Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τις χρηματοδοτικές δυνατότητες του πακέτου Γιουνκέρ θα δει ο Α. Τσίπρας με τις Περιφέρειες

Κώστας Παυλίδης
24 Απριλίου 2017 / 16:10

ΚΕΡΚΥΡΑ. Συνάντηση με εκπροσώπους των 13 Περιφερειών της χώρας πρόκειται να έχει σύντομα ο Πρωθυπουργός, αναφορικά με χρηματοδοτήσεις από το πακέτο Γιουνκέρ και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Η ενημέρωση έρχεται από τον βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Παυλίδη, ο οποίος, στον απόηχο της ανακοίνωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος από την ΕΛΣΤΑΤ, επεσήμανε: «Το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4% για το 2016, είναι οκτώ φορές πάνω από τον στόχο που είχαν θέσει οι θεσμοί.»

Όπως τόνισε «οι τελευταίες διαπιστώσεις της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο “οδικός χάρτης” που διαμόρφωσε η Κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα σε πείσμα των καιρών». Και συνέχισε: «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πρόκειται για πλεονάσματα που αποκτήθηκαν από τις θυσίες του ελληνικού λαού και με τις προσπάθειες της ελληνικής Κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Είναι τα καλύτερα δυνατά οικονομικά στοιχεία ώστε να αισιοδοξούμε ότι αυτός ο φαύλος κύκλος της λιτότητας και της ύφεσης θα τερματιστεί οριστικά. Να δούμε μια διαδικασία πολιτικής ανάπτυξης στη χώρα και συγχρόνως να δούμε και μειωμένους δείκτες στους φορολογικούς συντελεστές και στην ανεργία».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι αφενός τα συγκεκριμένα δημοσιονομικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ και του γερμανικού άξονα είναι παράλογες, αφετέρου είναι καταλυτικά στο να προχωρήσει η διαδικασία επιτυχούς κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά «και να ξεκαθαρίσει απόλυτα το περιβάλλον της ανησυχίας για το αν θα νομοθετηθούν τα θετικά – αντισταθμιστικά μέτρα της Κυβέρνησης παράλληλα με τα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές».

Παράλληλα, διαμορφώνονται σταδιακά οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την ένταξη της χώρας μας στο καθεστώς ποσοτικής χαλάρωσης, της εξόδου της στις αγορές από το 2018 και της οριστικής απελευθέρωσης από τον μνημονιακό κλοιό.
Επιρρίπτοντας ευθύνες στην αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση της, ο Κώστας Παυλίδης εκτίμησε ότι η ΝΔ θα πρέπει να αλλάξει το αφήγημά της: «Τόσο το ζήτημα των πρόωρων εκλογών όσο και το ζήτημα του “κόφτη” και της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν είναι επιχειρήματα που πρέπει να παραμένουν στο τραπέζι της πολιτικής συζήτησης. Είναι σαφές ότι ανοίγει ένας δημοσιονομικός χώρος για την Κυβέρνηση σε βάθος τετραετίας προκειμένου να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και στοιχεία από το παράλληλο πρόγραμμα που είχαμε εξαγγείλει εδώ και δύο χρόνια».

Συνέχισε, επισημαίνοντας ότι «αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει εφεξής είναι ένας εθνικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη, κάτι που δεν είναι υπόθεση μόνο της Κυβέρνησης αλλά όλου του πολιτικού κόσμου. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους και των 13 περιφερειών, ώστε να προκύψουν σχέδια περιφερειακού χαρακτήρα στη χώρα που να μπορούν χρηματοδοτηθούν από το πακέτο Γιουνκέρ και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

Αναθεώρηση του “Καλλικράτη”
Αναφερόμενος σε ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε την αξία διεξαγωγής ουσιαστικής συζήτησης με την κοινωνία γύρω από την προωθούμενη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με την αναθεώρηση του “Καλλικράτη”. Σήμερα, επτά χρόνια μετά την εφαρμογή του “Καλλικράτη”, μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα γύρω από τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία του. Επομένως, είναι ώριμες οι συνθήκες κάτω από τις οποίες μέσα στο καλοκαίρι η Κυβέρνηση θα καταθέσει την πρότασή της για τις θεσμικές αλλαγές που θεωρεί αναγκαίες, με βασική τομή την αλλαγή του συστήματος εκλογής -στη βάση της απλής αναλογικής- με παράλληλη αλλαγή του δημαρχοκεντρικού συστήματος και με την αποκέντρωση στην περιφέρεια.
Ο Κ. Παυλίδης εκτίμησε ότι, ιδιαίτερα για τα μεγάλα νησιά, η συνένωση δήμων που προέκυψε από την εφαρμογή του “Καλλικράτη” «διαμόρφωσε διοικητικά και πολιτικά τερατουργήματα, γεγονός που θα πρέπει να απασχολήσει τον κοινωνικό διάλογο και όλοι οι παραγωγικοί φορείς και η Τοπική Αυτοδιοίκηση συνολικά (δήμοι και περιφέρειες) να κουβεντιάσουν το ενδεχόμενο της δημιουργίας περισσότερων του ενός δήμων στην Κέρκυρα. Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ξεκάθαρα δηλώσει ότι θα συζητήσει μέχρι τέλος Ιουνίου για τη θεσμική αλλαγή. Δε θα υπάρξουν ευρύτερες χωροταξικές αλλαγές, παρά μόνο αν στη διάρκεια της διαβούλευσης εκφραστεί η ανάγκη να υπάρχουν στοχευμένες χωροταξικές διαφοροποιήσεις στα μεγάλα νησιά όπως είναι η Κέρκυρα, μαζί με τη Ρόδο, την Κεφαλονιά και τη Μυτιλήνη, καθώς και ορισμένοι ορεινοί δήμοι».
 
Προκήρυξη 5 θέσεων στο ΓΝΚ
Ο βουλευτής αναφέρθηκε στη θετική εξέλιξη της Προκήρυξης των 5 θέσεων επικουρικών γιατρών στο Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας που, όπως τόνισε, θα δώσουν την απαραίτητη ανάσα ιδιαίτερα στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού όπου υπάρχουν πολλά και συσσωρευμένα προβλήματα. Στη συγκεκριμένη Μονάδα προκηρύσσονται 2 θέσεις, μία επικουρικού γιατρού για τρία χρόνια και ακόμη μία θέση διευθυντή. Ταυτόχρονα, και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ενισχύεται με δύο θέσεις επικουρικών γιατρών. Σημείωσε, επίσης ότι προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία και την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Υγείας, με την απογευματινή λειτουργία του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ), εξέλιξη που θα συμβάλλει ουσιαστικά στην πρωτοβάθμια περίθαλψη εντός του αστικού ιστού.
 
Επίσκεψη Πρωθυπουργού
Σχολιάζοντας την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κέρκυρα για τις ημέρες του Πάσχα, παρά τον οικογενειακό χαρακτήρα της, σημείωσε ότι ήταν θετική «όχι μόνο από τη μεριά της τουριστικής προβολής, αλλά και λόγω των θεσμικών επαφών με το Δήμο και με την Περιφέρεια, καθώς έγινε μία συζήτηση για τοπικά ζητήματα όπως εκείνο της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως και των προγραμμάτων που λειτουργεί η ΠΙΝ, ζητήματα για τα οποία θα υπάρχουν εξελίξεις το επόμενο διάστημα με τις επαφές που θα γίνουν στα αρμόδια υπουργεία».
 
Θετικός ο προγραμματισμός για υποδομές στον Δήμο
Καταλήγοντας, ο βουλευτής Κερκύρας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «η προσπάθεια της δημοτικής Αρχής για την ανάπτυξη υποδομών στον τομέα της ενίσχυσης του Πολιτισμού, με τον προγραμματισμό έργων στον Φοίνικα και στο Δημοτικό Θέατρο, όπως και η υποστήριξη τεσσάρων σχολικών μονάδων σε όλο το νησί, καθώς και η προοπτική κατασκευής ενός κλειστού αθλητικού κέντρου για τις ανάγκες της πόλης, μόνο αισιοδοξία μπορεί να προσφέρει. Αξιοποιώντας και ευρωπαϊκά προγράμματα, θα μπορέσουμε να αλλάξουμε την εικόνα των αθλητικών, σχολικών και πολιτιστικών υποδομών του νησιού μας, οι οποίες βρίσκονται σε χρόνια καθυστέρηση».