Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συνάντηση για την Ειδική Αγωγή με τους φορείς της Υγείας

Σωματείο "Για τα παιδιά μας"
23 Ιανουαρίου 2017 / 10:02

ΑΘΗΝΑ. Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ της ΕΠΕΚΕ (Επιτροπή Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου Υγείας στην Βουλή)

και της επιστημονικής ομάδας για την Ειδική Αγωγή του σωματείου «Για τα παιδιά μας».
Το σωματείο εκπροσωπήθηκε  από τις κυρίες Παναγιώτα Κορακιανίτη, ψυχολόγο, Μαρία Κολοβού, παιδιατρική φυσικοθεραπεύτρια και Μαριάννα Ευαγγελίου, εργοθεραπευτρια και εκπρόσωπο στην Αθήνα σε θέματα Υγείας και Παιδείας, με θέμα την Ειδική Αγωγή. Στη συνάντηση έδωσαν το παρόν και οι βουλευτές Κώστας Παυλίδης, Φωτεινή Βάκη, Σάκης Παπαδόπουλος, Μερόπη Τζουφη, Ελένη Σταματάκη, Νίκος Μανιός, Μουσταφά Μουσταφά και οι συνεργάτες τους.
Κάποιες από τις προτάσεις του σωματείου ήταν η πίστωση χρόνου για κατάθεση στοχευμένων προτάσεων όλων των φορέων της Ειδικής Αγωγής με χρονοδιάγραμμα με απώτερο στόχο τη δημόσια διαβούλευση επί των συμβάσεων, η οποία πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι προσχηματική, η σύσταση επιστημονικών ελεγκτικών επιτροπών του Δημοσίου που να απαρτίζονται από Ιατρούς και Εδικούς Θεραπευτές αλλά και ο προσδιορισμός μεταβατικής περίοδος, όπου θα ισχύουν οι τωρινές γνωματεύσεις δίχως  άλλους αιφνιδιασμούς.
 
Άτυπη συνάντηση με τον Υφυπουργό Υγείας
 
Άτυπη συνάντηση με τον κ. Πολάκη πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια, στο πλαίσιο της οποίας, του αναπτύχτηκαν όλα τα θέματα της Ειδικής Αγωγής, τόσο από την πλευρά των γονέων όσο και των θεραπευτών. Ο Υφυπουργός έδειχνε αισιόδοξος σχετικά με την υπογραφή των συμβασεων χωρίς να απαντά από που προκύπτει αυτή η αισιοδοξία του εφόσον όλοι οι κλάδοι της Ειδικής Αγωγής διεμήνυσαν ότι δεν θα υπογράψουν λευκές συμβάσεις.
Επέμενε ότι οι συμβάσεις πρέπει να υπογραφούν και θα υπογραφούν. Απέκλεισε δε, κάθε πιθανότητα να συμπεριληφθούν οι Ειδικοί Διαπαιδαγώγησης σε αυτό το πλαίσιο και στις έντονες ανησυχίες των γονιών για το θεραπευτικό μέλλον των παιδιών τους απάντησε ότι οι αναπτυξιακές  νοητικές και κινητικές διαταραχές δε θα πειραχθούν. Άκουσε με προσοχή όλα τα θέματα χωρίς να δεσμευτεί με απαντήσεις.
 
Το σωματείο «Για τα παιδιά μας» τόνισε προς τον κ. Πολάκη πως «Η δική μας αίσθηση από αυτή τη συνάντηση αλλά και άλλες επαφές που είχαμε τις επόμενες μέρες  έως σήμερα είναι, ότι κάποιας μικρής διάρκειας  παράταση θα δοθεί προκειμένου να πέσουν στο τραπέζι προτάσεις από τους κλάδους προς συζήτηση. Αυτό φυσικά θα παρατείνει την αγωνία των γονιών, όμως το θέμα της ειδικής αγωγής χρήζει μεγάλης προσοχής και όχι μιας βιαστικής και πρόχειρης  λύσης όπως αυτή που ακλουθείτε έως σήμερα».