Δεν συζητάμε τσάμικο με τους Αλβανούς!

ΑΘΗΝΑ. Ο κ. Κοτζιάς αποσαφήνισε δημόσια ότι «η μόνη αναφορά που γίνεται στο non paper που καταθέσαμε στους Αλβανούς είναι ότι το λεγόμενο τσάμικο δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης για την ελληνική Πολιτεία», και τόνισε ότι «δεν μπορούν να μας κατηγορούν για το ότι αναφερόμαστε σε αυτό το αντικείμενο».

05
Οκτωβρίου / 2016

Ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι πριν από πέντε μήνες είχε κάνει ένα non paper στην Αλβανία όπου πρότεινε να συζητηθούν τα προβλήματα που είναι ανοιχτά την τελευταία 50ετία. «Εκείνοι μου κάνανε μία αντιπρόταση στην οποία συμπεριέλαβαν και το τσαμικό. Εμείς τους είπαμε ότι αυτό δεν είναι αντικείμενο συζήτησης γιατί είναι έξω από τη διαπραγμάτευση. Εμείς δεν το διαπραγματευόμαστε» είπε προσθέτοντας ότι η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τους Ευρωπαίους. «Δεν βάλαμε τους Ευρωπαίους να μεσολαβήσουν, εμείς διαπραγματευόμαστε με τους Αλβανούς και οι Αλβανοί με εμάς».
 
Το επεισόδιο Γ. Χαν
 
Σχετικά με την απάντηση του επιτρόπου Γιοχάνες Χάν, είπε ότι αυτός ανέφερε «επιπολαίως ότι η Ελλάδα συζητάει και το τσαμικό, ζήτησε μετά συγνώμη αλλά άφησε αυτή την ουρά», αλλά «το καταπληκτικό», όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, «είναι ότι υπάρχουν δυνάμεις στην Ελλάδα που είτε παριστάνουν ότι αγνοούν», είτε «λένε δημοσίως ψέματα» και «ήρθαν τώρα τα ΜΜΕ του ακραίου νεοφιλελευθερισμού να λένε ότι συζητάμε το τσαμικό».