Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τα 300 χρόνια από την Πολιορκία της Κέρκυρας

300 χρόνια
20 Οκτωβρίου 2016 / 15:08

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι, στην αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης, η επίσημη παρουσίαση της Αναμνηστικής Σειράς Γραμματοσήμων «1716-2016, 300 χρόνια από την Πολιορκία της Κέρκυρας».

Ο Δήμαρχος της Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος, ευχαρίστησε τα ΕΛ.ΤΑ. που προχώρησαν σ΄ αυτήν την η έκδοση, που   αναδεικνύει  τη σημασία του κορυφαίου ιστορικού γεγονότος. Επίσης  όλους όσοι  βοήθησαν αυτήν την προσπάθεια  και ιδιαιτέρως τον συμπατριώτη μας  ιστορικό -  ερευνητή Σπύρο Γαούτση για την παραχώρηση υλικού που διευκόλυνε σημαντικά την έκδοση. Καταλήγοντας,  ο Δήμαρχος ανέφερε, ότι περνάμε σε μιαν  άλλη  στιγμή των εκδηλώσεων  για τον εορτασμό των 300 χρόνων, καθώς ακολουθεί  η παρουσίαση ενός σπουδαίου επετειακού λευκώματος και φυσικά  το Συνέδριο  για τα 300 χρόνια, που ανοίγει αύριο τις εργασίες του και θα  ολοκληρωθεί την Κυριακή στην Ιόνιο Ακαδημία.
Στην συνέχεια, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου,  Χρήστος Μοραΐτης, αφού ευχαρίστησε με τη σειρά του τα Ελληνικά Ταχυδρομεία  για την επετειακή   έκδοση  επισήμανε  την έλλειψη διδασκαλίας  της τοπικής ιστορίας στα σχολεία. 

Η Πρόεδρος του Δ.Σ των ΕΛΤΑ κ. Ευφροσύνη Σταυράκη, στο χαιρετισμό της  μεταξύ άλλων ανέφερε . “ Ο μόνος τρόπος για να φωτίζεις το μέλλον είναι να μην ξεχνάς το παρελθόν. Να το τιμάς με όποιους τρόπους μπορείς και να δίνεις  τη θέση  που του αξίζει...”  Στη συνέχεια ευχαρίστησε το Δήμο, την Εφορεία Αρχαιοτάτων  της Κέρκυρας, την Ιστορική  Εθνολογική Εταιρεία  - Εθνικό  Ιστορικό Μουσείο, καθώς και τον  κ. Σπύρο  Γαούτση για την παραχώρηση  αρχειακού υλικού. “ Ελπίζω να αγκαλιάσετε   αυτήν αναμνηστική  παρακαταθήκη»   είπε καταλήγοντας η κ .Σταυράκη.

Αμέσως μετά, ακολούθησε η παρουσίαση της τρίγλωσσης έκδοσης  Αναμνηστικό Τεύχος, 300 χρόνια από την Πολιορκία της Κέρκυρας, 716 – 2016.
Την παρουσίαση έκαναν οι επιμελητές της έκδοσης, καθηγητές του Ιονίου Πανεπιστημίου Νίκος Καραπιδάκης και Αλίκη Νικηφόρου.
Η κ. Νικηφόρου τόνισε πως είναι η πρώτη φορά που τιμάται η επέτειος της πολιορκίας, καθώς τόσο τα 100   όσο και τα 200  χρόνια δε γιορτάστηκαν το 1816 και το 1916 για διαφορετικούς ιστορικούς λόγους.  Προσέθεσε δε, πως ο εορτασμός της εφετινής επετείου  κατέδειξε ακόμη μια φορά πόσο μακρύς είναι ο  δρόμος που πρέπει να διανυθεί ακόμη για να φωτιστούν όλες οι πτυχές  της επτανησιακής ιστορίας.
Στη συνέχεια, η κ. Νικηφόρου αναφέρθηκε λεπτομερώς στο ιστορικό έκδοσης και το περιεχόμενο του βιβλίου που περιλαμβάνει ένα χρονικό της πολιορκίας του 1716 και της διετίας που ακολούθησε, γραμμένο από ένα κατώτερο αξιωματικό που υπηρετούσε τότε στις δυνάμεις της Πολιτείας της Βενετίας, καθώς και εικονογραφική αφήγηση των γεγονότων.
Τέλος, ο  καθηγητής Νίκος Καραπιδάκης ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην  έκδοση του συγκεκριμένου βιβλίου, και ιδιαίτερα το Δήμο στον οποίο οφείλεται ο σχεδιασμός των εκδηλώσεων και την ΠΕΔΙΝ που ήταν  ο βασικός χρηματοδότης της έκδοσης.

Δείτε το φωτορεπορτάζ