Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι επετειακές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
17 Φεβρουαρίου 2017 / 11:14

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Παρουσία του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη θα τιμηθεί η 104η επέτειος της απελευθέρωσης της πόλης των Ιωαννίνων από τον τουρκικό ζυγό.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν Σάββατο και θα κορυφωθούν με την στρατιωτική και μαθητική παρέλαση ενώπιον των επισήμων. Η καθιερωμένη πανηγυρική εκδήλωση του δήμου Ιωαννιτών θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου.
Επιμνημόσυνη δέηση στο Στρατιωτικό Μαυσωλείο
Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών στους αγώνες του έθνους θα τελεστεί αύριο Σάββατο, στις 11 το πρωί, στο Στρατιωτικό Μαυσωλείο Ιωαννίνων, που βρίσκεται στον χώρο του νεκροταφείου του Αγίου Νικολάου Κοπάνων. Στην τελετή έχουν κληθεί να παραστούν οι τοπικές θρησκευτικές, πολιτικές και στρατιωτικές αρχές. 
Τις «Άντρισσες Γυναίκες των Τσεριτσάνων», που έβαλαν τη δική τους σφραγίδα στον αγώνα για την ελευθερία, θα τιμήσει και φέτος ο δήμος Δωδώνης, αύριο Σάββατο, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τσεριτσάνων. Στις 12 το μεσημέρι θα τελεστεί δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Τσεριτσάνων και θα ακολουθήσει ομιλία από την σχολική σύμβουλο Φιλολόγων, διδάκτωρ Ιστορίας Μαρούλα Παπαευσταθίου- Τσάγκα. Στις 
12.30 θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Αγωνιστριών Γυναικών των Τσεριτσάνων και αμέσως μετά θα εγκαινιαστεί η έκθεση φωτογραφίας «Η Ελλάδα του Μεσοπολέμου» με φωτογραφίες του Πέτρου Πουλίδη. Η έκθεση συνδιοργανώνεται με την ΕΡΤ Ιωαννίνων και την Διεύθυνση Αρχείου της ΕΡΤ. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με παράθεση δεξίωσης.
Την Κυριακή, στις 10.30 το πρωί, θα γίνει επίσκεψη στα οχυρά Μπιζανίου και η καθιερωμένη τοπογραφική και ιστορική ενημέρωση, για να ακολουθήσει στις 11.15 επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον τύμβο Μπιζανομάχων. Αμέσως μετά θα γίνει επίσκεψη στην έκθεση φωτογραφιών από τις μάχες του πολέμου 1912-1913, στο πολιτιστικό κέντρο Μπιζανίου. Παράλληλα, στις 11 ξεκινά ο «20ος Μπιζάνιος Δρόμος» με εκκίνηση από το Μπιζάνι και τελετή απονομής στις 12.45 στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων.
Την ίδια ημέρα, στη 1 το μεσημέρι, στη θέση «Εικονίσματα» της τοπικής κοινότητας Μανωλιάσσας πραγματοποιείται εκδήλωση μνήμης και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων του Ελληνικού Στρατού, των εθελοντικών σωμάτων από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο και των πεσόντων Μανιατών .
Την Δευτέρα, παραμονή της επετείου, στις 9.30 το πρωί θα τελεστεί τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Στρατηγείο του πολέμου 1912-13 στο Χάνι Εμίν Αγά και στις 11 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων στα Γιάννενα. Στις 12.15 θα πραγματοποιηθεί η τελετή στη μνήμη των «έξι παλληκαριών, που έπεσαν στον Λόφο της Δουρούτης» την παραμονή της απελευθέρωσης της πόλης, και κατάθεση στεφάνων, ενώ 1 μια το μεσημέρι θα τελεστεί τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στον Λόφο Αβγού στον «Τύμβο των 333 Μπιζανομάχων».
Στις 6 το απόγευμα, στον εκθεσιακό χώρο ΓΑΚ Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ηπείρου, θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Λόγος και εικόνα στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο του 19ου αι. Εικόνες, βιβλία, συγγράμματα. Τιμή στον Νίκο Ψημμένο» και θα ακολουθήσει στις 7 η πανηγυρική εκδήλωση του δήμου Ιωαννιτών στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου, την οποία θα χαιρετίσει ο δήμαρχος Ιωαννιτών Θ. Μπέγκας. Ομιλητής θα είναι ο συγγραφέας Μιχάλης Σπέγγος, και θέμα της ομιλίας του «Προσπαθώντας να θυμηθούμε, να τιμήσουμε αλλά και να διδαχτούμε από την 21η Φεβρουαρίου 1913». Θα ακολουθήσει συναυλία με την ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων και την Καμεράτα, ορχήστρα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με τίτλο «Γιάννενα, Γιάννενα». Η ημέρα θα «κλείσει» με τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του ζωγράφου-χαράκτη Χριστόδουλου Γκαλτέμη με τίτλο «Γιάννενα», στη Δημοτική Πινακοθήκη, στις 8.15 το βράδυ.
Η 21η Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει εορταστικά με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του δήμου Ιωαννιτών και της μπάντας της VIII Μεραρχίας και θα ακολουθήσει στις 10.30 το πρωί δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου και στις 11.15 θα γίνει κατάθεση στεφάνου από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης στο Ηρώο Μπιζανομάχων, ενώ θα ακολουθήσει δεξίωση στο διοικητήριο της περιφέρειας Ηπείρου.
Στις 12 θα ξεκινήσει η παρέλαση των πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων που θα ολοκληρωθεί στη 1 το μεσημέρι με επίδειξη από τη Στρατιωτική Μουσική του Γ΄ Σώματος Στρατού (Θεσσαλονίκης) στην πλατεία Πύρρου.