Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στους Δήμους για πέντε χρόνια οι παραλίες

παραλίες
12 Οκτωβρίου 2016 / 10:28

Στη νομική Υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών το θέμα. Τέλος η ετήσια ταλαιπωρία με την καθυστερημένη κατά κανόνα έκδοση υπουργικής απόφασης.

ΡΟΔΟΣ. Την δέσμευση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή για πολυετή παραχώρηση στους Δήμους των αιγιαλών και παραλιών που βρίσκονται εντός της χωρικής τους αρμοδιότητας, απέσπασαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο Γραμματέας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Πόκκιας, στην διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, στο γραφείο του Υπουργού.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ αγαιοπελαγίτικων ΜΜΕ, το ζήτημα των παραλιών ήταν το κυρίαρχο που ετέθη στη συνάντηση, το οποίο, λόγω της σοβαρότητάς του, κυρίως για τους τουριστικούς ΟΤΑ, αποτελεί πάγιο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Κουρουμπλής έκανε δεκτό το αίτημα – πρόταση που είχε υποβληθεί και σε προηγούμενες συναντήσεις, περί παραχώρησης των παραλιών για χρήση και εκμετάλλευση στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ, για διάστημα πενταετίας, όσο δηλαδή και η διάρκεια της δημοτικής θητείας. Όπως ανέφερε ο υπουργός, το αίτημα έχει πάρει ήδη το δρόμο της νομικής επεξεργασίας.
Πιστεύεται ότι η πολυετής παραχώρηση των αιγιαλών και παραλιών, θα διαμορφώσει ένα ξεκάθαρο τοπίο τόσο για τους δήμους όσο και για του επιχειρηματίες, που μέχρι σήμερα είναι όμηροι του χρόνου έκδοσης και των όρων που θα περιλαμβάνει η εκάστοτε ετήσια ΚΥΑ  (Κοινή Υπουργική Απόφαση) και αποφεύγονται καταστάσεις που πλήττουν τον τουρισμό, με την έγκαιρη προετοιμασία των παραλιών, στο ξεκίνημα κάθε τουριστικής περιόδου.
Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος: Εμείς από τότε που ανελάβαμε είχαμε καταθέσει σχετικό αίτημα. Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη έχει το εξής θετικό: δεν θα περιμένουμε να έρθει ο Ιούνιος για νέα υπουργική απόφαση για να προχωρήσουμε σε καθαρισμούς, διαγωνισμούς κ.λπ. και να φτάνουμε τον Σεπτέμβριο για εγκρίσεις. Γι’ αυτό και θέλουμε να ξεκινάμε τις παρεμβάσεις από τον Μάρτιο».
Ο δήμαρχος Ρόδου, εκτίμησε πως με αυτή την εξέλιξη, αφενός θα μπορούν και όλοι όσοι ενδιαφέρονται και δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στις παραλίες (ομπρελάδες, καντίνες κ.ο.κ.) και αφετέρου, η δημοτική αρχή θα μπορεί να κάνει βελτιωτικές παρεμβάσεις σε εξοπλισμό που βρίσκεται στις παραλίες, όπως οι ξαπλώστρες, αλλά και προσφερόμενες υπηρεσίες.