Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κοινοβούλια οκτώ χωρών «συναντώνται» στα Γιάννενα

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
06 Απριλίου 2017 / 13:47

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ. Κοινοβούλια οκτώ χωρών «συναντώνται» στα Γιάννενα. ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Θαλάσσια αειφορία και ενίσχυση της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας είναι τα θέματα της Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων της Πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή στα Γιάννενα...

... ως «προάγγελος» του 2ου Φόρουμ για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου (EUSAIR), με την οποία από τα Γιάννενα θα «κλείσει» η προεδρία της χώρας στη Μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου.
Η 15η Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της περιφερειακής αυτής συνεργασίας ευρωπαϊκών κρατών, υπό ελληνική προεδρία, θα γίνει με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών απ’ όλες τις χώρες που μετέχουν στην Πρωτοβουλία Αδριατικής και Ιονίου και θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο Du Lac.
Τις αντιπροσωπείες θα υποδεχθεί πρόεδρος στην πρωτεύουσα της Ηπείρου ο Α΄ αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αναστάσιος Κουράκης, ο οποίος θα προεδρεύσει της Διάσκεψης.
Οι εργασίες θα ξεκινήσουν την Παρασκευή και ο πρόεδρος της Βουλής Νικόλαος Βούτσης θα κηρύξει την έναρξη, με ομιλία του, στις 11 το πρωί. Στο πλαίσιο της Διάσκεψης, ο πρόεδρος της Βουλής θα έχει επίσης διμερείς συναντήσεις και συνεργασίες με ομολόγους του. Νωρίτερα, στις 10.30, ο κ. Βούτσης θα προβεί σε δηλώσεις στους εκπροσώπους των τοπικών και περιφερειακών ΜΜΕ.
Στην Πρωτοβουλία Αδριατικής και Ιονίου μετέχουν οκτώ κράτη. Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Κροατία και η Σλοβενία ως μέλη της Ε.Ε., η Αλβανία, το Μαυροβούνιο και η Σερβία ως υπό ένταξη χώρες, καθώς και η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, που υπέβαλε αίτηση προσχώρησης στην Ε.Ε. στις αρχές του 2016 και αποτελεί εν δυνάμει υποψήφιο μέλος.
Στις εργασίες (εισηγήσεις, τοποθετήσεις, συζητήσεις) περιλαμβάνονται δύο θεματικές ενότητες, που αφορούν αφενός την ανάγκη, τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες της αειφόρου ανάπτυξης που σχετίζεται με τη θάλασσα και τις θαλάσσιες δραστηριότητες, αφετέρου τη σημασία της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου.
Βασικοί εισηγητές θα είναι ,κατά σειρά, στην πρώτη θεματική ενότητα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθηγητής Γιώργος Σταθάκης, ενώ τη δεύτερη θεματική ενότητα θα αναπτύξουν ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρης Γάκης και ο Γενικός Γραμματέας της Πρωτοβουλίας Αδριατικής Ιονίου, πρέσβης Fabio Pigliapoco. Θα ακολουθήσει συζήτηση, στο πλαίσιο της οποίας θα λάβουν τον λόγο οι εκπρόσωποι των κοινοβουλίων που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Αδριατικής και Ιονίου.
Οι εργασίες της Διάσκεψης θα ολοκληρωθούν το απόγευμα της ίδιας ημέρας με την παρουσίαση των συμπερασμάτων και την υιοθέτηση Κοινής Διακήρυξης από τους συμμετέχοντες.