Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας για ΕΦΚΑ: Το 80% των ασφαλισμένων θα πληρώσει λιγότερο

ΕΦΚΑ
02 Μαρτίου 2017 / 11:43

ΚΕΡΚΥΡΑ. Οι έμποροι, οι βιοτέχνες οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες της Κέρκυρας έχουν αρχίσει να παίρνουν τα ειδοποιητήρια με τις νέες εισφορές του ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας «Η εικόνα που υπάρχει στο νησί μας δεν είναι διαφορετική από εκείνη στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η μεγάλη πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών, των επαγγελματιών και των αγροτών βλέπει ήδη μικρότερες ή μεγαλύτερες μειώσεις στις εισφορές.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ό,τι έχει ανακοινωθεί, σε ολόκληρη τη χώρα:

- Το 80% των ασφαλισμένων του πρώην ΟΑΕΕ έχει μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές.
- Από 444.000 αγρότες, που καλούνται να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές, οι 400.000 θα καταβάλουν 87 ευρώ μηνιαίως, αντί 113 ευρώ που κατέβαλλαν με το προηγούμενο καθεστώς.
- Το ίδιο γίνεται και με τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών.

Όταν κλείσει και ο κύκλος των φορολογικών δηλώσεων -με δεδομένη τη μείωση των φορολογικών συντελεστών από 26% σε 22% που ψηφίστηκε τον Απρίλη του 2016 και ισχύει από 1/1/2017- η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων παραγωγών θα κατανοήσει τα συνολικά οφέλη που θα έχει από την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση.

Διαψεύδονται πανηγυρικά όσοι όλο το προηγούμενο διάστημα παραπληροφορούσαν και τρομοκρατούσαν τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.

Τώρα αρκετοί είναι εκείνοι που προσποιούνται ότι ανησυχούν για τη «βιωσιμότητα του συστήματος». Υποστηρίζουν ότι «αφού μειώθηκαν οι εισφορές, θα μειωθούν και τα συνολικά έσοδα του ΕΦΚΑ και κανείς δε θα πάρει σύνταξη»!
Τους λέμε να μην ανησυχούν για τα έσοδα του ΕΦΚΑ και τις συντάξεις. Η κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων προήλθε από τα “δομημένα ομόλογα”, από τα “κουρέματα” των αποθεματικών τους, από την τερατώδη αύξηση της ανεργίας και από το γεγονός ότι οι μνημονιακές πολιτικές οδήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες εκτός συστήματος, γιατί δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις υπέρογκες εισφορές που έπρεπε να πληρώνουν.

- Οι νέες μειωμένες εισφορές δίνουν τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες να ξαναμπούν στο σύστημα.
- Η συνεχιζόμενη μείωση της ανεργίας σημαίνει και επιπλέον πόρους για το ασφαλιστικό σύστημα.

Με το νέο ασφαλιστικό, κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα θα πάρει την εγγυημένη εθνική σύνταξη, η οποία χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και είναι συνδεδεμένη με την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας. Πάνω σε αυτή, και ανάλογα με τις εισφορές που θα έχει πληρώσει στο σύνολο του εργασιακού βίου του, προστίθεται και το αναλογικό μέρος.
Με το νέο ασφαλιστικό, κάθε κάτοικος της χώρας όχι μόνο θα πληρώνει τις εισφορές που αναλογούν στα εισοδήματά του, αλλά θα πάρει και την σύνταξη που αναλογεί σε αυτά».