Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τελικά μεγαλώνει ή όχι το αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς;

Editorial
28 Σεπτεμβρίου 2016 / 13:03

Το δίχως άλλο, το θέμα πρέπει να διευκρινιστεί. Οι προθέσεις της Fraport και όσα περιλαμβάνονται στην σύμβαση παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων, να φωτισθούν και να ξεκαθαρίσουν.

Οι καταγγελίες του περιφερειάρχη ηχηρές (σ.σ. δημοσιεύτηκαν στο χθεσινό φύλλο), το Δημόσιο, είπε, ζητάει να απαλλοτριώσει έκταση περί του αεροδρομίου Κεφαλονιάς για να την παραδώσει στην Fraport και επιβαρύνεται επιπλέον με όποιο έξοδο προκύψει εξαιτίας αρχαιολογικών ανασκαφών ή άλλων καθυστερήσεων! Και το επιμύθιο της ανακοίνωσης Γαλιατσάτου "εν ολίγοις θα παραδώσουμε στη Fraport εκτός από τα αεροδρόμια και εκτάσεις στα νησιά μας..." κλπ.
Χθες το ΤΑΙΠΕΔ, που είναι και ο φορέας του έργου για την ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων του αεροδρομίου, διέψευσε κατηγορηματικά κάτι τέτοιο προσθέτοντας κατηγορηματικά ότι "... η περιγραφή του έργου του αεροδρομίου Κεφαλονιάς, του οποίου ζητείται η ανανέωση περιβαλλοντικών όρων δεν περιλαμβάνει κανένα έργο που να χρειάζεται επέκταση ή απαλλοτριώσεις σε χώρους εκτός των σημερινών ορίων του αεροδρομίου".
Επιπροσθέτως στην σχετική από 9 Αυγούστου πρόσκληση για την συμμετοχή στη διαβούλευση της ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων, που απευθύνει στους ενδιαφερόμενους και τον Δήμο Κεφαλονιάς, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου, Χρ. Μωραΐτης, δεν γίνεται λόγος για την επέκταση του αεροσταθμού και των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου ενώ θα ήταν προκλητικά επιλήψιμο να μεγαλώσουν τα παραχωρηθέντα μετά την σύμβαση παραχώρησης και μάλιστα με επιπλέον επιβάρυνση του ελληνικού Δημοσίου, εν προκειμένω της ΥΠΑ!
Εγείρεται έτσι ηθικό θέμα μεγάλης σημασίας. Η σύμβαση ελληνικού Δημοσίου - ΥΠΑ δεν μπορεί να είναι ...πτυσσόμενη ενώ από την άλλη, μια πολιτική διαφορετικής προσέγγισης για τη λειτουργία των δημοσίων επιχειρήσεων και των δημοσίων υποδομών και πόρων δεν είναι δυνατόν να αυθαιρετεί όσον αφορά στις τρέχουσες διαδικασίες και τα πραγματικά στοιχεία. Αν μη τι άλλο διαψευδόμενη (σ.σ. εάν και εφόσον) παρασύρει στην ανυποληψία και το αίτημα της άσκησης διαφορετικής πολιτικής υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, που υποστηρίζεται...