Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Φ.Βάκη: Προσβλητικός ο πολιτιστικός ρατσισμός του Ντάισελμπλουμ

Φωτεινή Βάκη
23 Μαρτίου 2017 / 12:50

ΑΘΗΝΑ. Καταφανώς ρατσιστικές και σεξιστικές χαρακτήρισε τις πρόσφατες δηλώσεις του Γ. Ντάισελμπλουμ για τις χώρες του νότου,

η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» της ΕΡΤ1.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι συνιστά βαθύτατη προσβολή προς του λαούς του νότου ο ισχυρισμός του επικεφαλής του Eurogroup περί αλληλεγγύης του βορρά.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «πρόκειται για βαθύτατη προσβολή στους λαούς του νότου, τα τεράστια ελλείμματα των οποίων δημιούργησαν τα πλεονάσματα του βορρά και κάθε άλλο παρά αλληλεγγύη επιδείχθηκε τελικά σε αυτές τις χώρες, που θυσιάστηκαν στον βωμό των αγορών και της γερμανικής επικυριαρχίας της Ευρώπης. Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, να ακούμε για αλληλεγγύη από τον
κ. Ντάισελμπλουμ».

Η δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ ενέχει έναν πολιτιστικό ρατσισμό, ότι δηλαδή οι βόρειοι είναι «φιλότιμοι, φιλόπονοι και αλληλέγγυοι» ενώ οι νότιοι «τεμπέληδες, διεφθαρμένοι και ερωτύλοι», πρόσθεσε η Φ. Βάκη.
Επισήμανε, ακόμη, ότι πρόκειται για «μία καταφανώς σεξιστική δήλωση, η οποία δεν προσήκει σε κάποιον που θέλει να αποκαλεί εαυτόν Ευρωπαίο», με την έννοια ότι η Ευρώπη γέννησε τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη και τις ιδέες της ισότητας, της ισονομίας και της ισοπολιτείας. «Πέραν αυτού, ο κ. Ντάισελμπλουμ μετά και την πανωλεθρία που υπέστη το κόμμα του, για λόγους πολιτικής ευαισθησίας και ευθιξίας θα έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί και από επικεφαλής του Eurogroup», σημείωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.