Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συνεργασία Κέρκυρας και Novisad και με τη βούλα!

Ιστορικό Δημαρχείο San Giacomo
21 Οκτωβρίου 2016 / 12:16

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 20 Οκτωβρίου, στο Ιστορικό Δημαρχείο, η υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου της Κέρκυρας και της πόλης του Novisad της Σερβίας.

Τη σχετική πρωτοβουλία ανέλαβε ο Δήμος της Κέρκυρας που απηύθυνε σχετική πρόσκληση στο Novisad στο πλαίσιο του εορτασμού των 300 χρόνων από την πολιορκία της Κέρκυρας και προκειμένου να τιμηθεί το ιστορικό γεγονός της «δίδυμης» μάχης του Πετροβαραντίν, που βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Novisad. Το Σύμφωνο υπέγραψαν ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος και o αναπληρωτής Δημάρχου του Novisad, Srdjan Kruzevic.    
Ο κ. Νικολούζος αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα των κρίσιμων δίδυμων μαχών, η έκβαση των οποίων έκρινε, όπως είπε, την πορεία της Ευρώπης τον 18ο αιώνα. Τόνισε ότι το Σύμφωνο Συνεργασίας επιβεβαιώνει τη διαχρονική φιλία των δυο λαών και έκανε επίσης μνεία της φιλοξενίας των Σέρβων στην Κέρκυρα  κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο κ. Kruzevic  τόνισε ότι αποτελεί μεγάλη τιμή για το Novisad  τόσο η υπογραφή του Συμφώνου όσο και η φιλοξενία των εκπροσώπων του στο νησί που έχει συνδεθεί τόσο στενά με τη νεότερη ιστορία της Σερβίας και προσέθεσε ότι το Σύμφωνο που υπογράφηκε χθες δίνει τη δυνατότητα συνεργασιών στους τομείς του πολιτισμού, των πανεπιστημίων και της νεολαίας. Δεδομένου ότι το Novisad επελέγη ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, διαβεβαίωσε ότι ο κερκυραϊκός πολιτισμός θα έχει ξεχωριστή θέση στη διοργάνωση και κάλεσε τον Δήμαρχο στη Γιορτή της Πόλης την 1η Φεβρουαρίου, οπότε θα γίνει το επόμενο βήμα της συνεργασίας τους.
Παρόντες στην υπογραφή του Συμφώνου ήταν ο δημοτικός σύμβουλος του Novisad, εντεταλμένος για θέματα πολιτισμού, Dalibor Rozic, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας Νίκος Ράλλης και οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Παντελιός, Βασίλης Καββαδίας, Ανδρέας Γουλής και Μαρία Μουζακίτη.

Δείτε πλήρες φωτορεπορτάζ από την υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας εδώ