Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σκουρλέτης: Προς το παρόν δεν συζητάμε για «σπάσιμο» Δήμων

Πάνος Σκουρλέτης
05 Μαΐου 2017 / 17:17

Συναντήσεις με τους αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς είχε την Παρασκευή στην Κέρκυρα ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Ο Υπουργός Εσωτερικών βρέθηκε στο νησί, με στόχο να επικοινωνήσει τα σχέδια της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Καλλικράτη. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του έγινε αποδέκτης όλων των κρίσιμων ζητημάτων της Κέρκυρας αλλά και των άλλων νησιών του Ιονίου, καθώς συναντήθηκε με τους δημάρχους που βρίσκονταν στην Κέρκυρα λόγω της συνεδρίασης της ΠΕΔΙΝ. Στη συζήτηση στην Ιόνιο Βουλή παρευρέθηκαν εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων, όπως ο Γ. Χονδρογιάννης του Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο Θ. Παγκράτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου, ο Γ. Τσερεμής της Ιονίου Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, ο πρόεδρος του σωματείο εργαζομένων ΟΤΑ Κέρκυρας Στ. Κορφιάτης κ.α.
 
Το ζήτημα το απορριμμάτων

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που ακολούθησε, αντίληψη του Υπουργείου είναι ότι η βασική διαχείριση των απορριμμάτων ανήκει στην τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα στον πρώτο βαθμό (Δήμους), η οποία οφείλει να σχεδιάζει και να υιοθετεί βιώσιμες και αποτελεσματικές λύσεις. «Αν δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα, θεωρώ ότι αυτοακυρωνόμαστε ώς τοπικές κοινωνίες» είπε χαρακτηριστικά ο Π. Σκουρλέτης, συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια να μεταφέρονται τα απορρίμματα έξω από τα όρια ευθύνης κάθε Δήμου. Ερωτηθείς για την λειτουργία του ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη, που ο ίδιος ο πρωθυπουργός προεκλογικά είχε αποκλείσει, ο Υπουργός Εσωτερικών απάντησε κατηγορηματικά ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός που έχει εγκριθεί προβλέπει ΧΥΤΥ και όχι ΧΥΤΑ.

Το χωροταξικό του Καλλικράτη

Σε ότι αφορά τη συζήτηση που γίνεται για «σπάσιμο» των Δήμων, ο Π. Σκουρλέτης επανέλαβε ότι σε αυτή τη φάση δεν θα ανοίξει το χωροταξικό ζήτημα. Δεν υπάρχουν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις να να πάμε σε ένα συνολικό ανασχεδιασμό σε όλη την Ελλάδα αλλά κυρίως λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας, εκτός όπως είπε, από «κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις, που οι συνθήκες είναι υπερ-ώριμες και οφθαλμοφανείς». Σε κάθε περίπτωση αυτές οι περιπτώσεις θα συγκεκριμενοποιηθούν, σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες και στον κατάλληλο χρόνο.

Ανασύσταση Δημοτικής Αστυνομίας

Σχετικά με την ανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας, για την οποίαν είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους Δημάρχους Κέρκυρας και Κεφαλονιάς, επέρριψε την αρχική ευθύνη κατάργησής της στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είναι σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συμπλήρωσε ωστόσο, ότι μελετάται από το Υπουργείο η προταση της ΚΕΔΕ, να αποσυνδεθεί η δημοτική αστυνομία από το σύστημα προσλήψεων των Δήμων και να ανασυσταθεί πάνω στη βάση της ανταποδοτικότητας.  

Για τους απλήρωτους συμβασιούχους της καθαριότητας 

Η κυβέρνηση παρέτεινε με δική της πρωτοβουλία τις συμβάσεις μέχρι το Νοέμβρη του 2017. «Ο λόγος ήταν ότι δεν θέλαμε σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα που αφορά τη δημόσια υγεία να υπάρχουν κενά. Φροντίσαμε αυτές οι παρατάσεις να γίνουν σύννομα, παρ΄όλα αυτά σε μια πολύ μικρή μειοψηφία κάποιων δήμων υπάρχουν προβλήματα με τη μη καταβολή των δεδουλευμένων. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα συνέλθει η ολομέλεια του Ελεγκτικού συνεδρίου και εκτιμώ πως η κατάληξη θα είναι θετική για τους απασχολουμένους στον τομέα της καθαριότητας».