Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

PROZANTE, Ζακυνθινοί επιστήμονες καταθέτουν αναπτυξιακό σχέδιο

ΗΜΕΡΑ
19 Απριλίου 2017 / 13:45

ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Η ανάπτυξη του τόπου και η χρηματοδότηση του νησιού από κονδύλια ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί μεταξύ του Δημάρχου Ζακύνθου, και μελών του νεοσύστατου Συλλόγου “ProZante”.

Ενός μη κερδοσκοπικού συλλόγου με ιδρυτικά μέλη 20 Ζακυνθινούς επιστήμονες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό αλλά διατηρούν στενή επαφή με το νησί και μια πρωτοβουλία με καθαρά υποστηρικτικό χαρακτήρα ενός αναπτυξιακού σχεδίου για τη Ζάκυνθο, δίχως να έχει σχέση με πολιτική ή κομματική κίνηση.
Πιο συγκεκριμένα, ο Κοινωνιολόγος Εκπαίδευσης, Άγγελος Αγαλιανός ο οποίος εργάζεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού παρέδωσε στον κ. Κολοκοτσά αναπτυξιακή πρόταση, η οποία αποτελείται από 13 θεματικά κεφάλαια και περιλαμβάνει: Α) Προτάσεις για συγκεκριμένα έργα, στρατηγικές δράσεις και αναπτυξιακούς στόχους για τη Ζάκυνθο Β) Παραδείγματα εφαρμογής και δοκιμασμένων πρακτικών από τη διεθνή εμπειρία Γ) Πληροφορίες για πιθανές πηγές χρηματοδότησης των προτεινόμενων δράσεων, κυρίως από ευρωπαικούς πόρους.
Η αναπτυξιακή πρόταση εκτός των άλλων περιλαμβάνει προτάσεις για έργα όπως η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και η ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων του νησιού αλλά και για δράσεις σε τομείς όπως ο τουρισμός, η πρωτογενής παραγωγή, οι επιχειρήσεις, το περιβάλλον, η ενέργεια και η εκπαίδευση.
Ο Δήμαρχος αποδέχθηκε με ικανοποίηση αυτή την πρωτοβουλία και συνεχάρη τους Ζακυνθινούς επιστήμονες για την αγάπη που έχουν προς τον τόπο τους, ενώ τους διαβεβαίωσε πως η συνεργασία θα είναι συνεχής. Συμφωνήθηκε ένα μέλος του “ProZante” να συμμετέχει στην Ιόνιο Αναπτυξιακή, ώστε να υπάρχει άμεση επαφή και δίαυλος επικοινωνίας με προφανή στόχο την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Ο σύλλογος ProZante απευθύνεται σε όλους τους φίλους της Ζακύνθου, ντόπιους και μη, Έλληνες και μη, εντός και εκτός του νησιού. Ιδιαίτερα στους νέους επιστήμονες, επαγγελματίες, παραγωγούς, φοιτητές και σε όλους όσοι με τις ιδέες και τις ειδικές τους γνώσεις μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη και στην ευημερία του νησιού.