Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μας προστάτεψε η «κουρτίνα» της Πίνδου

01 Δεκεμβρίου 2016 / 10:27

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Σε μικρό βαθμό, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, επηρέασε το νέο κύμα κακοκαιρίας τον νομό Ιωαννίνων, καθώς για μία ακόμη φορά η οροσειρά της Πίνδου λειτούργησε ως «κουρτίνα», από τη στιγμή που το βαρομετρικό είχε κατεύθυνση από τον βορρά προς τη χώρα μας.

Οι χιονοπτώσεις ήταν μικρής έντασης και διάρκειας, ενώ σημειώθηκαν σε υψόμετρο άνω των 1.000 μέτρων, με τον μηχανισμό της περιφέρειας και των δήμων να είναι σε επιφυλακή και να επεμβαίνει άμεσα σε όσες περιπτώσεις κρίθηκε απαραίτητο. Στα ορεινά χωριά της Κόνιτσας (Δίστρατο, Αετομηλίτσα, Φούρκα), των Τζουμέρκων, των Ζαγοροχωρίων και στο Μέτσοβο, το χιόνι έφτασε στους δέκα πόντους, ενώ ο υδράργυρος υποχώρησε κάτω από το μηδέν. Το πρώτο χιόνι έπεσε και στα χιονοδρομικά κέντρα του Ανήλιου και του Μετσόβου.
Από την περιφέρεια κινήθηκαν 19 μηχανήματα, κυρίως για να ρίξουν αλάτι προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα παγετού, ωστόσο ο προϊστάμενος της πολιτικής προστασίας Δημήτρης Μαυρογιώργος κάλεσε όσους κινηθούν στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς δεν είναι δυνατόν να πέσει παντού αλάτι.
 
ΠΟΛΛΑ ΜΠΟΦΟΡ ΣΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ
 
Συνθήκες ψύχους και στην πόλη των Ιωαννίνων, όπου παρατηρήθηκαν προβλήματα κυρίως λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στο λεκανοπέδιο.
 
Λόγω των μποφόρ δημιουργήθηκε μεγάλος κυματισμός στη λίμνη Παμβώτιδα και σταμάτησαν τα δρομολόγια που εκτελούν τα καραβάκια από και προς το Νησί. Σε μία μόνο περίπτωση κλήθηκε να επέμβει η Πυροσβεστική, για την απομάκρυνση πεσμένου δέντρου στην περιοχή της Ανατολής.
 
Παρά τους ισχυρούς ανέμους, χθες κατάφερε να «σπάσει» ο αεροπορικός αποκλεισμός των Ιωαννίνων, καθώς το μεσημέρι προσγειώθηκε αεροσκάφος τύπου Airbus της Aegean. Τη Δευτέρα είχε ακυρωθεί η πτήση προς τα Γιάννενα λόγω καταιγίδας στο «Ελ. Βενιζέλος», ενώ την Τρίτη το αεροπλάνο έφτασε πάνω από την πόλη, αλλά δεν μπόρεσε να προσγειωθεί.