Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με σκοπό ν΄ ανοίξουν τα χειρουργεία

26 Ιανουαρίου 2017 / 13:13

ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Την πεποίθηση ότι η περιπέτεια με τα κλειστά χειρουργεία βρίσκεται προς το τέλος της, εκφράζουν η διοίκηση και το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου, μετά τις συναντήσεις και συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο Νοσοκομείο.

Παρόντες ήταν ο υποδιοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Δημήτρης Κωστακιώτης αλλά και ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θοδωρής Γαλιατσάτος που επισκέφτηκε το νησί στο πλαίσιο των τακτικών επαφών με τις επιμέρους Περιφερειακές Ενότητες. Αυτό που επισημάνθηκε από όλες τις πλευρές ήταν το γεγονός ότι, τώρα που η διαδικασία ολοκλήρωσης ελέγχων και πιστοποίησης ολοκληρώνεται, είναι σημαντικό να μην υπάρξουν βεβιασμένες κινήσεις και βιαστικές αποφάσεις, αλλά να εξελιχθούν όλα στους χρόνους που προβλέπει η σοβαρότητα της κατάστασης, προκειμένου να μην χαθεί ο βασικός παράγοντας: αυτός της ασφάλειας. Στόχος, επομένως, είναι η ομαλοποίηση της λειτουργίας του χειρουργικού τομέα του Νοσοκομείου, με απόλυτη ασφάλεια και προς όφελος πρώτα των κατοίκων και στη συνέχεια των εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών.
 
Επίσημος φορέας πιστοποιεί
 
Η αίθουσα εκτάκτων χειρουργικών περιστατικών φαίνεται πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια και σύμφωνα με τους όρους και στάνταρτς που έχει θέσει η 5μελής Επιτροπή Διενέργειας Ελέγχων. Οτιδήποτε ζητήθηκε από πλευρά της έχει γίνει και τής έχουν γνωστοποιηθεί ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Κωστακιώτη, με βάση την επικοινωνία μεταξύ της ΥΠΕ και της Επιτροπής, φαίνεται πως υπάρχει ένα ενδεχόμενο το έγγραφο της πιστοποίησης για τη λειτουργία αυτής της αίθουσας να μην εκδοθεί από τη συγκεκριμένη Επιτροπή αλλά από φορείς ειδικευμένους στον τομέα αυτό, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας. Οι επαφές συνεχίζονται τόσο με την «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» όσο και με το υπουργείο Υγείας και η πιστοποίηση θα δοθεί το αργότερο μέχρι αύριο.
 
Τα τακτικά χειρουργεία
 
Ο κ. Κωστακιώτης εξέφρασε την ελπίδα αλλά και τη βεβαιότητά του ότι το επόμενο διάστημα δεν θα προκύψουν άλλα προβλήματα στη διενέργεια και την ολοκλήρωση των απαραίτητων ελέγχων και πιστοποιήσεων για τη λειτουργία των τακτικών χειρουργείων. Το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου έχει κάνει μια πολύ σοβαρή προσπάθεια να αναλύσει τους αιτιολογικούς παράγοντες που προκάλεσαν το τραγικό περιστατικό της απώλειας της 41ρονης γυναίκας και τις παρενέργειες στα υπόλοιπα περιστατικά αλλά, καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμη το αίτιο, ενδέχεται να υποδείξει και άλλους δρόμους που κατά τη γνώμη του θα πρέπει να ακολουθηθούν.
 
Απάντηση από ΚΕΕΛΠΝΟ
 
Σύμφωνα με τον κ. Κωστακιώτη, η 6η ΥΠΕ διατηρεί σταθερή αλληλογραφία με το ΚΕΕΛΠΝΟ από την πρώτη στιγμή, στην οποία ανακοινώνονται οι τομείς που διερευνά το Κέντρο, στην υπόθεση του Νοσοκομείου μας. Μέσα σε αυτή την αλληλογραφία ανακοινώνεται τα αρνητικά αποτελέσματα εξετάσεων, αποκλείεται δηλαδή μια σειρά από παθογόνους παράγοντες που εξετάζονται ως αίτια των περιστατικών στα χειρουργεία. Μέχρι στιγμής κανένα αποτέλεσμα δεν βγήκε θετικό (δεν εντοπίστηκε δηλαδή κάποιος παθογόνος οργανισμός). Ο κ. Κωστακιώτης δήλωσε κατηγορηματικά πως οτιδήποτε βρεθεί και εντοπιστεί ως αίτιο και από οπουδήποτε και αν προέρχεται, θα ανακοινωθεί άμεσα και δημόσια «Δεν θα μείνει τίποτα κάτω από το χαλί», είπε χαρακτηριστικά. «Ωστόσο, τίποτε δεν μπορούμε ακόμη να πούμε μέχρι να ολοκληρωθούν όλοι οι έλεγχοι».
 
Ξεκινά σύντομα η ΕΔΕ
 
Το βέβαιο είναι πως κάθε έλεγχος που έχει γίνει μέχρι στιγμής σε κάθε σύστημα, χώρο ή άλλο τομέα, δεν έχει καταδείξει το παραμικρό πρόβλημα, κάτι που σημαίνει ότι ακόμη δεν γνωρίζει κανείς το ακριβές αίτιο που προκάλεσε το θάνατο της γυναίκας. Σημαίνει επίσης ότι αυτός είναι και ο λόγος που έχει αργήσει να ξεκινήσει η επαναλειτουργία των χειρουργείων, αφού ακόμη δεν έχει διαλευκανθεί ο γρίφος των χειρουργείων. Στο μεταξύ, αναμένεται και η διαδικασία της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) που έχει διατάξει το υπουργείο Υγείας και τα μέλη της επιτροπής που θα τη διενεργήσουν αναμένεται να καταφθάσουν στη Ζάκυνθο το αμέσως επόμενο διάστημα.
 
Διασφάλιση και από δημόσιους φορείς 
 
Την άμεση ανάγκη να εκφράσει η ΔΕΠΑΝΟΜ, ως επίσημη και δημόσια Υπηρεσία, τη σύμφωνη γνώμη ότι το χειρουργείο έκτακτων περιστατικών πληροί τους όρους ασφαλείας και ακολούθως να εκδοθεί Διοικητική Πράξη από το υπουργείο ή τη Διοίκηση του Νοσοκομείου ή την ΥΠΕ ότι μπορεί να διασφαλίσει το χειρουργό που θα τη χρησιμοποιήσει. Την άποψη αυτή εξέφρασε εκ μέρους της Επιστημονικής Επιτροπής, ο Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου, Παύλος Καψαμπέλης.