Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μήλον της έριδος το πρώην Κτηνιατρικό Εργαστήριο

Μουσικό Σχολείο Κέρκυρας
24 Οκτωβρίου 2016 / 14:35

ΚΕΡΚΥΡΑ. Φέτος το Μουσικό Σχολείο Κέρκυρας συμπληρώνει 25 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς στη μουσική εκπαίδευση. Ωστόσο, ένα από τα πάγια προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι αυτό της ανεπάρκειας των κτηριακών του υποδομών.

Το θέμα αυτό έχει κατ’ επανάληψη καταδειχθεί τόσο από τους εκάστοτε διευθυντές, όσο και από τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του σχολείου. Ο γράφων, έχοντας φοιτήσει επί εξαετία στο Μουσικό Σχολείο, μπορεί να επιβεβαιώσει τα ζητήματα που προκύπτουν από την προφανώς ανορθολογική -αλλά εκ των πραγμάτων αναγκαστική μέχρι και σήμερα- κατανομή των καθημερινών δραστηριοτήτων μιας σχολικής μονάδας με ιδιαίτερες ανάγκες (π.χ. απαίτηση χώρων για ατομικά μαθήματα, για πρόβες μουσικών συνόλων, για φύλαξη μουσικών οργάνων κλπ.) σε πολλά ξεχωριστά κτήρια, και μάλιστα με σημαντική απόσταση μεταξύ τους.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 26 Οκτωβρίου, κατά πάσα πιθανότητα θα συζητηθεί η πρόταση της αρμόδιας για θέματα παιδείας αντιδημάρχου κας Μαρίας Μουζακίτη, για την παραχώρηση για χρήση από το Γυμνάσιο Φαιάκων του κτηρίου που παλαιότερα στέγαζε κτηνιατρικές υπηρεσίες, το οποίο γειτνιάζει με το Μουσικό Σχολείο Κέρκυρας. Στο πλαίσιο αυτό, επικοινωνήσαμε με τον διευθυντή του Μουσικού Σχολείου, Κώστα Ζερβόπουλο, ο οποίος μας εξέθεσε αναλυτικά τις θέσεις του για το θέμα και μας παραχώρησε μια σειρά εικόνων/κατόψεων όπου απεικονίζονται τα δεδομένα και οι σχετικές προτάσεις.
Όπως μας τόνισε ο κος Ζερβόπουλος, «το Μουσικό Σχολείο Κέρκυρας εδώ και πάρα πολλά χρόνια αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα λειτουργίας και ασφάλειας, λόγω της στέγασής του σε πολλά διάσπαρτα κτήρια, που απέχουν έως και 180 μέτρα από το κεντρικό του κτήριο και τα οποία γειτνιάζουν με το ΕΠΑ.Λ Κάτω Κορακιάνας. Η γειτνίαση αυτή δημιουργεί πολλά προβλήματα και στα δύο σχολεία, επειδή η όχληση του ΕΠΑ.Λ. από τη λειτουργία του Μουσικού Σχολείου είναι συχνή και έντονη, ενώ και το Μουσικό Σχολείο αδυνατεί να λειτουργήσει ομαλά υπό τις παρούσες συνθήκες. Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου, λόγω του ειδικού ωρολογίου προγράμματός του, είναι αναγκασμένοι καθημερινά να μετακινούνται εντός του σχολικού χώρου σε μεγάλες αποστάσεις, μεταφέροντας τα μουσικά τους όργανα, συχνά υπό συνθήκες που ενέχουν κινδύνους τόσο για τους ίδιους όσο και για τα μεταφερόμενα μουσικά όργανα. Ειδικά σε βροχερές ημέρες, το σχολείο κυριολεκτικά κόβεται στα δύο και η λειτουργία του καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής.»

Σχετικά με την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής, ο κος Ζερβόπουλος επισήμανε πως «το τελευταίο διάστημα διαφάνηκε μια λύση, η οποία θα μπορεί να εξυπηρετήσει τρία σχολεία: Το κτήριο, όπου στεγάζονταν το πρώην Κτηνιατρικό Εργαστήριο απέχει μόλις 15 μέτρα από το κεντρικό κτήριο του Μουσικού Σχολείου. Κατά συνέπεια, το κτίριο αυτό προσφέρεται για μεταφορά των δραστηριοτήτων του Μουσικού Σχολείου που αυτή τη στιγμή εξυπηρετούνται από τα απομακρυσμένα κτήρια και την παράλληλη διάθεσή αυτών για τις ανάγκες στέγασης ενός τρίτου σχολείου, καθώς έτσι απελευθερώνονται συνολικά 11 αίθουσες διδασκαλίας. Αυτόματα, επιλύονται πολλά προβλήματα: το ΕΠΑ.Λ. παύει να γειτνιάζει με το Μουσικό Σχολείο και μπορεί πλέον να λειτουργεί χωρίς προβλήματα, ένα τρίτο σχολείο γενικού τύπου, το ωρολόγιο πρόγραμμα του οποίου δεν απαιτεί μετακινήσεις μαθητών, αντίθετα με ότι συμβαίνει για τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου, μπορεί να στεγαστεί στους απελευθερωμένους χώρους του Μουσικού, ενώ και το Μουσικό Σχολείο συγκεντρώνεται σε έναν ενιαίο χώρο, μακριά από τα άλλα δύο σχολεία και λειτουργεί με ασφάλεια, χωρίς να ενοχλεί.»

Η υλοποίηση μιας τέτοιας λύσης όμως, συναντά εμπόδια σύμφωνα με τον διευθυντή του Μουσικού Σχολείου, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η λογική αυτή λύση φαίνεται ότι βρίσκει αντίθετους κάποιους κύκλους στην Κέρκυρα, οι οποίοι όχι μόνο δεν εξετάζουν, ως οφείλουν, την ολοκληρωμένη πρόταση που έχει εδώ και πολλούς μήνες καταθέσει το Μουσικό Σχολείο, αλλά προωθούν μια λύση που θα καταστήσει προβληματική τη λειτουργία τριών σχολείων και η οποία θα απαιτήσει περισσότερα χρήματα για την υλοποίησή της. Συγκεκριμένα, προτείνουν τη μεταφορά στο κτήριο της πρώην Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του Γυμνασίου Φαιάκων, αγνοώντας όλα τα παραπάνω προβλήματα που θα συνεχίσουν να υπάρχουν για το ΕΠΑ.Λ. Κάτω Κορακιάνας και το Μουσικό Σχολείο και που πλέον θα επιδεινωθούν, καθώς το τελευταίο όχι μόνο θα συνεχίσει να λειτουργεί υπό τις σημερινές συνθήκες, αλλά θα γειτνιάζει πλέον με δύο σχολεία, ενοχλώντας τα στη λειτουργία τους. Ο τρόπος, μάλιστα, που προωθείται αυτή η λύση έχει πολλά κενά. Η δε, μονομερής επίκληση των, πράγματι σημαντικών, προβλημάτων στέγασης του Γυμνασίου Φαιάκων ως μοναδικό επιχείρημα για την προωθούμενη λύση, διαμορφώνει ένα κλίμα που δεν ανταποκρίνεται στις αληθινές ανάγκες όλων των σχολείων, αποκρύπτοντας, παράλληλα, τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν και για το Γυμνάσιο Φαιάκων.»