Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Φοβούνται στην ηπειρωτική μεθόριο

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
13 Μαρτίου 2017 / 16:06

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Για τα καλά έχει φωλιάσει η ανασφάλεια στους κατοίκους των ακριτικών χωριών της Ηπείρου, που αν και καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια να την καταπολεμήσουν, εντούτοις τα επαναλαμβάνομενα κρούσματα επιθέσεων, σε συνδυασμό με την έξαρση που παρατηρείται φέτος στην διακίνηση ναρκωτικών από την γειτονική Αλβανία, δεν τους αφήνουν να ησυχάσουν!

Και εάν οι ελάχιστοι μόνιμοι κάτοικοι και κτηνοτρόφοι το έχουν σχεδόν πάρει απόφαση, ότι δηλαδή έχουν μείνει να παλεύουν μόνοι τους, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τους απόδημους, οι περισσότεροι από τους οποίους το σκέφτονται σοβαρά πλέον να έρθουν, υπό αυτές τις συνθήκες, της ανασφάλειας και του τρόμου, στις πατρογονικές τους εστίες. Οι μέρες τους Πάσχα, που παραδοσιακά τα χωριά γεμίζουν από κόσμο, πλησιάζουν. Όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα είναι πολλοί οι... τολμηροί, που θα πάρουν την μεγάλη απόφαση ν’ ανοίξουν τα σπίτια τους και να γιορτάσουν, όπως συνήθιζαν να κάνουν στο παρελθόν, αφού κανείς δεν εγγυάται το πολυτιμότερο αγαθό, την ασφάλειά τους.
 
Σε επιφυλακή!
Η πλήρης εγκατάλειψη της ακριτικής υπαίθρου από την Πολιτεία, σε συνδυασμό με τα κρούσματα επιθέσεων σε κλειστά σπίτια και εκκλησίες, έχουν θέσει σε συναγερμό τόσο τους τοπικούς φορείς, όσο και τους απόδημους. Οι δήμαρχοι των ακριτικών περιοχών με κάθε ευκαιρία, κρούουν το καμπανάκι προς τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, μπας και συγκινηθεί επιτέλους κάποιος για τους κατοίκους της υπαίθρου, που αισθάνονται ως πολίτες τρίτης κατηγορίας. «Δεν φτάνει που δεν υπάρχει υγειονομική περίθαλψη, αλλά και βασικές υπηρεσίες, πλέον κυριαρχεί ο φόβος για την ζωή και τις περιουσίες μας», έλεγε στον «Π.Λ.» κτηνοτρόφος του Πωγωνίου, που θεωρεί τον εαυτό του τυχερό, αφού μέχρι τώρα δεν έχει πέσει θύμα επιθέσεων από κακοποιούς που αλωνίζουν στα παραμεθόρια χωριά!
 
Σύσκεψη αποδήμων 
Στο πλευρό των κατοίκων της ακριτικής υπαίθρου, αν και ζουν μακριά, βρίσκονται οι απόδημοι Ηπειρώτες, που με κάθε ευκαιρία «ενοχλούν» την Πολιτεία χωρίς όμως μέχρι σήμερα αποτέλεσμα.  Μια ακόμη σύσκεψη λοιπόν πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών στην Αθήνα, με αντικείμενο την ανασφάλεια που υπάρχει στις παραμεθόριες περιοχές, την πληθυσμιακή και οικονομική ερήμωση, σε συνδυασμό με την κατάργηση της αστυνόμευσης ορεινών περιοχών. Τη σύσκεψη οργανώνουν οι Ομοσπονδίες και οι Αδελφότητες Επαρχίας Κόνιτσας, Πωγωνίου, Μουργκάνας και Καλαμά, που εκπροσωπούν αποδήμους από περιοχές που βιώνουν έντονα την ανασφάλεια. Στόχος της συνάντησης, που τελεί υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, είναι να αποτραπεί η σχεδιαζόμενη κατάργηση Αστ. Τμημάτων, αλλά να καταρτισθεί και να εφαρμοστεί σχέδιο οργανωμένης αστυνόμευσης, για να αποφευχθεί η ολική ερήμωση των χωριών και η εθνική επικίνδυνη συρρίκνωση των συνόρων μας κατά 30-40 χλμ. Στη συνάντηση κλήθηκαν να παραστούν οι βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων, προκειμένου να επιτευχθεί ο καλύτερος σχεδιασμός δράσης για τη σωτηρία των χωριών.
 
Να ενισχυθούν τα φυλάκια!
Βέβαια, η φύλαξη της υπαίθρου, δεν θα επιτευχθεί με ευχολόγια και μεγαλόπνοα σχέδια, επί χάρτου, αλλά μόνο εάν ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες. Η ενίσχυση των φυλακίων στα παραμεθόρια χωριά είναι το βασικό ζητούμενο. 
Η ενεργοποίηση του στρατιωτικού φυλακίου στο Πληκάτι Κόνιτσας, που σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ανδρέα Παπασπύρου, βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι σαφώς μια πολύ παρήγορη είδηση για τους κατοίκους, αν και απαιτείται μια συνολική διευθέτηση του προβλήματος, για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα και κυρίως για να επιστρέψει το αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους. 
Έστω και τώρα, ας γίνει η αρχή με το Πληκάτι, εάν αναλογιστεί κανείς ότι ο Υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος είχε προαναγγείλει την επαναλειτουργία στρατιωτικών φυλακίων και την ενίσχυση του στρατεύματος στα ελληνοαλβανικά σύνορα, από τον Ιούνιο του 2015 (!) σε επίσκεψή του στο ακριτικό φυλάκιο των Δρυμάδων Πωγωνίου. Σχεδόν δυο χρόνια έχουν περάσει από τότε και ακόμη ανασχεδιάζουν την περιοχή! «Θα υπάρξει επαναλειτουργία φυλακίων, μονάδες καταδρομέων που θα κάνουν ασκήσεις στην περιοχή, αλλά και ελικόπτερα θα επιχειρούν στην περιοχή, για να δώσουν στους κατοίκους αίσθημα ασφάλειας», έλεγε τότε, με τους κατοίκους ακόμη να περιμένουν τις εξαγγελίες του...
 
Δυσανάλογο βάρος 
Στο μεταξύ, οι αρμόδιοι υπουργοί δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια ιδιαίτερη μελέτη, για να αντιληφθούν την μεγάλη ανάγκη για ενίσχυση της αστυνόμευσης της παραμεθορίου. Μια ματιά μόνο να ρίξουν καθημερινά στα αστυνομικά δελτία και θα διαπιστώσουν ότι η πάσης φύσεως εγκληματικότητα «οργιάζει» στην Ήπειρο. Μόνο τα τεράστια φορτία χασίς που φθάνουν από την Αλβανία να λάβει κανείς υπόψιν του, είναι αρκετά για να κρούσουν το καμπανάκι στους καρεκλοκένταυρους των Αθηνών, ώστε να λάβουν δραστικά μέτρα. Ειδικά όταν οι γείτονές μας Αλβανοί, αποδεικνύονται εντελώς αναποτελεσματικοί, έχοντας εναποθέσει όλες τις ευθύνες στην Ελληνική Αστυνομία. Και μάλιστα έχουν το θράσος να λένε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια και από τις δύο πλευρές των συνόρων, για πάταξη της διασυνοριακής εγκληματικότητας, όταν τα στοιχεία και μόνο αποδεικνύουν ότι όλο το βάρος πέφτει στην Ελλάδα!