Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Φυτίλι Ραιδεστινού & έκρηξη στο Δημοτικό Συμβούλιο

Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας
30 Σεπτεμβρίου 2016 / 11:16

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αναταραχή και αντεγκλήσεις έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης η πρωτοβουλία του αντιδημάρχου Κέρκυρας Γιώργου Ραιδεστινού, να φέρει σχέδιο ψηφίσματος ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της μείζονος μειοψηφίας, πρώτα του Δημήτρη Μεταλληνού και εν συνεχεία της Μερόπης Υδραίου. Οι σύμβουλοι της παράταξης "Κερκυραίων Δήμος", τον κατηγόρησαν ότι εισάγει πολιτικά ζητήματα (της ΛΑΕ), έχοντας ωστόσο στηρίξει τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ και καταστρατηγώντας το χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. "Γιατί δεν ανεξαρτητοποιείται;" πρότεινε η Μερόπη Υδραίου, ενώ ο Δ. Μεταλληνός τον κάλεσε να διαλέξει "ποιός Ραιδεστινός είναι".

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Νίκος Γκούσης, χαρακτήρισε το Γιώργο Ραιδεστινό «πολιτικά έκθετο», εφόσον κινείται στον πολιτικό χώρο της ΛΑΕ, ωστόσο εξακολουθεί να συμπεριλαμάβανεται στην δημοτική παράταξη που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ (ΝΕΡΙΚΙ).  "Απορρυθμίζει τη διαδικασία και δυσκολεύει τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου να συζητάμε για ένα θέμα τελειωμένο" συμπλήρωσε ο Νίκος Γκούσης.

Ο Γιώργος Ραιδεστινός διευκρίνισε ότι δεν είναι απαραίτητα όλοι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στη δημοτική παράταξη του ΝΕΡΙΚΙ, έστω και αν έχουν στηριχθεί από το κυβερνητικό κόμμα στις δημοτικές εκλογές. Όσο για το ψήφισμα επανέλαβε ότι βρίσκεται στο πλαίσιο του αγώνα διάσωσης των κοινωνικών αγαθών και περιουσιακών στοιχείων της χώρας. 

Το σχέδιο ψηφίσματος που πρότεινε ο Γιώργος Ραιδεστινός βασίζεται στο κείμενο που ψήφισε τον Ιούλιο ο Δήμος Αιγάλεω ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ. Στο ψήφισμα περιγράφονται οι μελανές επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης όπως έχουν καταγραφεί σε άλλες χώρες και η αντίθεση της δημοτικής αρχής σε κάθε προσπάθεια απώλειας του ελέγχου του δημόσιου αγαθού του νερού και υπέρ μιας δημόσιας, συμμετοχικής και ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

Η απόφαση όπως δημοσιεύεται στον ιστότοπο του Δήμου Αιγάλεω μεταξύ άλλων αναφέρει:  «Το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγάλεω,
α) Εκφράζει την ριζική αντίθεση του στην επιχειρούμενη, μέσω ΤΑΙΠΕΔ ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ.

Όταν είναι πλέον γνωστό παγκοσμίως, ότι οι ιδιωτικοποιήσεις του νερού στο πλαίσιο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, έχουν οδηγήσει σε μεγαλύτερες ανισότητες στην πρόσβαση, υποβάθμιση της ποιότητας, σπατάλη και κακοδιαχείριση δικτύων, αύξηση τιμολογίων. Σε πάμπολλες περιπτώσεις διεθνώς και ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό χώρο (Παρίσι, Βερολίνο, Δημοψήφισμα Ιταλία) τα τελευταία χρόνια – και μέσα από αγώνες των κοινωνιών, οι εταιρείες και υπηρεσίες ύδρευσης έχουν επανέλθει σε δημόσιο/ δημοτικό έλεγχο.

β) Δηλώνει ότι οι Αιγαλιώτες -ισσες:

– Είμαστε αντίθετοι/ες στην ιδιωτικοποίηση των εταιριών Ύδρευσης και ζητάμε να παραμείνει η ΕΥΔΑΠ στον ιδιοκτησιακό και διοικητικό έλεγχο του ευρύτερου Δημοσίου.
– Διεκδικούμε την εξασφάλιση της καθολικής πρόσβασης σε καθαρό νερό και την ύπαρξη δημοκρατικών διαδικασιών κοινωνικού ελέγχου στη διαχείριση των υδάτινων πόρων
– Είμαστε αλληλέγγυοι/ες με κάθε πρωτοβουλία πολιτών και φορέων πανελλαδικά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης

Τέλος απευθύνεται στην ΠΕΔΑ, σε αιρετούς και εργαζόμενους στην αυτοδιοίκηση, κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, οργανώσεις και κινήσεις πολιτών, με στόχο τη δημιουργία ενός ενωτικού κινήματος που θα αποτρέψει την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, που προωθεί η κυβέρνηση και η τρόικα.

Προτείνει περιφερειακό δημοψήφισμα με πρωτοβουλία της ΠΕΔΑ.

Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα
Το κοινωνικό συμφέρον πάνω από τα κέρδη
Δημόσια, συμμετοχική, ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων»