Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νέες καταγγελίες των εργαζομένων στην καθαριότητα του ΓΝΚ

Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων
24 Οκτωβρίου 2016 / 09:53

ΚΕΡΚΥΡΑ. Κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους απηύθυνε ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ώστε να παραβρεθούν στη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου στις 18:30 στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας.

Παράλληλα, ο Σύνδεσμος των Ιδιωτικών Υπαλλήλων μαζί με το Σωματείο Καθαριστριών και Καθαριστών του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση για τις εξελίξεις στον χώρο της καθαριότητας του ΓΝΚ. Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
 
«Το θράσος και η προκλητικότητα της εταιρείας - εργολάβου της καθαριότητας του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας JCB Security and Facility A.E. δεν έχουν όρια! Αφού εξαναγκάστηκε να πληρώσει δεδουλευμένα των εργαζομένων στην καθαριότητα του Νοσοκομείου, μετά από κινητοποιήσεις των ίδιων με τη στήριξη του κλαδικού τους σωματείου (Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων), επανέρχεται με απειλές και μεθοδεύσεις, που στόχο έχουν να κάνουν τις εργαζόμενες να σκύψουν το κεφάλι και να δουλεύουν για να αυγατίζει τα κέρδη της η εταιρεία, να μετατραπούν σε σκλάβους του 21ου αιώνα!
Καθημερινή έχει γίνει η προσπάθεια εκφοβισμού των εργαζόμενων με συνεχείς δυσμενείς τροποποιήσεις των ημερήσιων προγραμμάτων εργασίας απέναντι ακόμα και σε μητέρες βρεφών,  με απειλές για απολύσεις επειδή διεκδίκησαν το αυτονόητο (να πληρώνονται τα δεδουλευμένα τους), με νομικίστικα και άλλα τερτίπια για να διασπάσουν τις εργαζόμενες και να διαλύσουν το σωματείο τους (Σωματείο Καθαριστριών και Καθαριστών Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας), με «δηλώσεις μετανοίας» που πίεσε για να αποσπάσει η εργοδοσία και πολλά άλλα.
Και σαν να μην έφτανε η «νόμιμη» κλοπή που υφίστανται οι εργαζόμενοι από τις πολιτικές των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τους μισθούς πείνας και τις εργασιακές σχέσεις λάστιχο για τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών, η εταιρεία προχώρησε ακόμα παραπέρα. Όπως διαπίστωσαν οι εργαζόμενες, αφού για πρώτη φορά πήραν στα χέρια τους έγγραφο μισθοδοσίας, άλλο ήταν το ποσό (μικρότερο) που τους είχε καταβληθεί ως μισθός στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και άλλο (μεγαλύτερο) ήταν το ποσό που αναγράφονταν στις καταστάσεις μισθοδοσίας. Και αυτό ήταν δυνατό να διαπιστωθεί μόνο για έναν μήνα, καθώς για όλους τους άλλους η εταιρεία αρνείται να δώσει ακόμα σχετικές καταστάσεις στις εργαζόμενες, καθώς και τις συμβάσεις τους, ως οφείλει. Παράλληλα, προσπάθησε να τις εκβιάσει, ώστε να υπογράψουν τις ψεύτικες μισθολογικές καταστάσεις, για να καλύψει τα νότα της, πράγμα που απορρίφτηκε από την πλειοψηφία των εργαζομένων. Η εταιρεία δηλαδή κλέβει ακόμα και μέρος από τα ψίχουλα που δίνει ως μισθό στις εργαζόμενες! Εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι, που λέει και μια σοφή λαϊκή παροιμία!
Ευθύνες και για αυτές τις εξελίξεις φέρει για ακόμα μια φορά η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, που με την ανοχή της ο εργολάβος ξεσαλώνει σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καθώς και η ίδια η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, υπέρμαχος της επιχειρηματικότητας και στο χώρο της υγείας είτε με εργολάβους είτε με το αίσχος των ατομικών συμβάσεων!
Εκκωφαντική είναι και η σιωπή της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας για όσα συμβαίνουν. Αντί να είναι στην πρώτη γραμμή οργάνωσης του αγώνα των εργαζομένων απέναντι στη λυσσαλέα επίθεση της μεγαλοεργοδοσίας εντούτοις «κάνει την πάπια» αφήνοντας τους εργαζόμενους στα δόντια των μεγαλοεπιχειρηματιών. Όχι ότι περιμέναμε τίποτα καλύτερο βέβαια, μιας και χρόνια τώρα υπονομεύουν το εργατικό κίνημα με κάθε τρόπο.
Την άθλια αυτή κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενες στην καθαριότητα του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, τη βιώνουν χιλιάδες εργαζομένων σε πολλούς εργασιακούς χώρους-κάτεργα! Η επίθεση που δέχονται οι συναδέλφισσες  δεν είναι επίθεση μόνο απέναντι στις ίδιες, είναι επίθεση στα δικαιώματα όλων των εργαζόμενων και ως τέτοια θα την αντιπαλέψουμε! Η απλήρωτη και μαύρη εργασία, είναι γενικευμένο φαινόμενο σε όλους σχεδόν τους εργασιακούς χώρους και στο νησί μας. Τους προειδοποιούμε ότι όποιο χέρι σηκωθεί να πειράξει έστω και μία τρίχα από τις εργαζόμενες στην καθαριότητα του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας θα κοπεί από τη ρίζα, καθώς θα συναντήσει την αντίδραση όλων των εργαζομένων του νησιού! Με πίστη στο δίκιο μας οργανώνουμε των αγώνα μας με ταξικό προσανατολισμό, με ενότητα, σε ρήξη και σύγκρουση με τα συμφέροντα των μεγαλοεργοδοτών».
 
Τα αιτήματα
 
Την ανακοίνωση κλείνει η λίστα με τα αιτήματα των εργαζομένων της καθαριότητας. Μία λίστα η οποία περιλαμβάνει:
· Πρόσληψη από τον αντίστοιχο φορέα και απορρόφηση όλων των εργαζόμενων με σταθερή σχέση εργασίας, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα
· Να φύγουν τα συνεργεία – εργολαβικές εταιρίες από κάθε δημόσιο κτίριο και υπηρεσία
· Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας. Καμία καθαρίστρια να μην χάσει την δουλειά της
· Ένταξη όλων των εργαζόμενων στην καθαριότητα στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα
· Να ληφθούν άμεσα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για την προστασία των εργαζομένων
· Να κοινοποιηθούν στις εργαζόμενες οι μισθολογικές καταστάσεις και οι συμβάσεις από την πρώτη ημέρα που άρχισαν τη δουλειά
· Να καταβληθούν τώρα όλα τα κλεμμένα
· Να κοινοποιηθεί το πρόγραμμα εργασίας στις εργαζόμενες και να αναρτηθεί στο Νοσοκομείο
· Να προστατευτούν οι εργαζόμενες μητέρες
· Διεκδικούμε την κάλυψη των απωλειών μας, όλα όσα μας έκλεψαν, μας αφαίρεσαν, όλα όσα είναι δικαίωμά μας με βάση τον πλούτο που παράγουμε και τις σύγχρονες ανάγκες μας.
· Διεκδικούμε την επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ, την κατάργηση του αντεργατικού πλαισίου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την επαναφορά των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων. Τα δικαιώματά μας, ο κλεμμένος ιδρώτας και το αίμα μας δεν είναι περασμένα, ξεχασμένα
· Απαιτούμε την κατάργηση του νέου μισθολογίου και της αντιδραστικής αξιολόγησης στο δημόσιο, την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, την κάλυψη των απωλειών των δημοσίων υπαλλήλων
· Διεκδικούμε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς με κριτήριο τις τεράστιες απώλειες στο εργατικό εισόδημα σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς
· Διεκδικούμε την επαναφορά των κομμένων συντάξεων και επιδομάτων
· Διεκδικούμε την προστασία των ανέργων με αύξηση του επιδόματος ανεργίας
· Να μπει φρένο στη φοροληστεία των εργαζομένων
· Να πληρώσουν οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και οι εφοπλιστές.