Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τιμήθηκε από τον πρόεδρο Νίκολιτς, ο Κερκυραίος Πρόξενος της Σερβίας

Νίκολιτς
16 Φεβρουαρίου 2017 / 20:38

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Με αφορμή την Εθνική εορτή της δημοκρατίας της Σερβίας (SRETENJE) ο Πρόεδρος της δημοκρατίας της Σερβίας Tomislav Nikolic, σε ειδική τελετή παρασημοφόρησε άτομα άξια επαίνου για το έργο τους και την προσφορά τους στη Σερβία.

Η τελετή έλαβε χώρα την Τετάρτη 15/2/2017 στο Προεδρικό Μέγαρο (Official Hall) Ανάμεσα στους βραβευθέντες είναι και ο Σπυρίδων Μάστορας, επίτιμος πρόξενος της Δημοκρατίας της Σερβίας στην Κέρκυρα. Ο κος Μάστορας έλαβε το  χρυσό μετάλλιο αξιοσύνης (Gold Medal Of Merit)  για το έργο και τις υπηρεσίες του στο λαό και την κυβέρνηση της Σερβίας.
Η Εθνική Εορτή της Σερβίας
Στη Σερβία, ξεκίνησε από τις 15/2 η διήμερη εθνική γιορτή της χώρας. Είναι η γιορτή  (Sretenje), σύμφωνα με το ιουλιανό ημερολόγιο, που ακολουθεί η σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και με τη γιορτή Sretenje είναι συνδεδεμένα δύο σημαντικά γεγονότα της σερβικής ιστορίας.
 Το 1804 εκδηλώθηκε η Πρώτη Σερβική Εξέγερση εναντίον των Τούρκων, που ξεκίνησε στο χωριό Όρασατς υπό την ηγεσία του ΚαραγιόργεΠέτροβιτς, ιδρυτή της δυναστείας των Καραγιόργεβιτς. 
Και το 1835, όταν η Σερβία ήταν ακόμη ημι-αυτόνομο πριγκιπάτο στους κόλπους της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, υιοθετήθηκε το "Σύνταγμα (Sretenjskiustav), που ήταν το πρώτο συνταγματικό κείμενο στην περιοχή της Βαλκανικής χερσονήσου.  Η υπογραφή του έγινε στην πόλη Κραγκούγιεβατς, ενώ τη Σερβία διοικούσε ο Πρίγκιπας Μίλος Ομπρένοβιτς.