Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Χλιαρό το ενδιαφέρον συμμετοχής στο master-plan του Δήμου

Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση
19 Ιανουαρίου 2017 / 12:26

ΚΕΡΚΥΡΑ. Απογοητευτική είναι η συμμετοχή στις ομάδες που θα συμβάλλουν στη διαμόρφωσή του master-plan του Δήμου Κέρκυρας, του στρατηγικού σχεδίου για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ).

Το στρατηγικό αυτό σχέδιο που αντιμετωπίζει της πόλη της Κέρκυρας ως σύνολο, είναι ένα πλέγμα αναπτυξιακών δράσεων, στο πλαίσιο του προτύπου χωρικής ανάπτυξης του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων 2014 - 2020 (νέο ΕΣΠΑ), με επίκεντρο το πολιτιστικό κεφάλαιο. Αυτή η μεγάλη εικόνα της Κέρκυρας ως σύνολο, θα αποτελεί ένα παζλ πολλών μικρότερων έργων που θα υλοποιούνται με τις δικές τους επιμέρους διαδικασίες.
Απαραίτητο στοιχείο αποτελεί η συμμετοχή τοπικών φορέων και συλλόγων που θα υποβάλλουν προτάσεις προς αξιολόγηση.
Για το σκοπό αυτό συγκροτούνται τρείς θεματικές ομάδες:
1) Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας,
2) Αξιοποίησης Υποδομών Πολιτισμού και Διαχείρισης Πολιτισμικού Κεφαλαίου και
3) Αστικής Αναζωογόνησης και Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας

Οι σχετικές αιτήσεις συμμετοχής στις ομάδες είχαν προθεσμία συμμετοχής μέχρι την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016, ώστε – στη συνέχεια – να οριστούν   με απόφαση του Δημάρχου.  Μολονότι έχει δοθεί παράταση, ο Δήμος δεν βρήκε την ανταπόκριση που ανέμενε από τους δυνητικούς εταιρους, δηλαδή φορείς επαγγελματιών ή συλλογικότητες.

Η συμμετοχή αυτή τη στιγμή κυμαίνεται γύρω στο 60% των αρχικών εκτιμήσεων του Δήμου, γεγονός που δεν δείχνει έντονο ενδιαφέρον για την κατάθεση ιδεών και προτάσεων για το τελικό σχέδιο. 
Με δεδομένο αυτό το επίπεδο συμμετοχής, τις επόμενες μέρες ο Δήμαρχος αναμένεται να δημοσιεύσει την οριστική απόφαση που θα καθορίζει τη σύνθεση των επιτροπών εργασίας. 

Υπενθυμίζεται ότι κάθε φορέας – δυνητικός εταίρος και γενικότερα κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συμμετάσχει σε 1 ή 2 θεματικές ομάδες. Κάθε θεματική ομάδα θα αποτελείται μέχρι 20 άτομα. Οι σχετικές αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν στη διεύθυνση [email protected].


Το στάδιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Φλεβάρη. Ακολουθεί το στάδιο της Εξειδίκευσης και των Δράσεων, με ορίζοντα το τέλος Απρίλη. Εφόσον οι επιμέρους μελέτες των έργων θα έχουν ολοκληρωθεί, θα γίνουν και οι ανάλογες προσκλήσεις από τη Διαχειριστική Αρχή τον Ιούνιο 2017.