Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Φιντέλ Κάστρο: Εμβληματικός και ασυμβίβαστος πολιτικός ηγέτης

Γιώργος Ρωμαίος
28 Nov 2016 / 11:00

Πλήρης ημερών και έτοιμος από καιρό ο εμβληματικός και ασυμβίβαστος πολιτικός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο πέρασε από προχθές στην δικαιοδοσία της Ιστορίας.

Από φοιτητής εντάχθηκε στα κινήματα εναντίον της δικτατορίας του Μπατίστα. Την 1η Ιανουαρίου 1959 οι αντάρτες θα καταλάβουν την Αβάνα. Ο Μπατίστα θα αποδράσει από την Κούβα και ο Κάστρο θα αναλάβει το αξίωμα του Πρωθυπουργού.
Τον Δεκέμβριο 1976 θα αναλάβει Πρόεδρος της Κούβας. Θα παραμείνει μέχρι το 2008. Θα παραδώσει την ηγεσία του κόμματος και της χώρας στον αδελφό του Ραούλ.
Το 1961 διακηρύσσει τον «σοσιαλιστικό χαρακτήρα» της επανάστασης και κρατικοποιεί 166 αμερικανικές επιχειρήσεις. Ηταν η αφετηρία διακοπής των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ.
Το 1965 ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα.
Το 1980 ο Κάστρο έδωσε τη δυνατότητα σε όσους Κουβανούς επιθυμούσαν να εγκαταλείψουν την χώρα. Εφυγαν τότε 125.000.
Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, το 1990, προκάλεσε κατάρρευση και της οικονομίας της Κούβας. Ακολούθησε η πρώτη εξέγερση κατά του καθεστώτος και η φυγή, κυρίως προς ΗΠΑ, 40.000 Κουβανών.
Αρχισε, τότε, η φιλελευθεροποίηση της οικονομίας, η οποία συνεχίστηκε από τον Ραούλ Κάστρο και ολοκληρώθηκε με την αποκατάσταση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, επί Προεδρίας Ομπάμα, και την κατάργηση του οικονομικού εμπάργκο.
Ο Φιντέλ Κάστρο είχε αναδειχθεί ηγέτης του Τρίτου Κόσμου. Είχε αναπτύξει στενές σχέσεις με αφρικανικές και ασιατικές χώρες. Εστειλε στρατεύματα στην Αγκόλα για να βοηθήσει το Λαϊκό Κίνημα και στην Αιθιοπία για την αντιμετώπιση της εισβολής στη Σομαλία. Η υποστήριξη των Σαντινίστας στη Νικαράγουας επιδείνωσε τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το 1962 δεν δίστασε να συγκρουστεί με τη Μόσχα μετά την απόσυρση από τον Χρουστσόφ των ρωσικών πυραύλων από τον κόλπο των Χοίρων. Αργότερα θα αποκατασταθούν οι σχέσεις και θα γίνει δεκτός με μεγάλες τιμές στο Κρεμλίνο.
Ο Φιντέλ Κάστρο είχε γλυτώσει, όπως έχει γραφεί σε εφημερίδες της Κούβας, από 638 απόπειρες δολοφονίας!
Αλλά είχε προαναγγείλει την «αποχώρηση» του από τη ζωή. Στο τελευταίο συνέδριο του κόμματος είπε: «Σύντομα θα γίνω 90 ετών. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο σε μένα. Δεν είναι αποτέλεσμα καμιάς προσπάθειας, αλλά το καπρίτσιο της μοίρας.
»Σύντομα θα είμαι σαν όλους τους άλλους. Για όλους μας έρχεται κάποια στιγμή η σειρά μας. Αυτή ίσως είναι από τις τελευταίες φορές που ομιλώ σε αυτή την αίθουσα».
Ηταν ο τελευταίος αποχαιρετισμός προς τον λαό της Κούβας.