ΕΛΜΕ Κέρκυρας: 6 μήνες χωρίς λειτουργικά έξοδα τα σχολεία

ΚΕΡΚΥΡΑ. Οι διευθυντές των σχολείων αδυνατούν πλέον να καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Κέρκυρας, καθώς έχουν να λάβουν χρήματα από τον Σεπτέμβρη του 2016.

14
Μαρτίου / 2017

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ αναφέρει: «Η υποχρηματοδότηση της Παιδείας είναι γεγονός διαχρονικό και ταυτόχρονα επιλογή των εκάστοτε κυβερνήσεων. Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Οι δαπάνες για την παιδεία μειώνονται διαρκώς με πρόσχημα την κρίση και την αποπληρωμή των δανείων. Αυτό επιδρά αρνητικά στην εκπαιδευτική διαδικασία και δημιουργεί ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον στη λειτουργία των σχολείων.

Άμεσα συνδεδεμένη με τη λειτουργία των σχολείων είναι η κρατική χρηματοδότηση για τις λειτουργικές και επισκευαστικές δαπάνες που διανέμονται σε αυτά μέσω των δήμων. Στην Κέρκυρα το τελευταίο διάστημα παρατηρείται εξαιρετική καθυστέρηση(πάνω από δύο μήνες) από πλευράς Δήμου στην καταβολή των λειτουργικών δαπανών στα σχολεία της Β/θμιας.

Τέλη Δεκεμβρίου του 2016 η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας (ΔΕΠ) κλήθηκε να διανείμει την τελευταία δόση των λειτουργικών εξόδων του 2016, πράγμα που έγινε εγκαίρως. Στη συνέχεια το Δημοτικό Συμβούλιο έδωσε και αυτό την έγκρισή του. Μέχρι και σήμερα τα σχολεία περιμένουν ακόμα τα χρήματα αυτά , για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Επανειλημμένα οι εκπρόσωποι τόσο από την ΕΛΜΕ όσο και από τη Δ/νση Β/θμιας είχαν καταγγείλει τον τρόπο διανομής των λειτουργικών δαπανών και των επισκευαστικών , που αφορούν τη Β/θμια. Η προτελευταία δόση του 2016μοιράστηκε, αφού έγινε παρακράτηση στα σχολεία που είχαν ακόμη χρήματα, αντίθετα από την εισήγηση της ΔΕΠ. Παρά τις ομόφωνες αποφάσεις της Δημοτικής Επιτροπής και τις δεσμεύσεις της αντιδημάρχου ότι τα παρακρατηθέντα λειτουργικά θα κατατεθούν στους λογαριασμούς των σχολείων, ουδέποτε αυτό έγινε πράξη.. Όσον αφορά τα επισκευαστικά των σχολείων για τα έτη 2015 και 2016, παρά τα διαρκή αιτήματα της ΔΕΠ , δεν έχει υπάρξει ενημέρωση.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά τελευταία η καθυστέρηση στην καταβολή των λειτουργικών της τελευταίας δόσης του 2016 οφείλεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στην οποία εκκρεμεί η έγκριση του κεντρικού προϋπολογισμού του Δήμου Κέρκυρας.

Το αποτέλεσμα όμως είναι πως τα σχολεία έχουν κυριολεκτικά μείνει χωρίς χρήματα και ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες και οι ανάγκες των σχολείων είναι αυξημένες (τέλος τετραμήνου στα Γυμνάσια και Λύκεια). Οι διευθυντές των σχολείων αδυνατούν πλέον να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες λειτουργίας της σχολικής μονάδας τους.

Βρισκόμαστε ήδη στα μέσα Μαρτίου και τα σχολεία έχουν να λάβουν χρήματα από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Γι αυτό το λόγο η ΔΕΠ ομόφωνα, ύστερα από πρόταση του εκπροσώπου μας, αποφάσισε να ενημερώσει σχετικά με όλα αυτά τα ζητήματα τους εκπροσώπους των Δημοτικών παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε έχοντας επίγνωση της κατάστασης να ασκήσουν έλεγχο, ως οφείλουν εκ της θέσης τους και του ρόλου τους.

Ζητάμε από τη Δημοτική Αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της και να δώσει άμεσα την τελευταία δόση των λειτουργικών εξόδων του 2016. Να προχωρήσει επίσης άμεσα στην καταβολή και της πρώτης δόσης του 2017.
Ζητάμε πλήρη ενημέρωση για τα χρήματα των επισκευαστικών των ετών 2015 και 2016».