Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κερδίζουν επισκέπτες και διανυκτερεύσεις τα Γιάννενα

02 Δεκεμβρίου 2016 / 12:15

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. «Πιάνουν τόπο» οι προσπάθειες των τελευταίων ετών για την προβολή και προώθηση του τουριστικού προϊόντος του νομού Ιωαννίνων, με τους αριθμούς να επιβεβαιώνουν τη σταδιακή προσέλκυση επισκεπτών από ξένες αγορές, που είναι και ο βασικός «στόχος», με δεδομένο τον περιορισμό των ελλήνων τουριστών λόγω της οικονομικής κρίσης.

Οι αλλαγές που συντελέστηκαν κατά την τελευταία πενταετία, και ιδιαίτερα την τελευταία διετία, έχουν να κάνουν με την κινητοποίηση όλων των φορέων και κυρίων των ίδιων των επαγγελματιών, μέσα από ένα πνεύμα συνεργειών, απόρροια της επαγγελματικής ωρίμανσης, αλλά και της κρίσης. Μέχρι πρόσφατα, ο κάθε δήμος ήταν περιχαρακωμένος στα διοικητικά όριά του, ο κάθε επαγγελματίας ήθελε να «κρατήσει» τους επισκέπτες για τον εαυτό του και -ει δυνατόν- να μην απομακρυνθούν από το ξενοδοχείο ή το κατάλυμά του, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους.
Αυτό άλλαξε, καθώς πλέον έχουν αντιληφθεί όλοι πως ευχαριστημένος είναι εκείνος ο επισκέπτης που έχει γνωρίσει κάθε μοναδικό σημείο της περιοχής, ακόμη και αν απέχει αρκετά χιλιόμετρα. Τα μοναδικά αυτά σημεία, λοιπόν, κάθε περιοχής θα πρέπει με κάποιο τρόπο να συνδεθούν, παρέχοντας στον επισκέπτη μια ολοκληρωμένη εμπειρία, ανάλογα, βέβαια, με τις ανάγκες και τις επιθυμίες του. Και το θετικό είναι ότι ο νομός Ιωαννίνων μπορεί να παρέχει αρκετές τέτοιες εμπειρίες, καθώς πέρα από το φυσικό κάλλος, έχει τις προϋποθέσεις για να στηρίξει τον θεματικό τουρισμό, όπως εναλλακτικό, θρησκευτικό-προσκυνηματικό, συνεδριακό, πολιτιστικό και γαστρονομικό.
 
«Αν κλειδώσουμε τον επισκέπτη σε ένα δωμάτιο, δε θα είναι ευχαριστημένος, όσες παροχές και αν του προσφέρουμε», σημείωσε πρόσφατα σε εισήγησή του προς τους επαγγελματίες των Τζουμέρκων ο υπεύθυνος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων Σαμ Κουδούνης. Ευτυχώς, η τακτική της απομόνωσης έχει πλέον αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό.
 
Η δεύτερη αλλαγή, που προϋποθέτει την πρώτη, είναι ότι πλέον γίνονται συντονισμένες προσπάθειες προσέγγισης νέων αγορών και προβολής της σχεδόν άγνωστης στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά περιοχής των Ιωαννίνων, μέσα από εκθέσεις, ταξίδια γνωριμίας για δημοσιογράφους και τουριστικούς πράκτορες, επαφές μεταξύ επαγγελματιών (B2B).
 
«Στοίχημα» η αύξηση των διανυκτερεύσεων
 
Όλα αυτά, μαζί βέβαια με την ανοδική τάση του τουρισμού σε ολόκληρη τη χώρα, οδήγησαν σε μεγάλη αύξηση στον εισερχόμενο τουρισμό, αλλά και στις διανυκτερεύσεις, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για την τοπική οικονομία.
 
Στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων, από το 2010 έως και το 2015 ο εισερχόμενος τουρισμός από αγορές του εξωτερικού αυξήθηκε κατά 55,8%. Το 2010 καταγράφηκαν 40.507 διανυκτερεύσεις, ενώ το 2015 63.122 διανυκτερεύσεις. Αντίστοιχα, οι αφίξεις αλλοδαπών στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων την ίδια εξαετία αυξήθηκαν κατά 48,7% , με 22.313 αφίξεις το 2010 και 33.171 αφίξεις το 2015.
 
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η μεγάλη αύξηση τόσο στις αφίξεις όσο και στις διανυκτερεύσεις σημειώνεται από το 2013 και μετά, δηλαδή τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με τον πίνακα, ενώ εξαίρεση στην ανοδική πορεία αποτελεί το 2012 που ήταν μια «κακή» χρονιά για τις αγορές του εξωτερικού. Από την άλλη πλευρά, καλύτερη χρονιά για την αγορά του εξωτερικού, μιλώντας πάντα για τα στοιχεία που αφορούν στον νομό Ιωαννίνων, είναι το 2015, που μεταφράζεται ως ένας καλός «οιωνός» για το 2016 και φυσικά, την πορεία από εδώ και πέρα. «Περιμένουμε με ανυπομονησία τα τελικά επίσημα αποτελέσματα του 2016, οπότε αναμένουμε να δούμε μεγάλες αυξήσεις και βελτιώσεις τόσο στην ελληνική αγορά όσο και τις αγορές του εξωτερικού», ανέφερε ο κ. Κουδούνης, μιλώντας στον «Η.Α.».
 
Η μεγαλύτερη μεταβολή/αύξηση των διανυκτερεύσεων (+55,8%) σε σύγκριση με την μεταβολή/αύξηση των αφίξεων (+48,7%) φανερώνει ότι ο μέσος όρος διανυκτέρευσης ανά άφιξη έχει μεγαλώσει από το 2010 στο 2015, έστω και ελάχιστα. Το 2010 ο μέσος όρος διανυκτέρευσης ήταν 1,8, ενώ το 2015 ανήλθε στο 1,9. Αυτό σημαίνει ότι έχει αρχίσει να διευρύνεται η παραμονή επισκεπτών του εξωτερικού στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων για μεγαλύτερο διάστημα, αλλά δείχνει και ότι η περιοχή μπορεί να αποκομίσει πολλά περισσότερα οφέλη, αν καταφέρει να τον αυξήσει ακόμη περισσότερο. Αυτό επιτυγχάνεται με την προσφορά αυτών που θέλει ο επισκέπτης, προκειμένου να αποφασίσει να μείνει έστω για μια ημέρα παραπάνω στην περιοχή, ένα «στοίχημα» για τους επαγγελματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό, και που έρχονται σε άμεση επαφή με τους επισκέπτες, γνωρίζουν τις ανάγκες τους και φυσικά τις δυνατότητες που έχει η περιοχή.
 
Σε ό,τι αφορά στην ελληνική αγορά, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Στην εξαετία της κρίσης, η ελληνική αγορά αναπόφευκτα χαρακτηρίζεται από μια στασιμότητα και μικρή κάμψη, καταγράφοντας μείωση 3,67% στις αφίξεις σε ξενοδοχειακά καταλύματα και 2,67 στις διανυκτερεύσεις. Ο έλληνας επισκέπτης παραμένει ωστόσο ο «αιμοδότης» του τουριστικού κλάδου του νομού Ιωαννίνων, αφού κάθε χρόνο σχεδόν 200.000 άτομα τον επισκέπτονται.