Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκδήλωση για την Κατίνα και την Αγλαΐα Παπά-Δύο Αδελφές Τέχνες

Αναγνωστική Εταιρεία
28 Μαΐου 2016 / 14:56

ΚΕΡΚΥΡΑ. Όσοι παρευρέθησαν στη χθεσινή εκδήλωση τιμής και μνήμης για τις δυο αδελφές Παπά, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη ζωή των δύο γυναικών και να πάρουν μια γεύση από το σπουδαίο έργο τους.

Στην εκδήλωση διαβάστηκαν αποσπάσματα από βιβλία της Κατίνας και παρουσιάστηκαν πίνακες της Αγλαΐας Παπά, στην Αίθουσα Χαρτών της Αναγνωστικής Εταιρείας.
 
Η οικογένεια Παπά καταγόταν από ένα χωριό της Βορείου Ηπείρου- μετά από τις διώξεις των Ελλήνων στην περιοχή, κατέφυγε στην Κέρκυρα. Η Κατίνα και η Αγλαΐα Παπά γεννήθηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα- ήταν δυο γυναίκες που κατάφεραν να ξεχωρίσουν με την παιδεία, το ταλέντο και τον δυναμισμό τους, σε μια εποχή όπου η κοινωνική θέση των γυναικών ήταν υποβαθμισμένη. Ασχολήθηκαν με διαφορετικό είδος τέχνης η καθεμιά, αν και οι δρόμοι τους πολλές φορές συναντήθηκαν- με τη λογοτεχνία η Κατίνα, με τη ζωγραφική η Αγλαΐα.
 
Η Κατίνα Παπά
 
Ο Ομότιμος καθηγητής της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, κ. Θεοδόσης Πυλαρινός, μέσα από βιογραφικές πληροφορίες, σκιαγράφησε το πορτρέτο της δυναμικής, ελεύθερης και αδέσμευτης συγγραφέως Κατίνας Παπά. Η ίδια φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Παιδαγωγική Ακαδημία, μετεκπαιδεύτηκε στην Αυστρία, το Μόναχο και το Βερολίνο με υποτροφίες του Υπουργείου Παιδείας, και ο κατάλογος των σπουδών της δεν σταματά εδώ. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός, ίδρυσε τον πρώτο Παιδαγωγικό Συμβουλευτικό Σταθμό, συνεργάστηκε με σημαντικά λογοτεχνικά περιοδικά και διακρίθηκε για το συγγραφικό της έργο. Παρόλα αυτά, μεγάλο μέρος του, όπως δοκίμια, μελέτες, κι ένα θεατρικό με τίτλο «Ο Ξένος», παρέμεινε ανέκδοτο.
 
Στα έργα της είναι έντονο το αυτοβιογραφικό στοιχείο, ο λυρισμός και η βαθιά ψυχολογική προσέγγιση των χαρακτήρων, ενώ βασικοί άξονες γύρω από τους οποίους κινούνταν ήταν η κοινωνική παθογένεια, η υποκρισία των «σαλονιών», η γυναίκα και η θέση της στην κοινωνία. «Αξίζει να ασχοληθούν οι νέοι με το έργο της Κατίνας Παπά, γιατί είναι ένας πακτωλός πληροφοριών που δεν έχουν αξιοποιηθεί», ανέφερε ο κ. Πυλαρινός.
 
Ιδιαίτερο κλίμα δημιούργησε η ανάγνωση επιλεγμένων κειμένων της από τον κ. Σπύρο Βέργη.
 
Η Αγλαΐα Παπά
 
Μνήμες από την προσωπική του γνωριμία με την Αγλαΐα Παπά, μοιράστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο ζωγράφος κ. Άγγελος Γερακάρης. «Με τη φιλοπονία της και την καλλιέργειά της, η Αγλαΐα Παπά έχει καταλάβει μια σημαντική θέση στην ιστορία της νεοελληνικής ζωγραφικής», τόνισε ο ίδιος.
 
Η Αγλαΐα Παπά μαθήτευσε για πολλά χρόνια κοντά στον Κωνσταντίνο Παρθένη. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και πραγματοποίησε πολλά ταξίδια, με σκοπό την καλλιτεχνική ενημέρωση και επιμόρφωση. Στα έργα της τολμά και πετυχαίνει να ξεφύγει από τις συμβάσεις και να δώσει σε αυτά τον προσωπικό της χαρακτήρα. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε φωτογραφικό υλικό από το σύνολο της εικαστικής της πορείας, από τις πρώτες εκθέσεις μέχρι τα όψιμα έργα της. Αξίζει να σημειωθεί ο μεγάλος αριθμός των ομαδικών εκθέσεων στις οποίες συμμετείχε, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενδεικτικός του δυναμισμού της και του πάθους της για την τέχνη.
 
Παράλληλα, στην Αίθουσα Χαρτών της Αναγνωστικής Εταιρείας φιλοξενήθηκε μόνο για τη βραδιά της εκδήλωσης έκθεση με ζωγραφικά έργα της Αγλαΐας Παπά, τα οποία ανήκουν στις συλλογές της Πινακοθήκης του Δήμου Κέρκυρας, της Αναγνωστικής Εταιρείας Κέρκυρας και της οικογένειας των δύο αδελφών.
 
Φωτορεπορτάζ: Βασίλης Δουκάκης