Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εδώ μένει κόσμος …(16) - Τι γίνεται με το Καμπιέλο;

Γιώργος Ζούμπος
27 Σεπτεμβρίου 2016 / 12:05

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τα αποτελέσματα του λεγόμενου «Κανονισμού» είναι ήδη ορατά, ειδικά σε όσους έχουν την ατυχία να χρειάζεται το ακίνητό τους κάποια επισκευή. Αλλά και όλη η καθημερινότητα της πόλης είναι στη σκιά του.

Πανηγύρι και σκουπίδια
 
Παραμονή του Παντοκράτορα ματαιώθηκε το πανηγύρι στην καρδιά του Καμπιέλου λόγω προφανώς της σχετικής απαγόρευσης στον «Κανονισμό» και (προφανώς πάλι) κάποιας καταγγελίας ιδιώτη.
Εδώ και πολλές μέρες όμως στο Καμπιέλο- την καρδιά της Παλιάς Πόλης με έκταση περίπου 100 στρέμματα- συμβαίνει το εξής:
Καταργήθηκαν τα σημεία συγκέντρωσης των σκουπιδιών και οι κάτοικοι πρέπει να τα μεταφέρουν μπροστά από την Αναγνωστική, ή κοντά στην Εταιρεία Κερκυραϊκών σπουδών ή στη Σπηλιά. Το πρόβλημα είναι αρκετά σοβαρό, καθώς οι εναπομείναντες κάτοικοι δεν ανήκουν στη νεολαία. Το αποτέλεσμα είναι να επιστρατεύονται παιδιά και εγγόνια (που μένουν αλλού και βέβαια αν υπάρχουν) και να μένουν σακούλες σκόρπιες από εδώ και από εκεί. Σε πολλές περιπτώσεις κάποιοι κάτοικοι μαζεύουν τις «ξέμπαρκες» σακούλες αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται συνεχώς και δεν μπορεί να αποτελούν το άλλοθι του Δήμου ότι … κάνει τη δουλειά του.
Να θυμίσουμε ότι μόλις άνοιξε το Τεμπλόνι την τελευταία φορά, οι ίδιοι οι κάτοικοι του Καμπιέλου καθάρισαν τη λίγδα που είχε μείνει στους δρόμους της συνοικίας.
 
Περί πλυσίματος
 
Σύμφωνα με τον «Κανονισμό καθαριότητας» του Δήμου Κέρκυρας (σύντομα θα ακολουθήσουν εκτενείς αναφορές) «Ο Δήμος οφείλει να διατηρεί τα μέσα προσωρινής αποθήκευσης σε καλή κατάσταση και να προβαίνει σε συχνό πλύσιμο, απολύμανση και συντήρησή τους». Καλύτερα να μην σχολιάσουμε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα σημεία συγκέντρωσης (π.χ. Πάνω Πλατεία και απέναντι από τα Ανάκτορα).
Στα θετικά πάντως να επισημάνουμε ότι τα δύο κοντέηνερ στη γωνία της Κάτω Πλατείας - προς την είσοδο του Π. Φρουρίου - δέχονται μόνον ανακυκλώσιμα υλικά.
 
Παρατημένα αυτοκίνητα
 
Στην πόλη υπάρχουν αρκετά παρατημένα αυτοκίνητα. Συμπολίτης τα είχε καταγράψει και φωτογραφήσει προ καιρού και σε μία περίπτωση είχε απευθυνθεί γραπτά στο Δήμο (α.π. 1016/113/335/19-11-2014 και 9389/23-02-2016). Ακόμα … περιμένει την απάντηση που είχε υποχρέωση να δώσει ο Δήμος. Απόλυτος σεβασμός στους δημότες.
 
Μαρία Κάλας
 
Κλείνοντας το σημείωμά μας με Καμπιέλο πάλι, σε μια πλατειούλα του - απ’ αυτές που δημιούργησε ο πόλεμος - ο περιπατητής θα αντικρίσει σε μια πρόσοψη ένα τεράστιο πορτραίτο της Μαρίας Κάλλας. Είναι κάτι εντυπωσιακό και συνάμα συγκινητικό και δεν θα προσθέσουμε άλλα σχόλια.