Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκδήλωση για την κοινωνική διαχείριση απορριμμάτων: Το πετυχημένο μοντέλο της Σπάρτης

Εναλλακτικό Εργαστήρι
10 Nov 2018 / 18:05
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Μεγάλο ενδιαφέρον από τους Κερκυραίους στην εκδήλωση του Εναλλακτικού Εργαστηρίου στο Εργατικό Κέντρο

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εξαιρετική αποδείχθηκε η πρωτοβουλία του Εναλλακτικού Εργαστηρίου να διοργανώσει μια ημερίδα, ουσιαστικά, για την ανακύκλωση. Και ενώ ο αρχικώς προγραμματισμένος χρόνος της διάρκειας της εκδήλωσης προβλημάτιζε για την έκτασή του -πέντε ολόκληρες ώρες- στην πράξη αποδείχθηκε ίσως και μικρότερος από την ανάγκη που εκδηλώθηκε για ενημέρωση και συζήτηση.



Κυριολεκτικά ο κόσμος που κατέκλυσε την αίθουσα συνεδρίων του Εργατικού Κέντρου κρεμόταν από το στόμα των δύο εισηγητών, του Ειδικού Επιστήμονα Δημήτρη Δαμάσκου και του εκπροσώπου της Λακωνικής Πολυμετοχικής Εταιρείας Διαχείρισης Υλικών «ΛΑΚΩΝΙΚΗ ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ A.E» Σταύρου Αργυρόπουλου. Και οι δύο, εκκινώντας από διαφορετικές θέσεις, απέδωσαν το καθεστώς της κακοδιαχείρισης σε αιτίες ελλιπούς πολιτικής βούλησης, χαμηλής τεχνογνωσίας αλλά και διαπλοκής και διαφθοράς. Αντέτειναν μάλιστα τις μεγάλες δυνατότητες και τις υψηλές προσδοκίες που μπορεί να ικανοποιήσει η ανακύκλωση.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Σπάρτης και της Λακωνικής Επιχείρησης, που μετά τις πρώτες αψιμαχίες, τις δυσκολίες και τα προσκόμματα στις αιτήσεις αδειοδότησης, σήμερα αποτελεί παράδειγμα καινοτομίας, αποτελεσματικότητας και συνεργασίας εντέλει με το Δήμο Σπάρτης. Ανάλογο παράδειγμα άλλωστε υπήρξε, αν και δεν αναφέρθηκε στην εκδήλωση, και στην Κεφαλονιά, με επίσης θετικά αποτελέσματα. Ιδιαιτέρως ο κ. Αργυρόπουλος επεσήμανε ότι υπάρχει στην ελληνική πραγματικότητα η δυνατότητα της διάθεσης προς ανάκτηση των υλικών και από τα έξι ρεύματα της ανακύκλωσης. Δραστηριότητα που στη Σπάρτη ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια και μέχρι ώρας αποδεικνύεται βιώσιμη.

Οι εισηγητές κλήθηκαν να απαντήσουν σε πάρα πολλές ερωτήσεις ενώ στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης/ημερίδας παρουσίασαν τη δράση και τις εμπειρίες οι εκπρόσωποι των πρωτοβουλιών για Πράσινες Γωνιές κυρίως στην κερκυραϊκή ύπαιθρο. 
Την εκδήλωση διοργάνωσε το Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι Κέρκυρας, με την ενεργή υποστήριξη των συλλόγων «Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Τεμπλονίου», «Πολιτιστικός Σύλλογος Ποταμού», «Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας» και «Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας».

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.