Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νικολούζος καλεί Κονιόρδου για την Ανουντσιάτα

Ανουντσιάτα
21 Φεβρουαρίου 2017 / 10:44
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η φροντίδα του καμπαναριού και των απομειναριών της Ανουντσιάτα συνιστά ένα ακόμα μέτωπο, που διχάζει ξανά τις τοπικές Αρχές, και εν προκειμένω τον Δήμο με τις Υπηρεσίες

του υπουργείου Πολιτισμού. Σχετική ενημέρωση έκανε χθες στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος Κ. Νικολούζος. 
Προηγήθηκε σύσκεψη στο Γραφείο του, το πρωί της Δευτέρας, για την αποτίμηση της κατάστασης και τη επιλογή των βημάτων, που πρέπει να γίνουν, αρκεί βεβαίως το μνημείο να μην μας επιφυλάσσει κάποια δυσάρεστη έκπληξη. Η αφορμή για την πρόσφατη αναζωπύρωση των παθών δόθηκε από την παρέλευση του συμβατικού χρόνου (4 Φεβρουαρίου) της υφιστάμενης εργολαβίας (α΄φάση) χωρίς στο μεταξύ ο Δήμος να δώσει άδεια για την εγκατάσταση σκαλωσιάς, απαιτούμενης για την ολοκλήρωση της παρέμβασης. 
 
Χωρίς μελέτη και λεφτά!
 
Οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου διατείνονται ότι για τη β΄φάση χρειάζονται τόσο μελέτη όσο και επιπλέον χρηματοδότηση κι άνευ τούτων η επαπειλούμενη κατάσταση θα είναι να παραμείνει το ικρίωμα συνολικής επιφάνειας άνω των 150 τ.μ. στο κέντρο της πόλης κ. ά. ανοικτές ενδεχομένως πληγές, που δεν θα κλείνουν για χρόνια, εκεί μάλιστα όπου είναι εξαιρετικά πρόσφατη η ανάπλαση της περιοχής και πεζοδρόμηση του υπολοίπου της Ευγ. Βουλγάρεως και Γ. Θεοτόκη έως την συμβολή της με την Στ. Δεσύλλα (Δημ. Θέατρο).
 
Θα πέσειιι...
 
Αρχαιολογικές πηγές επικαλούνται το επείγον του πράγματος αναφερόμενες στην απειλή απώλειας της στατικής ισορροπίας του ιστορικού καμπαναριού αλλά και στο γεγονός ότι στην πρώτη φάση, που χρηματοδοτούνταν κανονικά και δεν ολοκληρώθηκε, περιλαμβάνονται τα περίπου 2/3 των αναγκαίων παρεμβάσεων. Ο λόγος γίνεται για τσιμεντενέσεις στήριξης αλλά και την συντήρηση σημαντικών τοιχογραφιών και τμήματος του δαπέδου, που σώζεται περί το κωδωνοστάσιο. Η άρνηση των δημοτικών Υπηρεσιών να χορηγήσουν την άδεια εγκατάστασης και ανάπτυξης του ικριώματος προκάλεσε τη διακοπή των εργασιών, συμπαρασύροντας έτσι την αποπληρωμή της εργολήπτριας, χωρίς βεβαίως την παραγωγή του αντίστοιχου έργου, υπαιτιότητι του Δημοσίου (σ.σ. Κάτι τέτοιο πρώτη φορά μας ξανασυμβαίνει!).
Μιλώντας στην κ.Ε., ο δήμαρχος Νικολούζος, εξέφρασε την αναγκαιότητα να υπάρξει συνάντηση επί τούτου με τη νέα υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και να τεθούν σ' αυτήν τα ζητούμενα της ολοκληρωμένης μελέτης για την ανάπλαση και την αρχιτεκτονική διαμόρφωση της πέριξ του καμπαναριού περιοχής.
 
Το ελληνικόν μεγαλείον
 
Σημειώνεται ότι τα σχετικά αρχιτεκτονικά, που δημοσίευσε κατά το πρόσφατο παρελθόν η κ.Ε. και προέρχονται από το Γραφείο παλιάς πόλης του Δήμου, δεν έχουν γίνει δεκτά από την Υπηρεσία αναστηλώσεων του υπΠο και ίσως εκεί να πρέπει να αναζητήσει κανείς το μήλον της έριδος, πέραν βεβαίως της αρχικής χρηματοδότησης που εξασφαλίστηκε το μικρό διάστημα που η Άντζελα Γκερέκου υπηρέτησε στο υπΠο, με την οποίαν όμως δεν αντιμετωπίζονται οι ολοκληρωμένες ανάγκες της προστασίας του μνημείου και της ανάπλασης της περιοχής. Εν ολίγοις η μια εργολαβία αγνοούσε κυριολεκτικά και επιδεικτικά την άλλη...
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.