Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στη Βουλή η μόλυνση του Καλαμά

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
03 Μαΐου 2017 / 15:17

ΑΘΗΝΑ. Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεώργιο Σταθάκη για τον περιβαλλοντικό έλεγχο του ποταμού Καλαμά, στην οποία προτείνει δράσεις για την πληροφόρηση των πολιτών και την ανάδειξη του ποταμού, κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού και βουλευτής Β’ Αθήνας Γιώργος Αμυράς.

«Ο ποταμός Καλαμάς, ο μεγαλύτερος της Ηπείρου, από ποτάμι της χαράς κινδυνεύει να μετατραπεί σε υγρή χωματερή των Ιωαννίνων. Χοιροστάσια, βουστάσια, ιχθυοτροφεία, μεταλλοβιομηχανίες, τυροκομεία, μονάδες παραγωγής ζωοτροφών, πλυντήρια, συνεργεία ρίχνουν ουσιαστικά τα απόβλητά τους στο ποτάμι. Το ίδιο συμβαίνει με τα αστικά απόβλητα της πόλης των Ιωαννίνων, λόγω της ελλιπούς λειτουργίας του σταθμού βιολογικού καθαρισμού, αλλά και των παραποτάμιων χωριών και οικισμών», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα υποστηρίζει πως «η μεγαλύτερη εστία ρύπανσης είναι η τάφρος Λαψίστας που οδηγεί τα λύματα της πόλης και της βιομηχανικής ζώνης των Ιωαννίνων στον ποταμό. Σε μετρήσεις που έγιναν, η ρύπανση στα ύδατα που μετέφερε η τάφρος ήταν τόσο υψηλή, που τα ειδικά μηχανήματα αδυνατούσαν να την μετρήσουν». 
Επιπλέον ως αιτίες ρύπανσης αναφέρει τη μόλυνση από τα φυτοφάρμακα, την αλόγιστη χρήση λιπασμάτων, την απόρριψη των αντίστοιχων συσκευασιών, το ξέπλυμα μηχανημάτων και εργαλείων και τον λαθεμένο τρόπο άρδευσης των χωραφιών.
Στην ερώτησή του ζητά να μάθει εάν το υπουργείο έχει προβεί στους απαραίτητους ελέγχους και ποια τα αποτελέσματα αυτών, όπως και αν έχει ελέγξει αν οι νόμοι, οι αποφάσεις, οι όροι και οι άδειες που διέπουν τη λειτουργία πάσης φύσεως δραστηριοτήτων εντός της λεκάνης απορροής του ποταμού εφαρμόζονται άτεγκτα. Επιπλέον, ερωτά το υπουργείο αν σκοπεύει να προβεί σε συστηματική, επιστημονική και αντικειμενική καταγραφή όλων όσων ρυπαίνουν και μολύνουν τον Καλαμά, δηλαδή όλους τους βιομηχανικούς, αστικούς και γεωργοκτηνοτροφικούς παράγοντες.
Τέλος, ο βουλευτής Β’ Αθήνας ρωτά το υπουργείο αν προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες και να οργανώσει δράσεις σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο για την πληροφόρηση και δραστηριοποίηση των πολιτών που να διασφαλίζουν τη συνέχιση της ζωής στον τόπο καθώς και την ανάδειξη του Καλαμά σε βασικό και αναντικατάστατο παράγοντα ανάπτυξης της περιοχής