Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ναυάγησε η μεταφορά των σκουπιδιών | Νέα σενάρια για ενδιάμεση λύση στην Εξωχώρα

18 Ιανουαρίου 2017 / 15:29

ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Ένα ακόμη αδιέξοδο έχει να αντιμετωπίσει το νησί μας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων στο στάδιο της ενδιάμεσης λύσης. Ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ζακύνθου (ΦοΔΣΑ) έλαβε αρνητική απάντηση στο αίτημά του για τη μεταφορά μέρους απορριμμάτων του νησιού σε ΧΥΤΑ αρμοδιότητας ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε. και συγκεκριμένα στη Θήβα.

Η απάντηση έφτασε από τη Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας, με αιτιολογία, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ότι «υπάρχουν εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις σχετικές με τη λειτουργία του εν λόγω ΦοΔΣΑ». Μάλιστα η ανακοίνωση παραπέμπει το Φορέα στον Οδικό Χάρτη που συμφωνήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών και, στη ουσία, «τραβά το αυτί» σε όποιον σκέφτεται να παρεκκλίνει από τη συγκεκριμένη οδηγία.
 
Σειρά ενεργειών
 
Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος και ο ΦοΔΣΑ προσπάθησε μεταξύ άλλων να προωθήσει την πιθανότητα μεταφοράς μέρων των απορριμμάτων του νησιού σε άλλο ΧΥΤΗ της χώρας, με δεδομένη την απαγόρευση χρήσης του ΧΥΤΑ στο Σκοπό. Κατά σειρά, ο Σύνδεσμος Καθαριότητας απευθύνθηκε στους ΦοΔΣΑ Ηλείας, Ναυπάκτου, Αγρινίου, Αττικής και Στερεάς Ελλάδας, ζητώντας την έγκριση για διάθεση περίπου 10.000 τόνων απορριμμάτων. Μάλιστα από το ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας, η αρχική αντιμετώπιση ήταν ιδιαίτερα θετική και, σύμφωνα με το διευθυντή του Συνδέσμου, Θοδωρή Κάρδαρη, με συζητήσιμο κόστος, για να διευκολυνθεί ένα νησί που βρίσκεται επίσημα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Η επίτευξη μιας τέτοιας λύσης θα λειτουργούσε θετικά για το νησί μας, διασφαλίζοντας και την απρόσκοπτη αποκομιδή των απορριμμάτων από την πόλη και τα χωριά μας, αλλά και την ολοκλήρωση όλων των ενεργειών για εγκατάσταση της νέας σύγχρονης Κινητής Μονάδας Επεξεργασίας. Μόνο το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδος ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημά μας. Στην συνέχεια και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία διαβιβάστηκαν τα έγγραφα αυτά στις δύο αρμόδιες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις προκειμένου να εκδοθεί σχετική απόφαση μεταφοράς απορριμμάτων. Δυστυχώς όμως για ακόμα μια φορά και με την επίκληση τυπικών και όχι ουσιαστικών λόγων απορρίφθηκε και αυτή η λύση η οποία θα ‘ανακούφιζε’, έστω και προσωρινά το νησί μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συνδέσμου.
 
Εκνευρισμένοι οι ξενοδόχοι
 
Η αρνητική αυτή εξέλιξη ανακοινώθηκε το πρωί της Δευτέρας στη διάρκεια συνάντησης μεταξύ εκπροσώπων Συλλόγων Ξενοδόχων του νησιού και στελεχών του Δήμου και, συγκεκριμένα, του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Νίκου Τσίπηρα, του Αναπληρωτή Δημάρχου, Τάσου Μποτώνη και του προέδρου του ΦοΔΣΑ, Παναγιώτη Μυλωνά.
Στη συνάντηση ήταν φανερός ο εκνευρισμός και η τεράστια ανησυχία των ξενοδόχων για το τι μέλλει γενέσθαι με την ενδιάμεση λύση, όσο διαρκεί η πολυφωνία του Δήμου και η σταθερή προσήλωση στην επιλογή του Λίβα, ακόμη και αν δεν έχει λάβει ακόμη τη σχετική αδειοδότηση.
 
Σενάρια για Εξωχώρα
 
Το πιο πρόσφατο σενάριο για την ενδιάμεση λύση, περιλαμβάνει την Εξωχώρα, ως ένα ακόμη σημείο για την ενδιάμεση λύση, σε περίπτωση που το Γαλάρο δεν εγκριθεί ως πρόταση, από το Δημοτικό Συμβούλιο. Οι ξενοδόχοι πίεσαν ασφυκτικά τους εκπροσώπους του Δήμου να κινηθούν έως και νομικά απέναντι σε όλους όσοι έβαλαν «τρικλοποδιές» στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης, «φωτογραφίζοντας» την Αποκεντρωμένη Διοίκηση που ενώ εξέδωσε ανάλογη άδεια για περιοχή της Κέρκυρας σε μόλις 10 ημέρες, για τη Ζάκυνθο έχει καθυστερήσει προκλητικά πολύ και πως, γνώστης της κατάστασης είναι ο ίδιος ο Βουλευτή του νησιού, Στ. Κοντονής. Όπως εξήγησε ο κ. Τσίπηρας είναι ύποπτο έως απαράδεκτο, να έχει ζητηθεί τρεις φορές η έκδοση άδειας για διαχείριση στην ενδιάμεση για περιοχή που ούτως ή άλλως θα φιλοξενήσει τη μόνιμη λύση.