Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Extreme sport η οδήγηση στους κερκυραϊκούς δρόμους (φωτορεπορτάζ)

οδικό δίκτυο
16 Ιανουαρίου 2018 / 12:49
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Η άθλιο εικόνα του επαρχιακού οδικού δικτύου είναι μία από τις συχνότερες αιτίες ατυχημάτων και δυσφήμισης του τουριστικού προϊόντος.

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Η κακή συντήρηση, οι κακοτεχνίες, οι έντονες καιρικές συνθήκες, τα λιμνάζοντα νερά αλλά και οι χείμαρροι που σχηματίζονται από τις βροχές, εξακολουθούν να «δέρνουν» το επαρχιακό οδικό δίκτυο, όμως οι χρηματοδοτήσεις δεν θεωρούν τις δαπάνες συντήρησηςς «επιλέξιμες».
Η «Ενημέρωση» ύστερα από καταγγελίες κατοίκων από την ευρύτερη περιοχή του Πέλεκα, κάνοντας αυτοψία, κατέγραψε την τραγική κατάσταση του δικτύου στην ευρύτερη περιοχή της Εθν. Πέλεκα. Δεν ήταν λίγες οι φορές που χρειάστηκε κάτι παραπάνω από οδηγική δεξιότητα για να μη γίνει το «κακό» κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ. Από μικροκατολισθήσεις, διαβρώσεις και καθιζήσεις του οδοστρώματος, μέχρι άγρια βλάστηση που διεκδικεί να πάρει πίσω το χαμένο της χώρο νικώντας την πολυκαιρισμένη- κακοποιημένη άσφαλτο.



Προς Έρμονες

Η συνεχής χρήση των ήδη ταλαιπωρημένων δρόμων από λεωφορεία, φορτηγά και αγροτικά μηχανήματα, επιβαρύνει την κατάστασή τους. Σε πολλές περιπτώσεις συναντά κανείς χαλίκια ή χώμα ακριβώς πάνω σε κάποια στροφή, κάτι που είναι επικίνδυνο ακόμη και για τον πιο πεπειραμένο οδηγό. Για τους δε μοτοσυκλετιστές, που την καλοκαιρινή περίοδο πολλαπλασιάζονται, οι λακκούβες, τα «μπαλώματα» και οι πρόχειρες επιδιορθώσεις, καθιστούν τους δρόμους άκρως επικίνδυνους..
Ωστόσο, όπως σχολίασαν κάτοικοι της περιοχής, η αδιαφορία των αρμοδίων όσο και οι «προχειροδουλειές» με μπαλώματα από πλευράς Τεχνικών Υπηρεσιών οξύνουν την κατάσταση.

Ο λόγος που γίνονται "μπαλώματα"

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ανακοίνωσε χθες την υπογραφή δύο εργολαβιών για Βορρά και Νότο ποσού 700 χιλ€ ενώ για την περιοχή της Μέσης Κέρκυρας επίκειται μια αντίστοιχη εργολαβία. Τα ποσά αυτά απέχουν μακράν από τα απαιτούμενα, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι σύμφωνα με μια πρόσφατη εκτίμηση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, μια ολοκληρωμένη παρέμβαση στο δημοτικό και αγροτικό δίκτυο θα απαιτούσε τουλάχιστον 20-25 εκ€ (δήλωση πρώην αντιδημάρχου Νίκου Αναστασόπουλου κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου του 2017).  
 
Ποιός είναι υπεύθυνος για την συντήρηση
 
Σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, οι υπηρεσίες των Περιφερειών και των Δήμων είναι αρμόδιες από το νόμο για τη συντήρηση των οδών ευθύνης τους και έχουν την αρμοδιότητα για την διασφάλιση και την επίβλεψη της απρόσκοπτης και ασφαλούς διεξαγωγής της κυκλοφορίας στις οδούς ευθύνης τους και την αποφυγή δημιουργίας κινδύνων ή ζημιών από τη δημόσια κυκλοφορία, σε τρίτα πρόσωπα ή σε έννομα αγαθά.
 
Έλεγχοι και συντήρηση βλαβών σε δρόμους
 
Οι αρμόδιες για τη συντήρηση των οδών υπηρεσίες υποχρεούνται να ελέγχουν, τουλάχιστον ανά δεκαπενθήμερο, τις οδούς της αρμοδιότητος τους, για τη διαπίστωση βλαβών του οδοστρώματος και των λοιπών στοιχείων ασφαλείας της οδού και να καταγράφουν τα ευρήματα σε ειδικό βιβλίο, που τηρείται με ευθύνη του Προϊσταμένου τους.
Τα όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας υποχρεούνται να ειδοποιούν αμέσως και εγγράφως τις αρμόδιες για τη συντήρηση των οδών υπηρεσίες, για την ύπαρξη βλαβών του οδοστρώματος και των στοιχείων ασφαλείας των οδών που υποπίπτουν στην αντίληψη τους και εκθέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των χρηστών της οδού. 
Κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης μπορεί να προβαίνει επίσης σε γραπτή ειδοποίηση των αρμόδιων για τη συντήρηση υπηρεσιών, με οποιοδήποτε μέσο (όπως ιδίως τηλεομοιοτυπία, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ταχυδρομική επιστολή), η οποία καταχωρίζεται από ας ως άνω υπηρεσίες στο τηρούμενο ειδικό βιβλίο. 
 
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ
 
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.