Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Βάκη: Αριστεία είναι η αντίσταση στον αγοραίο ευτελισμό της παιδείας

Φωτεινή Βάκη
18 Οκτωβρίου 2016 / 14:50

ΑΘΗΝΑ. «Η οξύτατη αντιπαράθεση γύρω από τον όρο «αριστεία» καταδεικνύει δύο διαφορετικά οράματα περί παιδείας», ανέφερε χαρακτηριστικά η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, κατά τη συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής του σ/ν του υπουργείου Παιδείας «Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και άλλες διατάξεις».

«Για εμάς, αριστεία είναι η αντίσταση στον αγοραίο ευτελισμό της παιδείας, ένα σχολείο ποιότητας και ισότητας για όλους -ακόμα και για όσους πιστεύουν σε άλλον Θεό, έχουν άλλο χρώμα δέρματος και μιλούν άλλη γλώσσα- για όσα παιδιά έχασαν σπίτια και πατρίδα», υπογράμμισε η Φ. Βάκη.
«Αριστεία είναι να ανοίγουν τα σχολεία στην ώρα τους, χωρίς κενά και να πηγαίνει καθηγητής ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό. Αριστεία, όμως, είναι και η αξιοπρέπεια του εκπαιδευτικού που δεν εκβιάζεται από τον σχολάρχη και δεν αισθάνεται αναλώσιμος και θυσιαστέος».
 
Η «αριστεία» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντιθέτως, φαίνεται ότι εξαντλείται στο να εκπροσωπεί «όχι μόνο τους καναλάρχες -στους οποίους θα επιστρέψει και τα λεφτά από τις τηλεοπτικές άδειες, παίρνοντάς τα από την υγεία και την παιδεία όπου τα δώσαμε εμείς-, αλλά και τους σχολάρχες που καθημερινά κηλίδωναν και ευτέλιζαν την αξιοπρέπεια του εκπαιδευτικού. Άφεση αμαρτιών σε όσους ενέχονταν σε παρανομίες και παράτυπους τίτλους σπουδών, στους “πειρατές” που λειτουργούσαν εις βάρος των καλών ιδιωτικών σχολείων», όπως επισήμανε.  

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως η σημερινή κυβέρνηση «αιμοδότησε πανεπιστήμια με προγράμματα σπουδών υπό κατάρρευση, με χίλιες προσλήψεις μελών ΔΕΠ στα πανεπιστήμια, έδωσε εκατοντάδες υποτροφίες για πρώτη φορά μετά το 2013, μέσω του ΙΚΥ, ενίσχυσε υποψήφιους διδάκτορες και μεταδιδάκτορες μέσω ΕΣΠΑ», όταν η στρατηγική των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν «ο Αρμαγεδδών του σχεδίου ΑΘΗΝΑ. Τα ΑΕΙ πορεύονταν σιωπηρά στο σκοτάδι της δική σας “αριστείας”, αφού ρήμαζαν χωρίς φύλαξη, χωρίς διοικητικούς υπαλλήλους, χωρίς καθαριότητα, με πλήρη αδυναμία κάλυψης των λειτουργικών τους εξόδων. Είχε φροντίσει ο τότε υπουργός και νυν πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης, να τους απολύσει όλους, με πόνο ψυχής και χάνοντας τον ύπνο του».

«Η δική σας εθνική στρατηγική για την έρευνα ήταν ανύπαρκτη», συνέχισε η Φ. Βάκη στρεφόμενη προς την αξιωματική αντιπολίτευση. «Όλο το ΕΣΠΑ πήγαινε στα φαραωνικά έργα και στις μεγάλες υποδομές που έμεναν γιαπιά των εθνικών εργολάβων, φίλων σας, που αποβιομηχάνισαν μια χώρα και ξέπλεναν χρήμα σε φορολογικούς παραδείσους». Αναφέρθηκε ακόμη εκτεταμένα στα στοιχεία διαρροής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, ελλείψει και προστατευτικού πλαισίου για την έρευνα, για το οποίο αποτελεί σημαντικό βήμα το παρόν νομοσχέδιο.
Πλέον, «είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χρηματοδοτεί στην Ελλάδα την ερευνητική δραστηριότητα» και το θεσμικό και νομικό πλαίσιο λειτουργίας του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) «διέπεται από κανόνες απλούς και διαφανείς που διευκολύνουν και δεν παρακωλύουν, σύμφωνα με κάποιες αιτιάσεις που διατυπώθηκαν και διατυπώνονται, τη λειτουργία της υπάρχουσας Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, η οποία εξειδικεύει και διαχειρίζεται πόρους του ΕΣΠΑ, που για την έρευνα και την καινοτομία ανέρχονται για το διάστημα 2014-2020 στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ».
Μεταξύ άλλων, η κ. Βάκη υπογράμμισε πως με το  υπό ψήφιση σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας «το ΕΛΙΔΕΚ υποστηρίζει τις ανθρωπιστικές και τις κοινωνικές επιστήμες που ήταν ηχηρά απούσες από τις υπάρχουσες δομές χρηματοδότησης, διότι η γνώση δεν αποτιμάται μόνο ως παραγωγική δύναμη ή με βάση το αντίκρισμά της στην αγορά. Είναι απόλυτο και όχι σχετικό αγαθό, είναι αυταξία. Μια κοινωνία χωρίς ανθρωπιστικές και κοινωνικές σπουδές είναι μια κοινωνία χωρίς αξίες, χωρίς μνήμη, χωρίς φαντασία, χωρίς κριτική».