Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εδώ μένει κόσμος (35) - «Να δημιουργηθεί δε στο δεξιό χώρο της, δίοδος...»

Γιώργος Ζούμπος
20 Ιανουαρίου 2017 / 13:30

Γράφει ο Γιώργος Ζούμπος

Φεύγει αισίως ο πρώτος μήνας του 2017 και ο Δήμος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την πόλη σαν υποψήφιο ακατοίκητο μνημείο. Όσοι έχουν απομείνει στην πόλη δεν έχουν διευκολύνσεις στην καθημερινότητά τους και στερούνται παντελώς κινήτρων για να παραμείνουν. Αντίθετα η υφιστάμενη κατάσταση με το λεγόμενο «Κανονισμό» είναι ένα πλούσιο κίνητρο για να ερημώσει η πόλη στο όχι μακρυνό μέλλον.

Πριν λίγες μέρες έφθασε στα χέρια μας από απελπισμένο κάτοικο της γειτονιάς των Αγίων Πάτερων - η οποία πλήττεται ιδιαίτερα από τις νέες ρυθμίσεις - μια παλαιότερη και πολύ ενδιαφέρουσα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. 
Το Δημοτικό Συμβούλιο λοιπόν με την 16-376/17-08-2011 ομόφωνη απόφαση του  έγκρινε πριν 6 χρόνια τα εξής:
« Α. Την επέκταση της υφισταμένης πεζοδρόμησης της οδού Ευγενίου Βουλγάρεως προς την οδό Γ. Θεοτόκη σε πρώτη φάση μέχρι το ύψος της διασταύρωσής της με την οδό Σταμ. Δεσύλλα και σε δεύτερη φάση έως την διασταύρωσή της με την Λεωφ. Αλεξάνδρας και Πλατεία Γ. Θεοτόκη (ΣΑΝ ΡΟΚΟ) (με την τοποθέτηση πινακίδων Ρ40 απαγόρευση στάσης -στάθμευσης), εξαιρουμένων των οχημάτων ανεφοδιασμού καταστημάτων, στο προβλεπόμενο ωράριο καθώς και των οχημάτων ΑΜΕΑ).
Να δημιουργηθεί δε στο δεξιό χώρο της, δίοδος ως έξοδος για την εξυπηρέτηση των μονίμων κατοίκων στο επιτρεπόμενο ωράριο.
Η είσοδος των μονίμων κατοίκων και ο εφοδιασμός των καταστημάτων θα γίνεται δια των οδών Γ. Μαρκορά - Σχολεμβούργου - Ευγ. Βουλγάρεως και,
Β. Την πεζοδρόμηση της οδού Βελισσαρίου έως και τμήματος της οδού στην πλατεία Νέου Φρουρίου, έμπροσθεν του κτιρίου τςη Εισαγγελίας μέχρι και τη συμβολή τςη οδού με την είσοδο-έξοδο ΝΑΣΚΕ. Στο σημείο αυτό να τοποθετηθούν καλαίσθητα κιγκλιδώματα και αντίστοιχη σήμανση.»

Προτιμάμε να μην σκιαγραφήσουμε την κατάσταση που θα είχε δημιουργηθεί αν είχε εφαρμοστεί η απόφαση και στο σκέλος πεζοδρόμησης ως την πλατεία του Σαρόκου και είναι προφανές ότι και το τότε σκεπτικό συνέκλινε ήδη στη λογική «Πόλη Μουσείο». Παρόλα αυτά υπήρχε μια ιδέα για την υποτυπώδη εξυπηρέτηση  των μονίμων κατοίκων στους Άγιους Πατέρες. Στην πράξη αυτό ποτέ δεν εφαρμόστηκε και τώρα ακυρώθηκε πλήρως καθώς οι κάτοικοι της περιοχής για να καλύψουν στοιχειώδεις μεταφορικές τους ανάγκες είναι αναγκασμένοι να διασχίζουν πεζόδρομο, να καβαλάνε πεζοδρόμια και αυτό μόνο σε ώρες οι οποίες ουσιαστικά δεν εξυπηρετούν και επιπλέον να κινδυνεύουν με πρόστιμα.

Για μια ακόμα φορά διατυπώνουμε την άποψη ότι το ΤΕΕ θα έπρεπε να πάρει θέση στο ζήτημα της Παλιάς Πόλης. Αντ΄ αυτού  παραμένει απελπιστικά σιωπηλό. Φαίνεται ότι οι κερκυραίοι τεχνικοί αδιαφορούν για την πόλη τους και όλο το ενδιαφέρον ήταν ο προεκλογικός τσακωμός μιας παράταξης με το Δήμαρχο για το κυκλοφοριακό. Από εκεί και πέρα … άκρα στην πόλη σιωπή.