Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

1,6 εκ. από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τα σεισμόπληκτα Ιόνια

Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης
28 Σεπτεμβρίου 2016 / 15:15

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Εγκρίθηκε σήμερα, Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, από την Επιτροπή Προϋπολογισμών του Ε.Κ., η έκθεση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Κύρτσου, για τη χρηματοδοτική βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης στην Κεφαλλονιά, τη Λευκάδα και την Ιθάκη, περιοχές οι οποίες είχαν πληγεί από το σεισμό του Νοεμβρίου του έτους 2015.

 Η χρηματοδοτική ενίσχυση ανέρχεται στο ποσό του 1.650.000 ευρώ για τους σεισμόπληκτους των Ιονίων Νήσων και θα βοηθήσει στην αποκατάσταση οδών, λιμένων, δημόσιων κτιρίων, σπιτιών, πολιτιστικών και τουριστικών χώρων.
Ο κ. Κύρτσος τόνισε ότι ήταν άμεση η κινητοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης (European Solidarity Fund) στο ελληνικό αίτημα για τη χρηματοδοτική βοήθεια στις πληγείσες περιοχές. Αποτελεί, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, ένα πολύτιμο εργαλείο περιφερειακής πολιτικής το οποίο θα βοηθήσει ουσιαστικά στη γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας των Ιονίων νήσων.
Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ) δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση μεγάλων φυσικών καταστροφών και την εκδήλωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε πληγείσες περιοχές της Ευρώπης. Το Ταμείο ιδρύθηκε μετά τις σοβαρές πλημμύρες που έπληξαν την Κεντρική Ευρώπη το καλοκαίρι του 2002. Έκτοτε, έχει χρησιμοποιηθεί σε 70 περιπτώσεις για την αντιμετώπιση καταστροφών, όπως πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές, σεισμοί, καταιγίδες και ξηρασίες. Μέχρι σήμερα έχει παρασχεθεί βοήθεια πάνω από 3,7 δισ. ευρώ σε 24 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες.
Η τελική έγκριση εκ μέρους του Ε.Κ. για την αποδέσμευση του 1.650.000 ευρώ προς την Ελλάδα θα δοθεί την επόμενη εβδομάδα από την Ολομέλεια του Ε.Κ. στο Στρασβούργο