Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανάβει φωτιές η απαίτηση της Fraport για μεταθέσεις υπαλλήλων

ΠΟΕΥΠΣ Ν. Κέρκυρας
22 Ιανουαρίου 2017 / 18:39

ΑΘΗΝΑ. Την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το Έκτακτο Πανελλαδικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας των Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος,

με θέμα στην ημερήσια διάταξη: «Επάνδρωση Περιφερειακών Αεροδρομίων χωρίς την εφαρμογή του Κανονισμού Μεταθέσεων». Η Ε.Υ.Π.Σ. Ν. Κερκύρας εκπροσωπήθηκε στο Συνέδριο από τον Γενικό Γραμματέα Ιωάννη Λέισο και τον Υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων του Δ.Σ. Αλέξανδρο Λάτσα.
 
Οι απαιτήσεις της Fraport
 
Οι εργασίες του εκτάκτου συνεδρίου ξεκίνησαν με την τοποθέτηση του Πρόεδρου της Ομοσπονδίας σχετικά με το ιδιαίτερα σοβαρό θέμα που έχει ανακύψει και αφορά την επερχόμενη μετάθεση μεγάλου αριθμού υπάλληλων προκειμένου να επανδρώσουν τους υφιστάμενους άλλα και τους υπό ίδρυση πυροσβεστικούς σταθμούς των 14 περιφερειακών αεροδρόμιων της χώρας, μετά από απαίτηση της εταιρείας Fraport και κατ’ εφαρμογή των αποφάσεων του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, παρακάμπτοντας το Π.Δ. 170/1996, Κανονισμός Μεταθέσεων.
Εξαιτίας αυτής της ιδιαίτερα αρνητικής εξέλιξης για το μέλλον όλων των πυροσβεστικών υπαλλήλων, ήταν επιβεβλημένη η σύγκλιση εκτάκτου συνεδρίου, το οποίο και αποφασίστηκε ομόφωνα από το σύνολο του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.
 
Οι τοποθετήσεις των προσκεκλημένων
 
Στη συνεχεία υπήρξε σύντομη τοποθέτηση από τον κάθε προσκεκλημένο που παρευρέθησαν στο Συνέδριο. Συγκεκριμένα:
Ο Πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ, Κωνσταντίνος Μπέσης, μεταξύ άλλων, εξέφρασε τη συμπαράσταση στα δίκαια αιτήματά μας άλλα και την αγωνία του για το ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση και αναρωτήθηκε ποιος διαπραγματεύεται από το Πυροσβεστικό Σώμα με τη Fraport.
Ακολούθησε η τοποθέτηση του Προέδρου της Ε.Α.Π.Σ. κ. Σταμούλη Ιωάννη, ο οποίος τόνισε πως πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση ούτως ώστε να προλάβουμε αρνητικές εξελίξεις όχι μόνο για το θέμα των αεροδρομίων άλλα και την επικείμενη λειτουργία των Πυροσβεστικών Σταθμών των Εθνικών Οδών τον προσεχή Μάρτιο και την περαιτέρω αποδυνάμωση προσωπικού των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της χώρας. Να τονιστεί πως σε ότι αφορά την προσεχή αντιπυρική περίοδο ενδέχεται το Π.Σ. να ριχτεί στην μάχη της πύρινης λαίλαπας με άνω των επτακοσίων υπαλλήλων λιγότερους, (Fraport και Εθνικοί Οδοί).
 
Πρόσκληση για να παρευρεθούν στο Συνέδριο υπήρξε τόσο προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, όσο και προς τον Αρχηγό του Π.Σ., οι οποίοι όμως δεν παρευρέθησαν στο Συνέδριο.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων της Ομοσπονδίας όπου όλοι συμφώνησαν σε ένα κοινό πλαίσιο διεκδικήσεων και αγώνων, με πρωταρχικό αίτημα τη μονιμοποίηση των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, που θα επιλύσει άμεσα και χωρίς ιδιαίτερο οικονομικό κόστος υπηρεσιακές ανάγκες του Π.Σ.
 
Η τοποθέτηση της Ένωσης Ν. Κέρκυρας
 
Στην τοποθέτηση της Ένωσης της Κέρκυρας στο συνέδριο, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη κάλυψης όλων των οργανικών θέσεων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Νομού. Εκφράστηκε η αντίθεση στην οποιαδήποτε επιχειρούμενη αποδυνάμωση και αποδόμηση της πυρασφάλειας του Νομού, τόσο σε έμψυχο δυναμικό, όσο και στα εναέρια μέσα πυρόσβεσης που καλύπτουν το νησί κατά την αντιπυρική περίοδο (Κλιμάκιο 365 ΜΑΕΔΥ - PZL).
Επίσης δήλωσε την κατηγορηματική αντίθεσή της, σε φημολογίες που ακούγονται κατά καιρούς, για κατάργηση Πυροσβεστικού Κλιμακίου στο νησί.
 
Επιπλέον Έγινε ερώτηση για το ποιο είναι το περιεχόμενο της σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Fraport. Τέλος έγινε πρόταση προς την Ομοσπονδία μέσω του Νομικού Συμβούλου της Ένωσης Κέρκυρας Κωνσταντίνου Πενταγιώτη, για τη νομική προστασία (ασφαλιστικά μέτρα) της ΠΟΕΥΠΣ Κέρκυρας.
Από πλευράς του ο κ. Πενταγιώτης ενημέρωσε πως εξετάζεται η προσφυγή στην δικαιοσύνη, δεν μπορούν όμως να κατατεθούν ασφαλιστικά μέτρα, καθότι ακόμα δεν υπάρχει «πράξη», έτσι όπως ορίζεται από την νομοθεσία.
 
Κλείνοντας τις εργασίες του το Έκτακτο Πανελλαδικό Συνέδριο επικύρωσε ομόφωνα το ψήφισμα διαμαρτυρίας, το οποίο και κατατέθηκε στην Βουλή των Ελλήνων. Ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.