Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

SOS για τον κερκυραϊκό ελαιώνα - μετατρέπεται σε καυσόξυλα!

Σύσκεψη
06 Οκτωβρίου 2016 / 09:58

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, υπό τον Περιφερειάρχη Θεόδωρο Γαλιατσάτο,

με θέμα την καταστροφή του κερκυραϊκού ελαιώνα και την εξέταση ενδεχόμενης δράσης επιτηδείων που εκμεταλλευόμενοι κενά νόμων και υποστελέχωση υπηρεσιών, θησαυρίζουν παρανόμως εις βάρος της Κέρκυρας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Νικολέττα Πανδή, ο δημοτικός σύμβουλος - αρμόδιος για τον αγροτικό τομέα Λεωνίδας Παγκράτης, πρόεδροι και μέλη Τοπικών Συμβουλίων και συλλόγων (κυρίως) της περιοχής του πρώην Δήμου Αγίου Γεωργίου, ο προϊστάμενος της Λιμενικής Αστυνομίας Χρήστος Θεοδωρακούδης και στελέχη του Λιμεναρχείου Κέρκυρας, ο εκπρόσωπος της Αστυνομικής Δ/νσης Κέρκυρας Ηλίας Μήτσιος, υπηρεσιακοί παράγοντες της Δ/νσης Δασών, της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας της ΠΙΝ και του Δήμου Κέρκυρας.
 
Καταγγελίες κατοίκων
 
Ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος εισηγητικά ενημέρωσε ότι η σύσκεψη συγκλήθηκε κατόπιν δύο καταγγελιών που έθεσαν υπόψη του, αιρετοί της αυτοδιοίκησης και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της ΔΕ Αγίου Γεωργίου, με την οποία περιγράφουν την εντατικοποίηση της κακοποίησης και εντέλει καταστροφής του κερκυραϊκού ελαιώνα.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες “υπάρχουν επιτήδειοι, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τον πλημμελή έλεγχο του κράτους, την απουσία και το γήρας των ιδιοκτητών και καταστρέφουν ανεμπόδιστα και απαξιώνουν το ένα κτήμα, πίσω από το άλλο, σε ανεπανόρθωτο βαθμό”. Οι εικόνες σε πολλές περιπτώσεις δείχνουν ριζική κοπή των ελαιοδέντρων από τη ρίζα ενώ μετά την καταστροφή, ακολουθεί και παράνομη διακίνηση και πώληση για καυσόξυλα.
 
Νομοθετικά κενά
 
Προτάσεις κατέθεσε η αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Νικολέττα Πανδή, στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης των χρονικών ορίων ισχύος των αδειών καθώς και της συνεργασίας με τα Τοπικά Συμβούλια.
Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων άκουσε και κατέγραψε όλες τις απόψεις, από τους αιρετούς και εκπρόσωπους φορέων και συλλόγων και από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και δήλωσε ότι “Πρέπει να δώσουμε έγκαιρη και ριζική απάντηση, για να δείξουμε την ισχυρή βούλησή μας, να σταματήσει η καταστροφή του ελαιώνα. Να εξετάσουμε που υπάρχουν νομοθετικά κενά και, αν χρειαστεί, να ζητήσουμε νομοθετική ρύθμιση για το ζήτημα που διαιωνίζεται τόσα χρόνια τώρα”.
Ο κ. Γαλιατσάτος κλείνοντας ενημέρωσε ότι σε πρώτο χρόνο θα ζητήσει εγγράφως από τις υπηρεσίες να του καταθέσουν τα ισχύοντα στις περιπτώσεις κοπής και μεταφοράς ελαιοδέντρων μαζί με προτάσεις, ώστε γρήγορα να καταλήξουμε στο “διά ταύτα”, με τη συγκέντρωση όλων των προτάσεων και την σύνταξη ενός προσχεδίου. Αυτό τέλος θα κοινοποιηθεί στους ενδιαφερόμενους, για να αποφασιστούν από κοινού δράσεις και ενέργειες για τον περιορισμό του προβλήματος.