Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η πρόταση των κατοίκων της Παλιάς Πόλης για τη στάθμευση

Παλιά Πόλη
08 Μαρτίου 2017 / 10:55

Η πρόταση, συνοδευόμενη από σχετικό χάρτη, στάλθηκε ήδη στο Δήμαρχο, στο Δημοτικό Συμβούλιο, στο Γραφείο Παλιάς Πόλης και στις Τ.Υ. του Δήμου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Συντονιστική Επιτροπή Πολιτιστικών Συλλόγων των Μονίμων Κατοίκων της Παλιάς Πόλης επεξεργάστηκε ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, το πρόβλημα της στάθμευσης. Η πρόταση, συνοδευόμενη από σχετικό χάρτη, στάλθηκε ήδη στο Δήμαρχο, στο Δημοτικό Συμβούλιο, στο Γραφείο Παλιάς Πόλης και στις Τ.Υ. του Δήμου. 
Δεδομένου:
1) Ότι οι προηγούμενες δημοτικές αρχές είχαν επεξεργαστεί το πρόβλημα και η νυν αντί να επικαιροποιήσει και να βελτιώσει τις υπάρχουσες μελέτες απλά τις αγνοεί.
2) Αντί να ασχοληθούν οι υπηρεσίες του Δήμου που έχουν την απαραίτητη υποδομή, περίμεναν  από τους δημότες να προτείνουν (λες και η Δημοτική αρχή είναι εκτός Κερκύρας).
3) Της συνολικής στάσης του Δήμου στα προβλήματα των κατοίκων της Παλιάς Πόλης.
 
Όλα αυτά δεν δίνουν κανένα αισιόδοξο μήνυμα για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής τους, όμως η διαμορφωμένη πρόταση είναι επιπλέον μια απάντηση σε όσους ισχυρίζονται ότι οι κάτοικοι τα θέλουν όλα δικά τους και αδιαφορούν για την πόλη τους.
 
Η πρόταση των κατοίκων
 
«Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε
Σε συνέχεια της συνάντησης μας στις 22/11/2016, στο δημοτικό θέατρο, όπου συμφωνήσαμε στην κατάθεση πρότασης εκ μέρους των μονίμων κατοίκων, για τις προτεινόμενες από αυτούς θέσεις στάθμευσης, σας καταθέτουμε σήμερα την επικαιροποιημένη αυτή πρόταση.
Η παρούσα πρόταση των πολιτιστικών συλλόγων της παλαιάς πόλης Κέρκυρας, αποτελεί συνέχεια των κατά καιρούς προτάσεων που έχουν κατατεθεί προς τις δημοτικές αρχές, διαχρονικά, προς επίλυση του φλέγοντος θέματος της πρόσβασης και στάθμευσης των μονίμων κατοίκων στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας 
Η παρακάτω πρόταση λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, τις ανάγκες των κατοίκων αυτής, και τους διαθέσιμους χώρους προς στάθμευση, λαμβάνοντας υπόψη τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της παλαιάς πόλης ως Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Οι πολιτιστικοί σύλλογοι  έχουν θέσει ως κριτήρια για την σύνταξη της  παρούσης πρότασης,τα εξής
1. Την μετακίνηση του συνόλου των αυτοκινήτων εκτός του στενού οικιστικού πυρήνα της παλαιάς πόλης, εκτός των περιοχών με ειδική χωροταξική μορφή, όπως το Καμπιελλο και οι Αγ. Πατέρες.
2. Την θέσπιση μικρών εσωτερικών ζωνών στάθμευσης, εντός του στενού οικιστικού πυρήνα  σε κάθε περιοχή, για την εξυπηρέτηση των μονίμων κατοίκων των  περιοχών αυτών.
3. Την διασφάλιση εκ μέρους της δημοτικής αρχής της 24ωρου ελεύθερης πρόσβασης στις περιοχές αυτές.
4. Την αναγκαία για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος στενή αστυνόμευση των παρακάτω περιοχών, με στόχο την μείωση της παραβατικότητας από πλευράς επισκεπτών και πάσης φύσεως επαγγελματιών. 
Σίγουρα η παρούσα πρόταση δεν καλύπτει το σύνολο των αναγκών των μονίμων κατοίκων σε θέματα στάθμευσης, οι οποίες είναι πολλαπλάσιες από αυτές που προβλέπονται στο παρόν σχέδιο, αλλά αποτελεί μια πρώτη προσέγγιση για την επίλυση του παραπάνω φλέγοντος θέματος, το οποίο αναζητεί λύση επί πολλές δεκαετίες.
Η παρακάτω πρόταση επίσης αποτελεί το πρώτο βήμα, για την οριστική επίλυση του προβλήματος πρόσβασης και στάθμευσης,  για την ανακούφιση των μονίμων κατοίκων, οι οποίοι επί χρόνια σηκώνουν το βάρος της άναρχης στάθμευσης, της αυξημένης παραβατικότητας των επισκεπτών - καταστηματαρχών που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι, των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων, των ιδιοκτητών λεωφορείων περιήγησης κ.α.
Τέλος οι μόνιμοι κάτοικοι θεωρούμε ότι πρέπει να περάσουμε σε μια πρώτη φάση δοκιμαστικής εφαρμογής του προτεινομένου σχεδίου ως έχει, και αφού εξαχθούν τα κατάλληλα συμπεράσματα, να προχωρήσουμε στην αναγκαία θεσμοθέτηση των μέτρων αυτών».
 
Με ιδιαίτερη εκτίμηση
  
Για τη Συντονιστική Επιτροπή των Πολιτιστικών Συλλόγων Μονίμων Κατοίκων Παλιάς Πόλης, οι πρόεδροι των Συλλόγων:
 
«Κοφινέττα»,  Αλέξανδρος Μυρίλλας
«Καμπιέλλο Ι», Γεώργιος Κομιανός
«Πόρτα ρεμούνδα», Σπυρίδων Κασίμης
«Αγ. Πατέρων», Πάολο Μελλισάνο
«Λεμονιάς», Σπυρίδων Μανάτος
«Σπηλιάς», Αλέξανδρος Μαυρόπουλος
«Καμπιέλλο ΙΙ», Τζοβάνι Νίκη