Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νέα Πανζακυνθινή κινητοποίηση. “Δεν πάει άλλο” το μήνυμα προς τις τοπικές αρχές

ΗΜΕΡΑ
13 Φεβρουαρίου 2017 / 17:00

ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Ολοένα και χειρότερα γίνονται τα πράγματα με τα σκουπίδια σε ολόκληρο το νησί. Οι σωροί έχουν μετατραπεί σε κανονικούς λοφίσκους, τα αδέσποτα και τα ποντίκια “κάνουν πάρτι”, η οσμή είναι ανυπόφορη.

Με νέα πανζακυνθινή κινητοποίηση για τα σκουπίδια και το νοσοκομείο και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο στην πλατεία Σολωμού συνεχίζουν τον αγώνα τους, οι παραγωγικές τάξεις και επιστημονικοί φορείς του νησιού με μόνο καθήκον και γνώμονα τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της συντονιστικής Επιτροπής για την εξεύρεση λύσης με τα απορρίμματα και την άμεση επαναλειτουργία των χειρουργείων τίποτα μέχρι σήμερα δεν υλοποιήθηκε για αυτό και απευθύνει νέο κάλεσμα για την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί, με σύνθημα “Δεν πάει άλλο”, ζητώντας από τους πολίτες να συμμετάσχουν δυναμικά. Για μια ακόμη φορά θα καταγγείλει την ολιγωρία, αλλά και την αδυναμία όλων των αιρετών και των αρμοδίων για την εξεύρεση λύσης.
 
Εφιαλτικές εικόνες 
 
Αληθινή οργή προκαλούν εικόνες τεράστιων όγκων απορριμμάτων που φτάνουν μέχρι τις εισόδους σχολείων, νηπιαγωγείων ή παιδικών σταθμών, εντός και εκτός πόλης.
Ο φακός της ΗΜΕΡΑΣ καταγράφει καθημερινά εντελώς ενδεικτικά διάφορα σημεία, που απεικονίζουν την αθλιότητα που επικρατεί. Η βροχή έχει παρασύρει μεγάλη ποσότητα από αυτά, οι λόφοι μουλιάζουν, τα υγρά υπολείμματα κυλούν ανεξέλεγκτα, η οσμή είναι ανυπόφορη και κανείς δεν γνωρίζει, τι άλλο αναπνέει για την υγεία του.
 
Συνήθισαν την αδιαφορία
 
Το χειρότερο είναι πως οι πολίτες, επαγγελματίες, επιχειρηματίες και μη, αισθάνονται την απαξίωση και την αδιαφορία στο πετσί τους. Μόνο μία πολύ μικρή μερίδα κατοίκων και επιχειρηματιών της πόλης βρέθηκε και για μικρό χρονικό διάστημα στην προνομιακή θέση να βλέπουν να απομακρύνονται τα σκουπίδια από πολύ συγκεκριμένες περιοχές της πόλης (πάντα τις ίδιες). Και αυτές όμως βρίσκονται πλέον στην ίδια μοίρα με τις υπόλοιπες περιοχές.
 
Υπό την απειλή ταξιδιωτικής οδηγίας
 
Μόλις δύο μήνες πριν την επίσημη πρώτη άφιξη πτήσης από το εξωτερικό, η Ζάκυνθος εξακολουθεί να ταλανίζεται από: κλειστά χειρουργεία και απορρίμματα. Το ενδεχόμενο μιας ταξιδιωτικής οδηγίας για το νησί, θα μπορούσε να επιφέρει τραγικά επακόλουθα στην τοπική οικονομία και τέτοιο περιθώριο, δεν υπάρχει. Ταυτόχρονα όλοι ανεξαιρέτως οι φορείς και οι σύλλογοι σταμάτησαν να πληρώνουν στο δήμο τέλη κάθε είδους. Προχωρούν δηλαδή σε γενικευμένη “στάση πληρωμών”, καθώς, δεν είναι δυνατόν να πληρώνουν για υπηρεσίες που δεν προσφέρει.
Βασίλης Μούτσιος στην Ημέρα της Ζακύνθου