος διατυπώθηκαν και παράπονα για έλλειψη ενημέρωσης και έτσι προβληματικούς διαύλους ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κόμμα, την κορυφή της ηγεσίας και τη βάση. Η ατμόσφαιρα αυτή θεωρήθηκε πάντως εποικοδομητική από στελέχη της απερχόμενης Νομαρχιακής και γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη της πολιτικής παρουσίας της κερκυραϊκής Οργάνωσης.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, έως τις 6 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχουν συνέλθει οι 12 Οργανώσεις και να εκλέξουν αντιπροσώπους για το 2ο συνέδριο (13-16 Οκτωβρίου). Το σώμα των μελών υπολογίζεται στα 450 άτομα, εφόσον οι απώλειες από την αποχώρηση των μελών το καλοκαίρι του '15, αριθμούνται ποοσοστιαία σε ένα 15% -18% του αρχικού, τότε, συνόλου. Με μέτρο, ένας αντιπρόσωπος στο συνέδριο ανά δέκα μέλη, οι πλέον αισιόδοξοι πιστεύουν ότι η Κέρκυρα θα στείλει πάνω από 40, μπορεί και 45, αντιπροσώπους!
Παραλλήλως "τρέχουν" και οι διαδικασίες για την ανάδειξη νέας Νομαρχιακής, που ούτως ή άλλως τόσο στο πρόσωπο του απερχόμενου Συντονιστή Κ. Γκούση όσο και σε άλλα στελέχη, είδε την στελέχωση και τη δουλειά της να φυραίνει εξαιτίας των αναγκών στελέχωσης κρατικών πόστων. Μάλιστα στο τελευταίο (τετράμηνο) χρονικό διάστημα, καθήκοντα συντονισμού εκτελούσε μια τριμελής Γραμματεία, αποτελούμενη από τους Γ. Κρητικό, Σ. Ρουμελιώτη και Κ. Γουρδούκη, ένας εκ των οποίων δεν αποκλείεται να αναδειχθεί και ως ο νέος Συντονιστής της Νομαρχιακής. Αυτή την ώρα πάντως δεν έχει ευθαρσώς εκδηλωθεί κάποια τέτοια φιλοδοξία ενώ είναι σίγουρο ότι ο Κ. Γκούσης δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος λόγω του προφανούς ασυμβιβάστου (σ.σ. Είναι ως γνωστόν περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης).
Πάντως, η απόφαση είναι να απαρτίζεται το νέο 'Οργανο από μονοψήφιο αριθμό στελεχών, έως εννιά, ώστε να κερδίζει σε ευελιξία και λειτουργικότητα. Αν και όπως είπε στην κ.Ε., ο Τάσος Τόμπρος, η μελλοντική πολιτική παρουσία των Οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ θα αναφέρεται περισσότερο στην περιφερειακή τους συγκρότηση και δραστηριότητα. Οι περιφερειακές συνδιασκέψεις από τις οποίες και θα εκλεγεί το αντίστοιχο Όργανο θα πρέπει να έχουν γίνει έως το τέλος του χρόνου.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το πολιτικό υποκείμενο, που ξεκίνησε ως Συνασπισμός κομμάτων, οργανώσεων και ομάδων, ομογενοποιείται ιδεολογικά, γεγονός που προβλέπεται να επιτρέψει οι αρχαιρεσίες και η εκλογή αντιπροσώπων να μην γίνει με τη χρήση καταλόγων (σ.σ. τις διαβόητες λίστες των τάσεων). Κάτι όμως που δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα αποτραπεί και κατά τις εργασίες του ίδιου του συνεδρίου και της εκλογής της νέας Κεντρικής Επιτροπής στα μέσα Οκτωβρίου.