Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κι όμως, εξάγουμε και καινοτομία απ΄ την Ήπειρο!

10 Μαρτίου 2017 / 10:54

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Τα Γιάννενα δεν εξάγουν μόνο φέτα, ούτε στηρίζονται μόνο στις καφετέριες και τα ξενοδοχεία. Εξάγουν καινοτομία και υψηλή τεχνολογία, ακόμα και αν τα παραδείγματα είναι λίγα σε αριθμό, αλλά εξαιρετικά σημαντικά, καθώς κρατούν στην περιοχή τους νέους ανθρώπους, αυτούς που συνήθως ονομάζουμε τα «νέα μυαλά», και αποτελούν έμπνευση για άλλους να δημιουργήσουν κάτι δικό τους.

Το οικονομικό περιβάλλον είναι ασφυκτικό, η νοοτροπία μας ακόμα πιο περιοριστική και πολλές φορές είναι δύσκολο να δούμε και να αναγνωρίσουμε τη δουλειά που γίνεται γύρω μας. Δε θα φανταζόταν κάποιος, ότι από τον Κατσικά ξεκίνησε μια εφαρμογή, την οποία χρησιμοποιούν 700 εταιρίες σε 51 χώρες του κόσμου, με τις ΗΠΑ την πρώτη από αυτές και την ευρωπαϊκή αγορά να ακολουθεί.
Πρόσφατα, επίσης, μάθαμε μια καινοτόμα εφαρμογή, που εντοπίζει άγρια μανιτάρια. Η εφαρμογή αυτή ξεκίνησε από το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου και ήδη, μέσα σε τέσσερις μήνες, έχει «ανοίξει» τις αγορές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, ενώ ακολουθεί η Ασία, η Αυστραλία και η Αφρική, ξαφνιάζοντας με την ανταπόκριση ακόμη και τους δημιουργούς της.
Στον Κατσικά, λοιπόν, μια εταιρία που παρέχει λογισμικό και υπηρεσίες μηχανοργάνωσης των υπηρεσιών, τόλμησε και στον τομέα της ανάπτυξης πρωτοποριακών διαδικτυακών εφαρμογών, εξελίσσοντας συνεχώς τα προϊόντα της. Σχεδόν 30 νέοι επιστήμονες βρίσκονται καθημερινά στα γραφεία της, παρέχουν τεχνική υποστήριξη, «κατεβάζουν» ιδέες, αναπτύσσουν προγράμματα και εφαρμογές, έρχονται σε επαφή με πελάτες στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, αλλά και με συνεργάτες που έχει αναπτύξει σε 20 χώρες. 
«Αυτό ήταν απαραίτητο. Λόγω της διαφοράς ώρας με πελάτες, μας έρχονται ηλεκτρονικά μηνύματα στις 3 μετά τα μεσάνυχτα και δεν μπορούσαμε από εδώ να επιληφθούμε άμεσα», εξηγεί η Σοφία Παυλοπούλου, ένα από τα μέλη της ομάδας, που μαζί με τον Κωνσταντίνο Καλαμπόκη, τη Μαρία Ρούσσου και τον Αλέξανδρο Τάγκα μίλησαν εκ μέρους της εταιρίας Terracom για τα καινοτόμα προϊόντα, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
Η αρχή σε αυτόν το τομέα έγινε με την ανάπτυξη ενός προηγμένου λογισμικού για εταιρίες security, το οποίο σήμερα κατέχει το 70% του μεριδίου της ελληνικής αγοράς. Πάνω σε αυτό, και αξιοποιώντας τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών, τα υπολογιστικά νέφη και τις «έξυπνες» συσκευές, ήρθε το QR-Patrol, ένα online σύστημα παρακολούθησης, φύλαξης και περιπολιών, που αναβαθμίζει την αποδοτικότητα των συστημάτων ασφαλείας.
Η εξέλιξη αυτή ήρθε μέσα από τις ανάγκες της ίδιας της αγοράς και η ανάπτυξη της εφαρμογής έλαβε χρηματοδότηση από ένα άκρως ανταγωνιστικό, ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το «Horizon 2020», από το οποίο χρηματοδοτήθηκαν μόλις τέσσερις εταιρίες σε όλη την Ευρώπη.
«Η χρηματοδότηση αυτή μας έδωσε τη δυνατότητα να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας, να συμμετέχουμε σε εκθέσεις, στις οποίες δε θα μπορούσαμε λόγω κόστους», αναφέρουν.
Τελευταίο «απόκτημα», επίσης μια ιδέα που προέκυψε μελετώντας τις ανάγκες και επιθυμίες της αγοράς, είναι η εφαρμογή MyLoneWorkers, ένα καινοτόμο σύστημα για τη διαχείριση και την παρακολούθηση μοναχικών εργαζομένων με τη χρήση τεχνολογίας αιχμής, όπως το Internet of Things (επικοινωνία μεταξύ συσκευών και μηχανών), παρέχοντας τη δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου σε πραγματικό χρόνο.
Πώς προκύπτουν, όμως, τέτοια προϊόντα που βάζουν τα Γιάννενα στον «χάρτη» της καινοτομίας; «Με το να μη μένεις στάσιμος, αξιοποιώντας την επαφή με τους πελάτες και την ευελιξία που προσφέρει μια επιχείρηση αυτού του μεγέθους», λένε κατηγορηματικά η Σοφία και ο Κωνσταντίνος.
Προβλήματα σαφώς υπάρχουν. Πέρα από αυτά που σήμερα αντιμετωπίζουν όλες σχεδόν οι επιχειρήσεις, η έλλειψη αξιοπιστίας που, δυστυχώς, συνοδεύει την Ελλάδα στο εξωτερικό, είναι κάτι που συναντούν συχνά. Οι δυσκολίες και το κόστος μετακίνησης, σε σχέση με συναδέλφους τους στην πρωτεύουσα και πολύ περισσότερο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι επίσης αποτρεπτικοί παράγοντες. Παρόλα αυτά, κερδίζουν το «στοίχημα» της παραγωγής καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας.
«Το παράδειγμά μας δείχνει ότι υπάρχει και άλλος δρόμος. Το γεγονός ότι εξάγουμε καινοτομία σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, που δεν έχει προχωρήσει τόσο στον τομέα αυτό, αποτελεί ένα παραπάνω κίνητρο για εμάς», λέει ο Αλέξανδρος.
 
ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ …ΣΤΑ ΠΛΟΙΑ
Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, σε μια θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων, το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο φιλοξενεί την εταιρία «Meteonalysis», μια εταιρία με ιδρυτικά μέλη ερευνητές μετεωρολόγους που άφησαν τη «στέγη» του πανεπιστημίου, για να συνδέσουν την έρευνα και την καινοτομία με την πραγματική αγορά.
Η αρχή έγινε με την ιστοσελίδα καιρικών προβλέψεων weather.gr, που μπορεί πολλοί να τη χρησιμοποιούν, καθώς είναι από τις δημοφιλέστερες στη χώρα, αλλά να μη γνωρίζουν ότι «κατάγεται» από τα Γιάννενα. Αντίστοιχη ιστοσελίδα αναπτύχθηκε από την ίδια ομάδα στην Κύπρο, ετοιμάζεται για Τουρκία, αλλά και για τις χώρες τις κεντρικής Ευρώπης.
Απροσδόκητη, ωστόσο, ήταν η αποδοχή του νέου εγχειρήματος, της πρώτη παγκοσμίως εφαρμογής πρόγνωσης ευδοκίμησης άγριων μανιταριών, με την επωνυμία Mushring -WMF (Wild Mushrooms Finder). Ένα σημαντικό εργαλείο, χρήσιμο για τον κάθε μανιταρόφιλο, ώστε να γνωρίζει με αρκετά μεγάλη ακρίβεια, μέχρι και οκτώ ημέρες νωρίτερα, πότε και σε ποια περιοχή θα ευδοκιμήσουν μανιτάρια.
Η εφαρμογή «στόχευε» σε χώρες, όπως η Ιταλία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ, όπου η ομάδα είχε μελετήσει την ύπαρξη κοινού, που θα μπορούσε να ενδιαφέρεται για μια τέτοια, εξειδικευμένη, εφαρμογή. «Δεν απευθυνόμαστε σε πολλούς, για αυτό και το Mushring είναι συνδρομητική υπηρεσία. Είχαμε την εντύπωση ότι στην Ελλάδα δε θα είχαμε πολλούς συνδρομητές. Γι’ αυτό ξεκινήσαμε την προώθηση στο εξωτερικό και δε δώσαμε βάρος στην Ελλάδα, αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι υπάρχουν πολλοί ακόμη και στην Ήπειρο, διατεθειμένοι να πληρώσουν για αυτή», σημειώνει ο Χρήστος Παπαδήμας, μετεωρολόγος επίσης και μέλος της ομάδας μαζί με τους Ευτυχία Μακρή και Ηλία Χούσο.
Η ιδιαιτερότητα της επιχείρησης, όπως και όλων αυτού του κλάδου, είναι η ευελιξία, με αποτέλεσμα να κάνουν παράλληλα αρκετά projects, να αναπτύσσουν συνεργασίες ανάλογα με το αντικείμενο κάθε φορά, αλλά και να κατευθύνουν την έρευνα και την παραγωγή τους σε αυτά που ζητά η αγορά.
«Μια ιδέα δεν αρκεί, πρέπει να συνδέεται η έρευνα με αυτό που θέλει η αγορά, και αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε και εμείς», αναφέρει ο Χρήστος, επισημαίνοντας ότι το οικονομικό όφελος θα ήταν μεγαλύτερο με τα δεδομένα της χώρας πριν κάποια χρόνια και γι’ αυτό ασχολούνται με διάφορα πράγματα. «Πρέπει να είσαι πάντα με τα μάτια ανοιχτά, να μην εφησυχάζεις», τονίζει.
Η δυσπιστία από το εξωτερικό, ο αγώνας με τη γραφειοκρατία, η οικονομική ύφεση συνοδεύουν και αυτή την προσπάθεια, ενώ επιπλέον δυσκολία για μια ελληνική επιχείρηση με έδρα τα Γιάννενα δημιουργούν «εξωγενείς» παράγοντες. «Πριν εγκατασταθώ στο ΕΤΕΠΗ είχα γραφείο στο Νεοχωρόπουλο. Χρειάστηκαν τρεις μήνες για μια απλή τηλεφωνική γραμμή. Δούλευα με ασύρματο ίντερνετ. Καταλαβαίνετε ότι, αν δεν υπήρχαν οι δυνατότητες γρήγορου ίντερνετ που προσφέρει το Πάρκο, δε θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα», αναφέρει ενδεικτικά, τονίζοντας την αξία της ύπαρξης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η ομάδα συνεχίζει τα πλάνα ανάπτυξης νέων εργαλείων, ολοκληρώνοντας μια εφαρμογή για την εύρεση βέλτιστης διαδρομής στην κίνηση εμπορικών πλοίων σε όλο τον πλανήτη, σε σχέση με τις καιρικές συνθήκες. Αντίστοιχες εφαρμογές υπάρχουν στο εξωτερικό, αλλά όχι στην Ελλάδα, και είναι ένα «κενό» που δε σκοπεύουν να αφήσουν ανεκμετάλλευτο.