Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παίρνουν μέτρα για την ασφάλεια & τη φύλαξη στο Νοσοκομείο

Νοσοκομείο Κέρκυρας
03 Φεβρουαρίου 2017 / 12:33
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Κλοπές κινητών, χρημάτων, διαρρήξεις αυτοκινήτων, επεισόδια στο Τμήμα Επειγόντων (ΤΕΠ), τοξικομανείς που ζητιανεύουν για ένα ευρώ ή μια ιατρική συνταγή, βανδαλισμένοι χώροι υγιεινής.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Δεν υπάρχει άνθρωπος σ΄αυτό το νησί που να μην έχει μια προσωπική εμπειρία να διηγηθεί, για αυτό το εντυπωσιακό εκ πρώτης Νοσοκομείο στο Κοντόκαλι.    
Δεν είναι περίεργο όμως. Είναι ένας δημόσιος, πολυσύχναστος χώρος που έχει μείνει χωρίς φύλαξη από το 2014. Ο διοικητής του Νοσοκομείου Φοίβος Κακαβίτσας , μιλώντας στην Κ.Ε. εξηγεί ότι «επειδή ο προϋπολογισμός είναι μικρός, υπάρχει ένα μικρό κονδύλιο φύλαξης, το οποίο μεταφερόταν σε άλλους κωδικούς για να καλύψει ανάγκες».
Μετά από τα πρόσφατα περιστατικά κλοπών και επεισοδίων στα Επείγοντα, το ΔΣ του Νοσοκομείου πήρε απόφαση να προκηρύξει θέσεις σεκιούριτι. «Λόγω της στενότητας, δεν προκηρύξαμε θέσεις για δώδεκα άτομα που προβλέπει ο προϋπολογισμός, αλλά για έξι, στη λογική του απολύτως απαραίτητου: για να υπάρχει επιτήρηση στα Επείγοντα και για να γίνεται έλεγχος στις Κλινικές. Πάντως δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι καλύπτεται το Νοσοκομείο με έξι φύλακες, ακόμα και το 2011 με το μέγιστο αριθμό ασφάλειας, έγινε διάρρηξη του χρηματοκιβωτίου». 
 
Τι θα κοστίσουν οι φύλακες
 
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, κάθε εργαζόμενος θα κοστίζει στο νοσοκομείο περίπου 1300€ μεικτά μηναίως. Μέσα στο επόμενο 20ήμερο θα βγει η προκήρυξη για πεντάμηνη σύμβαση ενώ θα ακολουθήσει η προκήρυξη ατομικών συμβάσεων μέσω ΑΣΕΠ. 
«Ο νόμος προβλέπει ότι πρέπει να προκύπτει δημοσιονομικό συμφέρον από παλαιότερη σύμβαση και επειδή τα δύο τελευταία χρόνια το νοσοκομείο δεν είχε φύλαξη, αναγκαστήκαμε να βγούμε πρώτα στο ελεύθερο εμπόριο, δηλαδή να δούμε πόσο κοστίζουν αυτοί οι εργαζόμενοι, για να μπορέσουμε μετά να διαμορφώσουμε το κόστος προς τον ΑΣΕΠ και τις ατομικές συμβάσεις» λέει ο Διοικητής. 
 
Κάμερες στα πάρκιγκ;
 
Η δεύτερη κίνηση προς την ενίσχυση της ασφάλειας είναι να τοποθετηθούν κάμερες στους εξωτερικούς χώρους του Νοσοκομείου, υπό την αίρεση της συναίνεσης των εργαζομένων. Η απόφαση του ΔΣ έχει κατατεθεί ως πρόταση στους συλλόγους εργαζόμενων και γιατρών του Νοσοκομείου και θα αποφασιστεί ανάλογα.
Άμεσα εφαρμόσιμη ωστόσο είναι η απόφαση να κλείνει το βράδυ η κεντρική εξωτερική πύλη του Νοσοκομείου που έχει ελλιπή φωτισμό.
 
Τέλος το συνεργείο καθαρισμού
 
Ήταν κάτι που περίμεναν οι εργαζόμενες στο συνεργείο καθαριότητας, μετά από πολλές συγκρούσεις με τον εργοδότη. Το σωματείο των καθαριστριών είχε συναντηθεί με το Διοικητή του Νοσοκομείου και ουσιαστικά περίμενε τις εξελίξεις. Προχθές ήρθε το έγγραφο του ΑΣΕΠ με το οποίο εγκρίνεται η προκήρυξη 41 καθαριστριών και τριών ατόμων για την τροφοδοσία - τραπεζοκομία ενώ μέσα στις επόμενες μέρες θα βγει ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος με βάση τα κριτήρια του ΑΣΕΠ. Όπως εξηγεί ο Διοικητής «στον ΑΣΕΠ υπάρχει μοριοδότηση ανάλογα με την ανεργία, την προϋπηρεσία, την εντοπιότητα κ.λπ. όπως ισχύει για το εποχιακό προσωπικό, απλά εδώ δεν θα είναι εποχιακό, θα είναι μέχρι το τέλος του 2018. Οι μισθοί τους θα είναι γύρω στα 1300 ευρώ μεικτά, καθαρά δηλαδή περίπου οκτακόσια ευρώ για κάθε εργαζόμενο. Επιπλέον θα έχουμε όφελος ως Νοσοκομείο, γιατί οι εξάωρες βάρδιες γίνονται οκτάωρες και γιατί από 36 θα έχουμε πλέον 41 εργαζόμενους στην καθαριότητα».
 
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.