Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Λιγότερα κρουαζιερόπλοια φέτος στην Καλαμάτα: Χάνουμε 20.000 τουρίστες

23 Ιανουαρίου 2017 / 15:44

ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Απότομη πτώση αναμένεται να σημειωθεί φέτος στον τουρισμό κρουαζιέρας στην περιοχή μας, καθώς μετά τις 30 και πλέον προσεγγίσεις ανά έτος των τελευταίων δύο χρόνων, φέτος πιθανολογείται πως δεν θα δούμε πάνω από 8-10 κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι της Καλαμάτας, από τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Αυτό προκύπτει από το μικρό ενδιαφέρον που έχει υπάρξει μέχρι στιγμής από πλοιοκτήτριες εταιρείες να εντάξουν το λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας στο πρόγραμμά τους. Αλλωστε, ήδη έχει γίνει γνωστό πως η Costa δεν θα περάσει φέτος από τα μέρη μας, με συνέπεια να χάνονται πάνω από 20.000 τουρίστες που έφερναν δύο πλοία της εν λόγω εταιρείας ανά έτος στην πόλη - πέρα από τα μεμονωμένα πλοία που εξαιρούν κι αυτά την Καλαμάτα από τους προορισμούς τους για τη φετινή χρονιά.
Ευχή των ναυτιλιακών πρακτόρων είναι η εξαίρεση αυτή να είναι προσωρινή, λόγω της κατάστασης στην Τουρκία, του μεταναστευτικού και της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη ενδεχομένως. Καθώς όμως δεν υπάρχουν σαφείς εξηγήσεις για την απότομη αυτή πτώση, η ανησυχία είναι μεγάλη και για τις επόμενες χρονιές. Αλλωστε, τα κρουαζιερόπλοια και οι επιβάτες τους σημαίνουν σημαντική οικονομική ενίσχυση για την τοπική οικονομία, αφού πέραν των εσόδων από τον ελλιμενισμό, υπάρχει σημαντικό όφελος για προμηθεύτριες εταιρείες και για την τοπική αγορά. Ειδικά μάλιστα για το τελευταίο, παρά τις φωνές που διαδίδουν ότι δεν καταναλώνουν τίποτα οι τουρίστες και κυκλοφορούν στην πόλη με ένα μπουκαλάκι νερό στα χέρια... υπάρχει πλήθος επαγγελματιών που υποστηρίζουν ότι οι επιβάτες των πλοίων ενισχύουν τα καταστήματά τους με αγορές, σημαντικές σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και στον χώρο ένδυσης, υπόδησης και καλλυντικών.
Αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη και τις μετακινήσεις τουριστών σε αρχαιολογικούς χώρους της Μεσσηνίας και γειτονικών νομών, με μισθωμένα μέσα, τότε μπορούμε να αντιληφθούμε το μέγεθος του ελλείμματος που θα προκύψει από τη μείωση των κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι μας.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως, ενώ τα προηγούμενα δύο χρόνια βλέπαμε πλοία με πάνω από 1.000 επιβάτες στο λιμάνι φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, πέραν της τουριστικής σεζόν, φέτος φαίνεται ότι οι πρώτες προσεγγίσεις θα γίνουν γύρω στο Πάσχα.
Εκτιμάται πως καθοριστικό ρόλο στη μη επιλογή της Καλαμάτας ως προορισμού έχουν παίξει οι τρομοκρατικές ενέργειες στην Τουρκία, καθώς η Καλαμάτα αποτελούσε ενδιάμεσο σταθμό σε κρουαζιέρες που περιελάμβαναν και τη γείτονα χώρα.
Η όλη κατάσταση πάντως φαίνεται να έχει επηρεάσει γενικότερα την κρουαζιέρα στη Μεσόγειο, καθώς οι εταιρείες επιλέγουν δρομολόγια με ασφαλείς προορισμούς στο σύνολό τους.
Με αυτά τα δεδομένα, κι ενώ η περιοχή μας ποντάρει στον τουριστικό τομέα, παράλληλα με τον πρωτογενή, μένει να συνεχίσουν οι τοπικοί φορείς την προσπάθεια για τη βελτίωση των υποδομών του λιμανιού -που στο μέλλον μπορεί να φέρουν περισσότερα και ίσως μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια στην πόλη- αλλά και στην διαφήμιση του πλούτου του τόπου μας, χωρίς όμως τις μεγαλοστομίες του παρελθόντος.